EUROPEDIA  | Presiune pe Del Bosque: va reusi sa schimbe jocul sters al Spaniei din ultimii doi ani? Ce tactica va folosi

EUROPEDIA
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 13 Iunie 2016, 07:24
Data actualizarii: Luni 13 Iunie 2016, 11:06

la patru ani dupa ce a cucerit tiitlul european cu Spania, Del Bosque are pe umeri o presiune imensa: va trebui sa spele rusinea de acum doi ani de la Cupa Mondiala din Brazilia. 

Grupa D: CROATIA / CEHIA / SPANIA / TURCIA

Vedeta - Juanfran

de Marcel Beltran (Panenka)

Tactica

de Chema R Bravo (Panenka)

Secretele jucatorilor

de Aitor Lagunas (Panenka)

Tactica

In ultimii doi ani, Vicente del Bosque a pus accent pe conceptul de "tranzitie lina". Dupa esecul trofeului Cupei Mondiala in Brazilia, spaniolii au intrat intr-o perioada de incertitudini, iar campania de calificare la EURO nu a ajutat, fotbalul practicat fiind considerat anost si previzibil. Ciudat, pentru o echipa care vine in Spania sa cucereasca un hattrick de trofee europene, spaniolii sunt inconjurati de dubii. 

Del Bosque vorbeste despre "tranzitie", dar mesajul sau pare incomplet: tranzitie catre ce? Exista un punct de pornire categoric: Spania trebuie sa se reinventeze sau va muri, dar selectionerul nu a defebnit inca modul in care trebuie sa se reinventeze. 

In perioada anilor de glorie, EURO 2008, CM 2010, EURO 2012, sa nu uitam, Spania a evoluat de la un fotbal direct la un joc mai calculat si mai rezervat. Ambele stiluri au venit din aceeasi idee de posesie, dar cu  o abordare diferita. 

Chiar si asa, erau o masina comeptitiva, sigura si robusta. Xavi Hernandez si Xavi Alonso au fost paznicii acelui stil, dar acum Del Bosque nu ii mai are pe cei doi generali protectori. Poate Spania sa joace la fel fara ei? Del Bosque e de parere ca da, dar Spania pare ca joaca precum o echipa inradacinata in trecut, iar managerul s-a gasit la un punct de rascruce. Va mentine formula care a mers atat de bine si va gasi jucatori care sa suplineasca rolurile necesare, sau va trece de la pasele scurte si miscare la a trece mingea prin filtrele necesare, sa mentina posesia la un ritm calibrat ce exista in mare parte in sangele fotbalului spaniol?

Nu doar asta, filosofia lor de joc a devenit parte cheie din identitatea nationala: tehnici, precisi, creativi, inteligenti, jucatori iscusiti... jocul lor de posesie a devenit religie iar mijlocasii sunt predicatorii acestei religii. Dar ce mijlocasi pot sa redefineasca jocul echipei lui Del Bosque? Thiago si Cesc Fabgreas? Sau cuplul versatil de la Atletico, Saul si Koke?

Efectul Atletico poate duce pe un posibil drum de reinventare. Del Bosque nu a fost niciodata un maestru tactician, succesul sau s-a bazat pe abilitatea de a gestiona o echipa plina de vedete si sa construiasca o mentalitate puternica de echipa la turnee cu jucatori care sunt constienti de ce sunt in stare. Acest mod care a functionat atat de bine pentru el in acei ani de succes este in pericol acum. El trebuie sa demonstreze ca Brazilia a fost doar un accident si nu inceputul unui trend descendent. 

Indoieli sunt pretutindeni. In poarta, David De Gea s-a stabilit ca un portar dominant in Premier League, dar inca nu are un loc garantat in echipa Spaniei din cauza prezentei lui Iker Casillas. Pe de alta parte, jucatori cheie ca Sergio Ramos, Fabregas sau Pedro sunt complet iesiti din forma. In plus, aceeasi problema veche: sistemul ofensiv. Del Bosque nu a construit niciodata o structura de atac fluenta si coerenta si au jucat des fara un atacant veritabil (cu Fabregas pe post de fals nr. 9) sau fara extreme pure. Alvaro Morata a devenit o solutie mai buna decat Aritz Aduriz sau Diego Costa, care nici macar nu a prins lotul largit. 

In afara de inspirationalul Andres Iniesta, se pare ca nu exista jucatori care pot defini jocul singuri. 

