Malaysia jdt Fotbal extern Povestea tigrilor din fotbalului malaiezian! Imperiul prințului care a creat cea mai de temut echipă din sudul Asiei

GALERIE FOTO Povestea tigrilor din fotbalul malaezian! Imperiul prințului care a creat cea mai de temut echipă din sudul Asiei

Johor o echipă din Malaezia care a trăit o lungă perioadă de zile întunecate, a devenit o forță în elita fotbalului asiatic, datorită unui prinț.

Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Vineri 17 Decembrie 2021, 09:21
Data actualizarii: Vineri 17 Decembrie 2021, 13:09

Clubul de fotbal Johor Darul Ta'zim a trecut de la a fi doar o simplă echipă de fotbal din liga Malaieziei la a fi campioni incontestabili, după ce a câștigat opt ​​titluri consecutive în Super League, și-a construit propriul stadion emblematic și totul datorită unui singur om, prințul Tunku Ismail Idris.

  • Povestea tigrilor din fotbalului malaiezian! Imperiul prințului care a creat cea mai de temut echipă din sudul Asiei

Până în 2014, Johor a câștigat doar patru trofee majore în toată istoria sa, care datează din 1921. Sezonul 1991 a fost singurul când Johor a obținut titlul în prima divizie. S-au descurcat ceva mai bine în cupe, cu două triumfuri în Cupa Malaeziei (1985, 1991) și o victorie în FA Cup (1998). Trio-ul format din Alistair Edwards, Ervin Boban și Abbas Saad au fost figurile cheie care i-au condus pe cei de la Johor spre triumful emblematic al ligii din acea epocă, câștigându-și statutul de legendă printre fanii fotbalului din cel mai sudic stat al Malaieziei.

Triumfurile ocazionale au fost simbolice pentru statura lor în analele istoriei fotbalului malaiezian, deoarece nu erau considerați a fi una dintre echipele mari. Această onoare a fost foarte mult resimțită de cluburi precum Selangor, Pahang, Perak și Kedah. Totul s-a schimbat însă în 2012.

Fuziunea clubulurilor din Johor

Legenda spune că Tunku Ismail Sultan Ibrahim (TMJ) stătea în tribune pe un stadion Tan Sri Dato Haji Hassan Yunos foarte gol, privind-o pe Johor practicând un fotbal sărac, când cineva a strigat la el să „salveze fotbalul din Johor”. Iar restul este istorie.

TMJ, care este prințul moștenitor al statului Johor, a fost încântat de provocare și a răspuns la apelul fanilor. A preluat funcția de președinte al Asociației de Fotbal Johor în februarie 2012 și s-a apucat de unul singur să schimbe complet statutul echipelor profesioniste din regiune.

Echipa de stat a Johor și clubul Johor FC au fost fuzionate într-unul singur și au concurat sub noul nume Johor Darul Ta'zim Football Club (JDT), iar prințul a condus sarcina pentru a transforma nu numai echipa, ci și peisajul fotbalului malaiezian.

Prioritatea principală a fost infrastructura, deoarece stadionul principal din Larkin era într-o stare dărăpănată, fiindcă ultima sa renovare a fost efectuată înainte de a fi unul dintre stadioanele gazdă pentru Campionatul Mondial de Tineret FIFA din 1997.

TMJ a încercat să schimbe brusc statul echipei și a adus o întreagă serie de jucători celebri din Malaezia, dar și fotbaliști cunoscuți internațional. Safiq Rahim, Aidil Zafuan, Zaquan Adha, Norshahrul Idlan Talaha și Safee Sali s-au alăturat clubului, în timp ce câștigătorul Campionatului European din 2008 cu naționala Spaniei, Dani Guiza a semnat și el cu clubul din Jahor.

Început în forță

În primul lor an de existență, în 2013, JDT a terminat pe locul al treilea în Super League, a ajuns în finala FA Cup și a reușit să se califice până în sferturile de finală ale Cupei Malaeziei. Per total un început foarte bun pentru o echipă nou înființată. Club și progresul l-au determinat pe TMJ să își dorească mai mult decât atât.

Când a venit sezonul 2014, s-au făcut mai multe transferuri pentru a îmbunătăți și mai mult echipa. Amri Yahyah, Hariss Harun, Fadhli Shas, S. Subramaniam, Asraruddin Putra și Amirulhadi Zainal au fost aduși la club.

Dar aducerea lui Luciano Figueroa și Pablo Aimar, doi internaționali argentinieni de top, a arătat clar direcția în care dorește să meargă clubul în sezonul următor.

JDT urma să ridice primul lor titlu de Super League în 2014 și a schimbat cursul fotbalului malaiezian. A fost o poziție la care „Tigrii Sudici” nu au mai renunțat de atunci, câștigând titlurile și în sezoanele 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 și 2021, creând o hegemonie absolută în fotbalul sud-asiatic.

Visul devenit realitate și trofeul continental

Aducerea unor nume mari i-a făcut pe microbiști să-și întoarcă privirile și să observe această putere din Malaiezia, dar în 2015 a fost momentul când Asia a trebuit să ia JDT mult mai în serios. Împotriva tuturor probabilităților, JDT a avut un traseu uimitor în Cupa AFC (echivalentul Europa League) și în cele din urmă a ridicat trofeul deasupra capului, câștigând împotriva lui FC Istiklol din Tadjikistan în finală. Devenind astfel prima echipă din Malaiezia care a câștigat o competiție a Confederației Asiatice de Fotbal (AFC).

Cursa magnifică a lui JDT în competiție a însemnat, de asemenea, că Malaiezia a urcat rapid în clasamentul cluburilor din cadrul AFC, care i-a dus printre altele și râvnitul loc în competiția principală, Liga Campionilor AFC. Ei au devenit prima echipă din Malaiezia care a participat în faza grupelor în 2019, un alt record istoric pentru club și țară.

Trecerea la următorul nivel

Cu latura fotbalistică pusă la punct, TMJ și-a îndreptat atenția din nou asupra infrastructurii și, până în 2016, JDT a fost prima echipă din Malaiezia cu propriile facilități de antrenament situate în Padang Seri Gelam, cu două terenuri în aer liber, un teren interior, sală de sport, piscină si facilitați medicale.

Pe măsură ce clubul a devenit din ce în ce mai mare, Stadionul Larkin nu a mai fost văzut ca un loc potrivit pentru ei. Astfel, a fost conceput un plan pentru un nou stadion, iar stadionul Sultan Ibrahim a fost inaugurat oficial în ianuarie 2020, ceea ce a semnalat o schimbare majoră pentru JDT.

Apariția unui nou stadion a însemnat că ar putea fi generate venituri mai mari și mai sănătoase. Vânzările de abonamente și bilete s-au ridicat la aproximativ 9,2 milioane de ringgit malaiezieni, ca să nu mai vorbim de atracția pentru noi oferte de sponsorizare.

În doar de opt ani de zile, clubul a trecut printr-o transformare masivă pentru a ajunge cel mai bun club din Malaiezia, dar și o forță fotbalistică în Asia. O ascensiune cu adevărat remarcabilă, care va fi văzută pentru totdeauna ca un punct de cotitură major în fotbalul malaiezian.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!