"Daca primim Craiova inapoi, FIFA ne poate SUSPENDA!" Nu mai e nicio GLUMA: comunicatul amenintator trimis AZI de FIFA:

Mircea Sandu Universitatea Craiova Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 12 Iulie 2012, 17:14
Data actualizarii: Joi 12 Iulie 2012, 17:16

Mircea Sandu a recunoscut ca problema excluderii echipelor romanesti din competitiile internationale este cat se poate de serioasa.

"Daca primim Craiova, FIFA ne poate exclude", a anuntat Mircea Sandu la Sport.ro.

Reprezentantii FIFA au trimis astazi o scrisoare oficiala pe adresa Federatiei pentru a face cunoscut faptul ca echipele romanesti pot fi suspendate din competitiile internationale, in cazul in care instantele de drept comun intervin peste regulamentele din fotbal.

Scrisoarea FIFA postata pe site-ul Federatiei:

Stimate domn,

Va multumim pentru corespondenta mentionata mai sus si confirmam primirea acesteia in format pe hartie in data de 2 iulie 2012. De asemenea, dorim sa va informam cu privire la faptul ca am analizat cu atentie informatiile cuprinse in aceasta.

In acest sens, dorim sa facem referire la corespondenta noastra anterioara din data de 16 septembrie si 4 noiembrie 2011, prin care ne-am exprimat pozitia cu privire la obligatiile care ii revin unei asociatii fotbalistice afiliate la FIFA, conform Statutului FIFA. Cu toate acestea, am dori sa reiteram in primul rand ca, asa cum am aratat in corespondenta noastra mentionata mai sus, apelarea la instantele de drept comun este interzisa, in afara de cazul in care acest lucru este prevazut in mod specific in regulamentul FIFA (cf. art. 64 alin. 2 din Statutul FIFA). In acest sens, art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA prevede ca fiecare asociatie membra trebuie sa introduca in statutul sau regulamentul sau o clauza care sa stipuleze ca este interzisa inaintarea catre instantele de drept comun a litigiilor din cadrul asociatiei sau a litigiilor implicand ligile, membrii ligilor, cluburile, membrii cluburilor, jucatorii, oficialii si oficialii altor asociatii. In locul apelarii la instantele de drept comun, se va prevedea posibilitatea arbitrajului, litigiile de acest gen trebuind sa fie inaintate unui tribunal de arbitraj independent, legal constituit, recunoscut prin regulamentul asociatiei sau confederatiei membre respective sau Tribunalului Arbitral al Sportului (cf. art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA). Fara a intra in contradictie cu cele de mai sus, am dori sa subliniem inca o data faptul ca apelarea la instantele de drept comun nu este interzisa in cazul in care regulamentul FIFA prevede in mod expres acest lucru sau prevede inaintarea anumitor litigii catre instantele de drept comun
.................................................................................................
In plus, fiecare asociatie membra va asigura implementarea celor de mai sus la nivelul asociatiei membre, daca este necesar prin introducerea unei obligatii catre membrii sai (cf. Statutului FIFA, art. 64 alin. 3, subalin. 2, prima fraza). In acest context, dorim sa subliniem ca in Statutul FIFA, la art. 64 alin. 3, subalin. 2, la final, se stipuleaza faptul ca fiecare asociatie membra va aplica sanctiuni oricarei parti care nu respecta aceasta obligatie si se va asigura ca orice apel impotriva acestor sanctiuni va fi inaintat spre arbitraj si nu catre instantele de drept comun.

In plus, in ceea ce priveste posibilele sanctiuni aplicate Federatiei Romane de Fotbal in cazul nerespectarii prevederilor statutare susmentionate, avand in vedere corespondenta noastra din 16 septembrie si 4 noiembrie 2001, facem trimitere la art. 66 din Statutul FIFA, conform caruia incalcarea prevederilor Statutului FIFA va fi pedepsita conform Codului disciplinar al FIFA. Din punctul nostru de vedere, credem ca aceasta trimitere este suficienta, avand in vedere ca o enumerare a tuturor sanctiunilor posibile mentionate la art. 10-12 din Codul disciplinar al FIFA este inutila. De asemenea, dorim sa reliefam faptul ca incalcarea obligatiilor ce ii revin de catre o asociatie membra poate atrage aplicarea de sanctiuni, cum ar fi suspendarea sau excluderea respectivei asociatii membre (art. 14 si art. 15 din Statutul FIFA).

....................................................................................

Cu toate acestea, in masura in care legislatia romana nu pune la indoiala jurisdictia unui tribunal arbitral la nivel national, respectiv jurisdictia Tribunalului Arbitral al Sportului, FRF are dreptul si obligatia – conform celor mentionate mai sus, de a impune jurisdictia unui tribunal arbitral national sau a Tribunalului Arbitral al Sportului, ca ultima instanta si de a interzice recurgerea la instantele de drept comun. In cazul in care FRF nu isi respecta obligatiile ce ii revin ca membru FIFA, se poate considera ca FRF incalca Statutul FIFA.


.......................................................................................................

Cu stima,

FEDERATION INTERNATIONALE
DE FOOTBALL ASSOCIATION
Semnatura indescifrabila
Markus Kattner
Secretar General Adjunct

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!