Dar ar fi gresit sa ne concentram doar pe slabiciunile Spaniei, sunt si puncte forte considerabile. E o echipa experimentata, extrem de competitiva si cu un scop compun. Spania abunda de talente. Desi ramane de vazut cine va fi portarul, scheletul echipei este definit clar: Juanfran, Ramos, Pique si Jordi Alba in aparare. Sergio Busquets langa Iniesta la mijloc. David Silva si Fabregas vor fi puncte importante, oriunde vor juca in atac. 

Restul echipei de start depinde de ce formula de joc alege Del Bosque. Poate sa mearga pe 4-2-3-1 sau 4-3-3 (poate in realitate un 4-1-4-1), dar in amicalul cu Anglia a folosit 4-4-2. Thiago, Koke si Saul vor astepta pentru o decizie tactica. Indiferent de personal, aceasta echipa nu isi va uita de spiritul ei, de filosofia ei. Daca asta e suficient pentru castigarea turneului ramane de vazut. 

 

Ce jucator spaniol va surprinde la EURO?

Alvaro Morata. Pozitia de atacant central a fost cea mai complexa, chiar si in timpul anilor de triumf pentru Spania. De la cuplul David Villa - Fernando Torres s-a transformat intr-un post de atacant solitar sau chiar atacant fals. Intr-o tactica dictata de mijlocasi, alegerea numarului 9 a devenit grea, dar nu mai putin importanta. De cand a parasit Real Madrid in 2014, Morata a crescut in Italia ca un atacant ce poate juca si ca extrema stanga pentru o echipa cuceritoare de trofee ca Juventus. E un jucator inteligent, hiperactiv, cu calitati tehnice remarcabile si cu un fizic ce ii permite sa tina mingea atunci cand e nevoie. Acest profil cuprinzator se potriveste nevoilor Spaniei in cel post, dar sentimentul ca Morata nu e un atcant intimidant ca Raul sau Diego Costa ramane. Rata lui de goluri nu este prea mare, iar acesta este punctul sau slab. Pe de alta parte, se pare ca si-a dezvoltat o mentalitate de meciuri mari si asta s-a vazut cand a ajutat-o pe Juve sa se califice in finala Champions League din 2015. A intrat de pe banca si a castigat finala Cupei Italiei in ultimul meci din acest sezon, o reusita ce ii va da multa incredere in aceasta vara. 

 

Ce jucator va dezamagi?

Spania stie prea bine ca orice rege isi poate pierde coroana, iar asta i se poate intampla lui Iker Casillas. Se pare ca timpul lui ca portar de elita a trecut. E un scenariu ce aminteste de selectionerul din 2006, Luis Aragones, care a decis ca vremea lui Raul a trecut, a pus binele echipei mai presus de reputatia individuala. Del Bosque are o dilema similara: sa-l promoveze pe De Gea, dupa un nou sezon extraordinar la Manchester United sau sa continue cu Casillas? Legenda lui Iker este incontestabila: 166 de selectii, doua EURO in palmares si o Cupa Mondiala. Cu toate astea, Casillas si-a pierdut magia ce l-a transformat in unul dintre cei mai buni portari din istorie, iar declinul pare sa continue si la Porto. Sunt multi care considera ca ar fi trebuit sa se retraga dupa rusinea din Brazilia 2014. De aceasta data, alegerea s-ar putea sa nu-i mai apartina. 

 

Care e obiectivul realistic al Spaniei la EURO?

E o intrebare dificila. Pentru prima data in ultimii sase ani, Spania nu e favorita la castigarea turneului. Felul in care au jucat in calificari, inclusiv in infrangerea cu Slovacia, nivelul slab aratat de multe ori si in amicalele cu echipele mari si lipsa de goluri ne invita pe toti sa fim pesimisti. Totusi, lipsa de asteptari poate reprezenta si un avantaj. Vor intalni adversari puternici in grupa, dar daca vor trece isi vor ascuti ghearele. Nimeni nu ar trebui sa-i subestimeze. Statutul de detinatori ai trofeului ar trebui sa fie dovada clara. 

Sa inceapa galagia! Haide Romania! Jucatorii nationalei au nevoie de ajutorul suporterilor adevarati! Intra aici si ia-ti echipamentul de suporter de la Penny cu pana la 70% reducere! 

EUROPEDIA

Cea mai spectaculoasa prezentare a Euro 2016, facuta de cele mai importante publicatii de sport din Europa

Grupa A: ALBANIA / FRANTA / ROMANIA / ELVETIA
Grupa D: CROATIA / CEHIA / SPANIA / TURCIA
Grupa E: BELGIA / ITALIA / IRLANDA / SUEDIA
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!