INTERVIU „Noi suntem continuatorii marii echipe a Craiovei”. Argumentele lui Marcel Pușcaș, președintele FC U Craiova

Marcel Puscas Craiova FCU Craiova Marcel Puscas interviu Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 10 Mai 2022, 10:39
Data actualizarii: Marti 10 Mai 2022, 11:13

Marcel Pușcaș (61 de ani) a revenit ca președinte la FC U Craiova cu aproape un an în urmă, după ce mai condusese clubul din octombrie 2018 până în iulie 2020.

de Florin CARAMAVROV

Contractul cu gruparea lui Mititelu expiră la finalul acestei luni, până acum neexistând vreo discuție pentru prelungire. Pușcaș vorbește în interviul exclusiv pentru Sport.ro despre renașterea echipei cu Nicolo Napoli antrenor (învingătoare și ieri cu 3-2 în Giulești, împotriva Rapidului), despre relația sa cu familia Mititelu, despre Mutu, fostul antrenor al FC U, și despre rivalitatea celor două grupări din Bănie.

Echipa era într-o situație critică la un moment dat. Cum i-ați trezit pe băieți?
Declicul s-a petrecut anul ăsta. A fost mai întâi o perioadă de căutări, au venit 16 jucători noi, s-au schimbat trei antrenori. Din cei 16, patru au venit după începerea campionatului. Tot dintre cei noi, la începutul sezonului, s-au accidentat trei oameni de bază: Compagno, Bauza și Achim. Nu au jucat două luni, toți revenind în noiembrie. Lipsa de omogenitate, accidentările, integrarea noilor jucători, unele erori de arbitraj, toate au dus la rezultatele mai slabe, plus schimbările de antrenori. Odată cu venirea lui Napoli, multe dintre aspectele din toamnă s-au remediat: omogenintatea, nu au mai fost accidentări, s-a oscilat și cu arbitrajele - când în defavoarea noastră, când bune.

Apropo de Napoli, au fost mulți care au râs când l-ați adus pentru a opta oară...
Probabil că mulți au fost surprinși de faptul că e readus.

În numele trecutului – glumind acum – ar trebui să îl dați afară și să îl readuceți mai târziu... Voiam să întreb dacă i-ați propus prelungirea.
Încă nu i s-a propus prelungirea nimănui. Așteptăm să vedem finalul campionatului. Sper să iasă și patronul cât mai repede, ca să fie în mijlocul echipei. 

Când ar trebui să iasă?
În mod normal, în vara asta. 

Mutu este invincibil cu Rapid. La voi ce nu a mers cu el?
Păi exact motivele de mai sus. Mutu a avut cea mai grea perioadă. Jucătorii care au venit în vară au venit în perioada lui Mutu. El nu avea o echipă cum a găsit-o la Rapid, la noi trebuia să o formeze.  La Rapid nu a mai făcut niciun transfer. 

Mutu, bun de națională!

De ce nu l-ați lăsat să o formeze?
Probabil că patronul s-a gândit că există riscul ca procesul de formare să dureze mai mult decât trebuia. Atunci, de comun acord, s-au despărțit. Mutu are calități de antrenor și eu cred că e mai potrivit pentru echipe formate, pentru că și antrenorii se împart în mai multe tipuri.

La națională ar fi potrivit, la un moment dat?
Sigur că da. De ce nu?

La voi la club sunt posibilități financiare pentru un obiectiv mai mare la anul? Adică play-off? 
Nu cred că o intrare în Play-off ar necesita o investiție mai mare. Nu cred că FC Argeș sau FC Voluntari au buget mai mare decât al nostru. Și UTA, la un moment dat, își propunea să intre în Play-off. Și Botoșani, care nu cred că are buget mai mare. Diferențele sunt foarte mici din acest punct de vedere. Dacă învingeam și Chindia, și Mioveniul în play-out, puteam intra pe locul 8. Puteam bate echipa de pe locul 7 și juca barajul pentru Conference League. Este foarte mică diferența – sau poate nici nu este -, cum nu a fost nici între Sepsi, Rapid, FC Botoșani și FC Argeș pentru play-off.

Deci vă propuneți pentru la anul Play-off-ul?
Posibil. Dacă există această posibilitate, de ce nu? Clinceniul a fost anul trecut. Cu ce am fi mai neputincioși decât Academica Clinceni?

A fost o conjuctură...
Conjunctură, mai trebuie și puțin noroc, să nu uităm că nici Chițu și nici Enache nu au evoluat în perioada asta, doi jucători pe care ne vom baza la anul. Vor mai veni probabil doi-trei jucători și, cu 5-6 jucători noi, putem încerca un sezon mai bun decât acesta.

Cât și cum se implică Adrian Mititelu

Cât de mult te-a sunat Mititelu din pușcărie? Vorbești des cu el?
Da, mă sună periodic.

