Noi dezvaluiri in cazul Vasile Avram! DNA are interceptari telefonice: "Sa impachetezi banii frumos, ca pe un cadou!"

Vasile Avram Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 26 Septembrie 2011, 17:56
Data actualizarii: Luni 26 Septembrie 2011, 19:24

Sunt noua interceptari telefonice in dosarul in care Vasile Avram e invinuit de luare de mita de la afaceristul Sorin Terbea.

Tribunalul Bucuresti a dat publicitatii, luni, motivarea deciziei prin care seful Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram si omul de afaceri Sorin terbea au fost arestati, aratand ca a luat in considerarea noua interceptari si inregistrari ambientale, declaratii de martori si invinuiti, precum si o serie de documente de la Federatia Romana de Fotbal (FRF), de la CCA si de la Liga Profesionista de Fotbal, din probe reiesind ca banii au fost plasasi pe bancheta elicopterului la indicatiile lui terbea, pentru ca Avram sa-i ia.

"Aceste probe administrate in cursul urmaririi penale sunt de natura a crea presupunerea rezonabila ca ambii inculpati au comis, cu vinovatie, infractiunea retinuta in sarcina lor", noteaza instanta.

"Pentru a combate datele de fapt reiesite din convorbirile interceptate si a oferi cel putin aparent o explicatie remiterii acestui plic catre inculpatul Avram, inculpatul terbea sustine ca a dorit intr-adevar sa ofere inculpatului Avram un cadou - mai exact un tablou, un basorelief, pe care l-a impachetat intr-un plic, si prin grija receptionerului si a pilotului s-a ingrijit ca acest plic sa ajunga pe bancheta elicopterului pentru a fi luat de inculpatul Avram la coborarea in Bucuresti, cadoul ce ar fi fost refuzat de acesta din urma. Expresia folosita de inculpatul terbea este ca inculpatul Avram ar fi refuzat sa primeasca basorelieful daca nu ii emitea chitanta fiscala pentru acesta", mai noteaza instanta, care arata ca "optica inculpatului terbea, in sensul ca un tablou ar avea mai putin caracterul unei mite decat o simpla suma de bani, este insa fundamental eronata, independent de faptul acceptarii sau nu a mitei de catre destinatar".

"Tribunalul retine ca exista date si indicii concludente ce sustin acest element de fapt: din procesele- verbale de redare a convorbirilor telefonice purtate de inculpatul terbea in data de 21 mai, atat inainte cat si in timpul cat inculpatul Avram s-a aflat in Targu Mures, rezulta ca inculpatul terbea a schimbat o suma relevanta de lei in euro, prin intermediul numitului C.A., fapt de altfel recunoscut de inculpatul Ioan Sorin terbea cu ocazia audierii in fata instantei. Explicatia data de acesta cu privire la destinatia sumei de bani este insa neveridica, asa cum se va arata mai jos", se mai arata in documentul citat.

In acest context, Tribunalul Bucuresti noteaza ca exista indicii ca sursa acestei sume o constituie un virament facut, la cerere, de M.C., la cererea expresa a omului de afaceri terbea, transmisa celui dintai prin directorul S., M.S., aceste aspecte reiesind din convorbirile aceluiasi inculpat din data de 20 mai, respectiv cu o zi inainte de sosirea la Targu Mures a sefului arbitrilor.

Instanta mai arata ca intre terbea si Primaria Targu Mures exista un contract de prestari servicii de salubrizare, beneficiarul fiind firma inculpatului, societatea Salubriserv.

Desi terbea pretinde ca toate platile facute de primarie in baza acestui contract au fost facute cu intarziere, mai arata instanta, datele de fapt tind sa infirme aceasta aparare, astfel ca "19.000 de euro din suma astfel procurata de inculpatul terbea a fost remisa intr-un plic, prin intermediul invinuitului Vasile Constantin Chiorean, (...) la Hotelul President din Targu Mures - hotel detinut de terbea -, lui Nicolae Iacobescu, pilotul elicopterului ce urma sa il transporte pe presedintele CCA inapoi in Bucuresti". Iacobescu avea sarcina de a remite personal plicul lui Avram.

