Aparare 0, antrenor visator, ratari enorme! Cauzele esecului cu Angola. Romania, mai aproape de eliminare, decat de calificare dupa 19-23 cu Angola

Romania Cristina Neagu JO 2016
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 07 August 2016, 00:31
Data actualizarii: Duminica 07 August 2016, 07:54

Nationala de handbal feminin a debutat cu un esec in Grupa A de la Jocurile Olimpice de la Rio, cedand cu 19-23 in fata Angolei

Intr-o grupa cu Muntenegru, Spania, Brazilia sau Norvegia, Romania avea nevoie sa evite orice pas gresit. N-a fost sa fie contra Angolei, Romania pierzand cu 23-19 meciul cu nationala africana!

Dupa un rezultat pozitiv, laudele nu contenesc sa apara. Daca rezultatul este negativ, criticile sunt la fel de puternice. Cheia este moderatia. Multora le-a lipsit in decembrie 2015, cand nationala Romaniei a inceput catastrofal Mondialul de handbal feminin din Danemarca, reusind, apoi, sa ajunga in semifinale, acolo unde a pierdut la limita, in prelungiri, in fata campioanei mondiale, Norvegia.

Medalia de bronz a creat, insa, asteptari majore de la echipa lui Tomas Ryde, care s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Rio, dupa o noua victorie pe taram danez in fata echipei gazda, intr-un turneu preolimpic. Grupa din Brazilia era infernala, insa, pe hartie, o victorie era certa, cea cu Angola. Ca echipa si-a programat varful de forma in fazele superioare sau ca a fost vorba, pur si simplu, de lipsa de concentrare, vom afla in saptamanile urmatoare. Cert e ca esecul cu Angola s-a vazut, din teren, si din fata televizorului drept cel mai rusinos din ultimii 10 ani pentru una dintre marile sperante ale Romaniei la o medalie.

Defensiva, aproape inexistenta

E mai usor sa spui ce n-a mers decat ce a mers pentru nationala in meciul de deschidere de la Rio. Paula Ungureanu, cu 15 interventii fantastice, multe din postura de 1 vs 1, a fost imperiala in poarta si e singurul lucru care poate pastra vie speranta intr-un rezultat bun pentru tricolore. In rest, tristete mare. Si multe, multe, enorm de multe semne de intrebare. Plecand de la Cristina Neagu pana la pasivitatea de pe banca – fara timeout in repriza secunda??????? – totul a parut o regie ieftina, in care Romania parca si-a dorit sa piarda.

Lasand la o parte scenariile SF, raman faptele. In primul rand, a lipsit cu desavarsire dorinta pe care nationala noastra o arata la meciurile importante, acea dorinta care a fost motorul victoriilor cu Brazilia, Danemarca si Norvegia din ultimele opt luni. „Pentru cine jucam noi? Pentru noi”, indemnul care a avut efect de tsunami in jocurile Romaniei, nu a parut decat un strigat arogant, care nu si-a indeplinit tinta. De aici, piesele de domino au inceput sa cada. Defensiva, cu exceptia Paulei, nu a avut raspuns pentru viteza de combinatie a angolezelor, dar si pentru patrunderile africancelor, care au gasit faza de faza solutia de a marca, fie ca a fost vorba de combinatii cu pivotul, de depasiri care pareau ca se dau unor jucatoare debutante sau aruncari puternice de la 9 metri. Romania nu a primit cartonas galben in prima repriza si nu a avut decat doua eliminari in repriza secunda! Asadar, rautate in teren... Spre 0!

Unde a gresit Ryde

Repriza a doua a fost, totodata, o mostra de „asa nu” in ofensiva. Dupa doua ratari succesive de la linia de 7 metri, Cristina Neagu a venit din nou in minutul 53 si a ratat inca o aruncare de penalitate. Rar se vede ca o jucatoare care a ratat de doua ori in 20 de minute sa primeasca increderea de a arunca inca o data, desi in teren se afla si Eliza Buceschi, si ea o specialista a unor astfel de aruncari. O alta problema majora e lipsa solutiilor de pe banca! Laura Chiper, extrema dreapta a nationalei, a ratat cinci aruncari consecutive, insa neavand cu cine sa fie schimbata, a continuat pe acel post, locul ei fiind luat, in cele din urma, de Patricia Vizitiu, de meserie inter dreapta.

Mai mult, Teresa Almeida, un portar cum rar se vede in handbalul modern, de 1.80m si 96 de kg, a facut minuni, jucatoarele noastre aruncand constant sus, la maini, in conditiile in care deplasarea era punctul slab al goalkeeperului advers, iar mingile trebuiau sa vina jos, la picioare. Uimitoare este din nou pasivitatea lui Ryde, care nici macar nu a luat timeout in repriza secunda, desi nationala era cazuta si nu a marcat pret de 7 minute, timp in care a avut superioritate numerica! De la linia de 9 metri, procentajul a fost catastrofal, 33% (5 goluri din 15 aruncari), ameliorandu-se, insa, dupa primele 25 de minute, cand era de doar 10%!

Ce urmeaza...

Evident, criticile de mai sus se pot intoarce ca un bumerang asupra celor care le fac, cu o evolutie buna a nationalei in partidele urmatoare. Insa meciurile amicale dinaintea Jocurilor Olimpice si evolutia din meciul cu Angola nu par a zugravi un tablou pozitiv. Renasterea trebuie sa fie una din temelii, una care sa plece de la defensiva – mai multa mobilitate, rautate si sisteme variate pentru diversele puncte ale jocului – si sa se ramifice si in ofensiva, unde singurul plus al Cristinei Neagu a fost jocul cu pivotul, citit, insa, pana la urma de angoleze.

Au lipsit cu desavarsire jocul cu extremele, dar si aruncarile precise ale Elizei Buceschi si Aurelia Bradeanu care la Mondialul de anul trecut reuseau sa scoata echipa din momentele grele. Urmeaza meciul cu Brazilia de luni, de la ora 22:40, in care Romania trebuie sa uite totul. Atmosfera va fi, insa, mai tare, iar Brazilia vine cu moralul excelent dupa victoria contra Norvegiei, 31:28. Jocurile Olimpice abia au inceput, insa pentru nationala Romaniei finalul poate sa fi venit deja. Totul e in mana, dar mai ales in capul fetelor!

Romania – Angola 19-23 (10:12)

Romania: Ungureanu 15 interventii, Munteanu – Neagu 8/17, Chiper 4/10, Bradeanu 1/2, Geiger 1/4, Buceschi 1/5, Manea 1/2, Elisei 1/4.

TEXT: Adrian Costeiu

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!