VIDEO Cum se implică Șahtior Donețk în războiul din Ucraina: ”Sportivii din Rusia sunt ca niște zombi”

Sahtior Donetk Ian Petriak razboiul din Ucraina Serghei Palkin Vladimir Putin Fotbal extern
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 17 Aprilie 2023, 10:12
Data actualizarii: Luni 17 Aprilie 2023, 10:15

Echipa de fotbal nu mai joacă la Donețk din 2014, iar anul trecut s-a mutat de la Kiev la Lviv.

Înainte de ofensiva militară a Rusiei în Ucraina, clubul Şahtior Doneţk era preocupat în principal să câştige meciuri şi trofee, însă de un an şi-a lărgit orizontul mult dincolo de terenul de fotbal: acoperă costurile medicale pentru soldaţi răniţi şi găseşte noi case pentru orfanii de război, relatează AFP.

Clubul, câştigător al Cupei UEFA îm 2009, când echipa era antrenată de Mircea Lucescu şi îl avea în componenţă pe Răzvan Raţ, finanţează, prin fundaţia sa Shakhtar Social, spitalizarea în Israel, SUA şi Spania a cinci soldaţi grav răniţi. Costurile, 100.000 de euro pentru fiecare soldat.

Serghei Palkin, președintele lui Șahtior Donețk, despre activitățile clubului

“Nu vă puteţi imagina gravitatea rănilor lor. Doi sunt paralizaţi şi alţii suferă de răni catastrofale după o explozie. 

Sunt foarte greu de stăpânit emoţiile atunci când îi vezi. Noi vrem să le oferim şansa unei vieţi normale. 

Familiile lor nu pot acoperi cheltuielile de spital şi guvernul nu are capacitatea de a oferi ajutorul necesar, aşa că ne ocupăm noi de ei”, a explicat preşedintele clubului, Serghei Palkin.

Copiii, traumatizați din cauza războiului declanșat de Rusia

Şi copiii suferă mult din cauza războiului. Mulţi au devenit orfani sau au fost duşi cu forţa în Rusia. “Noi am avut grijă de 31 de copii care şi-au pierdut părinţii din cauza conflictului. I-am plasat în 17 case”, a precizat Palkin.

“Le acoperim cheltuielile zilnice şi tratamentele medicale, le dăm iPad-uri şi încercăm să facem astfel încât, psihic, situaţia să devină cât mai normală, pentru că aceşti copii au fost traumatizaţi de pierderea părinţilor lor”, a adăugat el.

Ian Petriak, jucător de națională de la Șahtior, și-a pierdut socrul în luptă

Internaţionalul ucrainean Ian Petriak, legitimat la Şahtior, ştie ce înseamnă pierderea unui membru al familiei: socrul său a fost ucis în luptă, în regiunea Donbas, în mai 2022.

“Băieţii care erau cu el l-au văzut murind”, spune fotbalistul. “Pentru familia noastră, este cea mai grea situaţie, pentru că nu îi putem găsi trupul şi nu putem să îl înmormântăm ca să ne luăm rămas bun. Nu avem informaţii despre el”.

Şahtior nu mai joacă la Doneţk din 2014, când a început conflictul armat în regiunea Donbas. În prezent, joacă meciurile de campionat la Lviv, după ce a părăsit Kievul anul trecut.

Clubul are grijă şi de peste 2.000 de refugiaţi din estul Ucrainei, a precizat Serghei Palkin.

În ceea ce priveşte viitorul, Petriak nu se vede jucând cândva împotriva echipelor ruseşti. “Ei sunt ca nişte zombi”, spune el despre sportivii ruşi care îl susţin pe Vladimir Putin.

Peste 200 de sportivi ucraineni au fost uciși

Fotbalistul este şocat de atitudinea preşedintelui CIO, Thomas Bach, care a încurajat reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţii în perspectiva Jocurilor Olimpice.

“Peste 200 de sportivi au fost ucişi şi el vrea ca Rusia şi Belarus să poată participa la Jocurile Olimpice? Cum este posibil aşa ceva? Este de neconceput. Pentru mine, este un pic de circ”, a afirmat fotbalistul.

Fundaşul în vârstă de 29 de ani se declară mândru de faptul că, în ciuda plecării mai multor jucători străini de la echipă după startul războiului, Şahtior a reuşit totuşi să termine pe locul trei grupa de Liga Campionilor în care a jucat şi să ajungă în optimile Ligii Europa, informează news.ro.

“Cu cât jucăm mai bine, cu atât vom putea mai mult să trimitem bani armatei şi altor sportivi. Suntem ca o mare familie”, a conchis el.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!