Și juniorul? 
Vorbim tot timpul.

Nu te întreb dacă Adrian Mititelu se bagă la echipă, pentru că nu o să-mi spui...
Știe tot ce se întâmplă la echipă. 

Nu, dacă se bagă în sensul Gigi Becali.
Nu, nu, nu.

Ei, mai are și el câte o idee...
La transferurile de astă vară s-a implicat. Bine, nu singur, pentru că au fost jucători pe care i-au  recomandat Mutu, Rednic, doi - și eu. A fost de acord. Îi explicam de ce ăla, de ce ăla, de ce ăla. A făcut el o socoteală și ne-a zis: bine, îl luăm pe ăla.

Ți s-a propus prelungirea contractului pentru anul următor?
Toți avem contracte până la 1 iunie. 

Nu a fost o discuție nici măcar pentru Napoli? Îi prelungim, nu îi prelungim...
Nu o fost discuție cu nimeni. După 1 iunie se discută. Să se termine campionatul, după care vedem. 

„Prea multe baraje!”

Sistemul actual cu acest baraj ți se pare în regulă?
Nu. Sunt prea multe baraje. În mod normal, nu ar trebui înjumătățite punctele, deși pe noi asta ne-a ajutat anul acesta. Dar evitam barajul de retrogradare și dacă nu se înjumătățeau punctele. Nu știu ce sens are barajul ăsta, locurile 7-8 cu 3. La barajul de retrogradare sunt două meciuri... Suntem campionatul din Europa cu cele mai multe baraje. Eu cred că ar fi cel mai bine să fie lăsat campionatul să se desfășoare simplu, fluent, clar.

Adică fără Play-off și Play-out?
Nu am nimic împotriva Play-off-ului și Play-out-ului, dar barajele...

Trei echipe anul ăsta au făcut act de prezență, figurație.
Gândește-te, de ce ar trebui să fie baraj? Ar fi bine să intre 4 și să pice 4.

Nu mă refeream neapăat la baraj, ci la sistem, dacă e ok ca trei echipe să nu joace nimic în Play-off.
Păi da, dar scopul Play-off-ului era să dinamizeze campionatul. Cu ce a dinamizat FC Argeș, cu ce a stimulat? Sau Clinceniul și Mediașul, cu ce au stimulat Play-out-ul?

Dan Petrescu s-a plâns de mai multe ori că i-au luat punctele.
Are și el dreptate. Un meci are trei trei puncte. E o muncă a unor oameni acolo, e o strategie, sunt niște investiții. Nu mai construim atâtea puncte, oricum vin la jumătate. Echipele care sunt cu 5-6 puncte în spate se bazează pe asta, spun că oricum se înjumătățesc, se fac trei, practic rămâne un singur meci. Dacă în meciul direct ai noroc să îi bați, treci peste ei. Pentru alea șase puncte cineva și-a rupt piciorul, sau a luat cartonaș galben, roșu. S-au luat prime de joc, poate a fost schimbat antrenorul. 

Cum sunt atrași suporterii la stadion?

Am văzut recent un top al spectatorilor, iar rivala din oraș are mai mult decât dublu față de voi ca medie de spectatori. V-ați gândit ce să faceți pentru la anul?
Trebuie să avem mai multe victorii. Una e să te bați pentru titlu și alta e pentru evitarea retrogradării. Una e să câștigi mai multe meciuri pe teren propriu, alta e să pierzi. În funcție de evoluție, lumea vine la stadion. Singura modalitate de a atrage lumea la stadion e evoluția echipei. Cu FCSB-ul probabil că va fi 75% din stadion, nu cu Mediașul sau cu Clinceniul. 

Deci, dacă ați fi în Play-off, ar fi mai mulți spectatori.
Bineînțeles. Ai mai multe victorii, ai un joc mai eficient, mai spectaculos, mai plăcut ochiului și vine lume. Am avut și o serie, într-adevăr, de meciuri mai puțin plăcute. 

Dar pe partea cealaltă, de acțiuni de marketing, de acțiuni de promovare, de atragere a fanilor, vă gândiți la ceva? 
Tot timpul facem, și pe Facebook, și la magazinul clubului. Cu prețul la bilete, uneori gratuități. Dar repet: principalul motiv pentru care vine lumea la stadion este felul în care evoluează echipa. Oricum, cred că suntem în primele 5 din țară ca număr de spectatori.

Nu cred, erați pe 7... 
Avem oricum mai mulți spectatori decât Botoșani, Sepsi sau Farul...