"Cuantumul sumei exacte remise cu titlul de mita reiese din transcrierile convorbirii telefonice dintre inculpatul terbea si Chiorean din 21 mai, ora 17.06, in cadrul careia Chiorean confirma ca a numarat suma de 19.000 de euro, iar inculpatul terbea ii solicita sa ii impacheteze frumos, ca un cadou. Aceste interceptari, coroborate cu declaratiile lui Chiorean date la momentul audierii in fata organelor de urmarire penala, declaratii in cadrul carora relateaza ca a remis un plic catre Iacobescu, si precizeaza ca nu a respectat recomandarea lui terbea intrucat deja predase plicul catre pilotul elicopterului, confirma actul material al transmiterii sumei in cauza catre inculpatul Vasile Avram", se arata in motivarea arestarii celor doi.

Apararea invocata de terbea cu ocazia audierii in fata Tribunalului este infirmata de aceste materiale probatorii, arata judecatorul, si, mai mult, nu prezinta sustinere din punct de vedere logic.

Apararea omului de afaceri terbea este vazuta de judecator ca o "justificare nerealista" in conditiile in care "toate indiciile existente converg spre concluzia ca folosul necuvenit a fost o suma de bani, si mai exact suma de 19.000 de euro"

"Aceasta concluzie infirma si celelalte aparari ale inculpatului terbea cu privire la pretinsul scop al sumei de 24.000 «si ceva» de euro schimbati, ce ar fi fost destinati, in cash, cumpararii de mobila din G., modalitatea de intrebuintare a sumei, detaliata de inculpat cu ocazia audierii, fiind la fel de putin plauzibila", consemneaza magistratul.

Instanta mai arata ca luarea banilor de Avram reiese din probele procurorilor, ce confirma faptul ca suma a ajuns in elicopter, care se leaga cu transcrierea convorbirii telefonice purtate de terbea cu pilotul elicopterului, Nicolae Iacobescu, dupa incheierea zborului, convorbire in care omul de afaceri se intereseaza expres daca pasagerul a fost multumit, iar Iacobescu confirma ca acesta a fost foarte multumit si ca i-a dat lui Avram "tot ce a fost acolo".

si Avram si-a exprimat repetat multumirile in cadrul undei convorbiri telefonice purtate cu tebrea, care l-a sunat pe Avram dupa cer acesta din urma a ajuns la Bucuresti, convorbire interceptata si transcrisa in dosar.

In apararea sa, seful arbitrilor, Vasile Avram, a invocat ca nu a primit nicio suma de bani, niciun plic, iar in momentul coborarii in Bucuresti nu a luat din elicopter decat mapa personala, iar multumirile exprimate cu ocazia acelei discutii erau pentru facilitatea transportului cu elicopterul.

"Apararile inculpatului sunt infirmate de datele faptice rezultate din analiza probatoriului aratat mai sus, respectiv transcrierile convorbirilor telefonice anterioare zborului intors, coroborate partial cu declaratiile inculpatului terbea, din care rezulta ca un plic (indiferent de continut) a fost remis, direct, prin intermediul pilotului, catre inculpatul Avram, cat si de interceptarea convorbirii dintre inculpatul terbea si pilot, ulterior zborului, cand cel dintai are confirmarea ca inculpatul Avram a primit tot ce i s-a remis, si a fost multumit de continut", noteaza instanta.

Judecatorul mai arata ca sustinerea lui Avram, in sensul ca singurul lucru luat din elicopter a fost mapa sa, "este, in esenta, reala, intrucat tinerea plicului la vedere este considerata in general, in executarea faptelor de acest tip, un act cel putin necugetat, iar transportul lui putea fi realizat mult mai in siguranta daca ar fi fost plasat in interiorul mapei".

Sursa: Mediafax

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!