Vă propuneți un număr de abonamente pentru la anul?
Obligatoriu trebuie să creștem și numărul de abonamente. Sunt tot timpul disponibile și sunt tot felul de facilități. Și anul acesta am făcut… Cine are abonament intră gratuit la meciul de Cupă. Sau cine cumpără un bilet la un meci în pandemie e valabil și pentru meciul următor, că era vorba de 30% din capacitaea stadionului.

Aveți un departament de marketing?
Sigur că da!

Cele două echipe din Craiova nu se vor contopi! Orgoliile sunt mari

Ne-am putea gândi vreodată la o contopire a celor două echipe din Craiova?
Nu cred. Cu siguranță nu, dar asta e decizia strictă a patronului. Sunt orgolii foarte mari și adevăruri despre care noi susținem că ne aparțin nouă și nu altora.

Nu v-ați gândit să cooptați mai multe foste glorii ale Craiovei Maxima în club, ca imagine?
Câteva dintre glorii sunt angajate la CSU, două-trei. În rest, Cămătaru, Țicleanu ne susțin, din câte știu, Irimescu - la fel... Donose nu se implică.

Mă gândeam să îi angajați ca și imagine...
Păi... care glorii? Lung, Negrilă… Juniorul Lung a debutat tot la noi, Găman unde a jucat? Cei mai mulți ne susțin. Unii nu mai sunt. Din Craiova Maxima mai sunt în viață doar opt jucători. Vorbim de cei care au jucat la nivel maxim. 

Care este principalul vostru argument în războiul ăsta despre adevărata Craiova?
În primul rând, grosul suporterilor, Peluza Sud, care a fost înființată în 1997 și a stat tot timpul alături de echipa asta. Doi - patronul. Trei - legea. De exemplu, FIFA ne recunoaște ca fiind continuatori și sunt și documente în sensul ăsta, de aceea plătim și datoriile către niște jucători din 2008-2009. Aceasta este și motivarea: plătiți pentru că sunteți, fără dubiu, cu certitudine, continuatorii acelei echipe. Au scris FIFA și TAS. 

Da, dar ceilalți se numesc Universitatea...
Ceilalți se numesc Universitatea pentru că este închiriat numele de la Clubul Sportiv Universitar, cel condus de Pavel Badea. Dacă mâine domnul Badea ar fi în relații bune cu Mititelu, atunci ar trece dincoace Universitatea. Deci Universitatea Craiova este un nume închiriat.

Da, dar contează și numele ăsta.
Da, contează… Dar nu deține nimeni Universitatea.

Despre votul unanim de la FRF

Cum ți s-a părut treaba cu unanimitatea la alegerile de la Federație?
Ce să-ți spun? 

Păi nici voi nu ați fost contra...
Ce mai conta un vot? Puteam să ne abținem, puteam să votăm împotrivă...

Conta ca imagine...
Am votat cum au votat toți. Fotbalul românesc este pe un drum foarte bun, toată lumea e mulțumită de ce se întâmplă...

Deci ai speranțe că ne revenim...
Avem speranțe să ne revenim, da.

Bine, suntem ironici acum, dar vezi să se întâmple ceva în viitorul apropiat?
Nu. Și uită-te la diferențele dintre meciurile din Champions League și Europa League și ce se joacă la noi.

Parcă jucăm alt sport...
E din altă lume. Vorbesc numai la nivel de Liga I, dar mergi la Liga 2, la Liga 3, la copii, juniori. Dacă lumea e mulțumită, înseamnă că mergem înainte.

Deci actuala conducere nu mai e interesată să schimbe ceva, dacă toată lumea îi votează.
Ei tot încearcă să schimbe, dar nu știu ce șanse de reușită sunt. Uite, acum se va schimba formatul Cupei României, se va schimba formatul campionatului de Elită. Se încearcă diverse lucruri, dar nu știu dacă aceste încercări au susținere bazată pe realitatea românească și pe modernismul din țările cu fotbal dezvoltat. Nu știu dacă lucrurile concid.

Pe Edi Iordănescu îl vezi stând mult la națională, reușind ceva sau crezi că va pleca repede?
Se zice că are contract până după această etapă de Liga Națiunilor. Cred că, dacă vor dori cei de la Federație să îi prelungească contractul, o vor face. Dacă nu, se vor despărți și de Edi. Nu știu de ce ar trebui să fie o condiție aceste patru meciuri. Alte țări nici nu pun preț pe Liga Națiunilor. Te poți califica și fără Liga Națiunilor. Să nu uităm că în '84 nu ne dădea nimeni nicio șansă. Cehia era campioană europeană, Suedia participase la Mondiale, Italia era campioană mondială. Noi eram în urna a 4-a, outsideri. Și am terminat pe primul loc! Oricând se poate întâmpla dacă ai valoare. Îi bați și pe Italia... I-a bătut anul ăsta Macedonia de Nord. Doar că nu mai avem jucători de mare valoare.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!