OPINIE / 10 observatii dupa terminarea fazei grupelor CM 2018

Cupa Mondiala Cupa Mondiala 2018 rezultate cupa mondiala rezultate cupa mondiala 2018 Cupa Mondiala 2018 CUPA MONDIALA 2018
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 29 Iunie 2018, 16:13
Data actualizarii: Vineri 29 Iunie 2018, 16:18

Cateva constatari dupa terminarea fazei grupelor la editia din acest an a Campionatului Mondial.

Gabriel Chirea //
[email protected]

1. Huliganii rusi si violentele provocate de ei la Euro 2016 sunt doar amintiri la Mondialul din 2018. Nu este exclus sa fi avut dreptate cei care au acuzat Rusia si pe Putin ca au trimis special, in urma cu doi ani, mii de huligani in Franta (se vorbea chiar de soldati din trupelor speciale ruse sub acoperire), pentru a provoca neliniste si pagube si a-i ataca pe suporterii englezi si francezi, populatia araba si fortele de ordine din Hexagon. Vorba aia: cand e la Putin acasa, nu joaca soarecii pe masa.
 
2. Germania e a patra nationala, care iese din grupe dupa ce anterior a castigat titlul mondial, la ultimele 5 editii de turneu final, celelalte fiind Franta (campioana mondiala in 1998 - eliminata din faza grupelor in 2002), Italia (2006 - 2010) si Spania (2010 - 2014). Singura exceptie a acestor ultime 5 editii este Brazilia, care a castigat titlul mondial in 2002 si a castigat grupa la editia viitoare (2006), trecand apoi de Ghana si fiind eliminata in sferturile de finala de Franta. Eliminarea rusinoasa inca din prima faza a competitiei din Rusia reprezinta si un record negativ, fiind pentru prima oara la o editie de Campionat Mondial cand Germania nu iese din grupe. La editia din 1938, nemtii au parasit competitia in prima faza, insa atunci nu se juca intr-un sistem cu grupe. Eliminarea tuturor acestor campioane mondiale reprezinta, probabil, un indiciu ca nu se inlocuiesc la timp jucatorii si antrenorii cu nume si palmares, dar plafonati, cu o alta generatie mai tanara si dornica de afirmare.
 
3. Polonia s-a calificat la pas din grupa Romaniei, dupa 3-0 si 3-1 contra "tricolorilor". La competitia din Rusia, polonezii au dezamagit, ocupand ultimul loc in Grupa H, cu doar 3 puncte, obtinute in ultima partida, si terminand in urma Columbiei (6p), Japoniei (4p) si Senegalului (4p). Nu a uimit atat faptul ca Lewandowski & co. nu au trecut de faza grupelor, ci modul in care ei au fost depasiti la aproape toate capitolele, lesii nearatand aceeasi vigoare fizica ca in meciurile din preliminarii. O comparatie intre modul in care Polonia a dominat la capitolul fizic Romania in calificari si cum a fost coplesita de Senegal sau Columbia, ne face sa ne punem serioase semne de intrebare in privinta nivelului real la care se gaseste nationala noastra.
 
4. Desi serviciile de informatii ale mai multor tari avertizau inainte de startul Campionatului Mondial ca exista pericolul ca in Rusia sa aiba loc atentate teroriste si chiar au existat amenintari din partea gruparii ISIS si filmulete de propaganda in care Messi si Ronaldo erau decapitati, nu eu aparut inca probleme din acest punct de vedere. Acest lucru inseamna fie ca serviciile de informatii rusesti si-au facut exemplar treaba, fie ca retelele atentatorilor sinucigasi care au lovit in tarile din vestul Europei pot fi depistate si controlate mai eficient de anumite state si pe anumite canale.
 
5. Probabil ca ar trebui sa ne plafonam asteptarile pentru meciurile din Liga Natiunilor, ultima competitie inventata de UEFA. Partidele din faza grupelor Ligii Natiunilor se vor juca in septembrie, octombrie si noiembrie 2018, pe sistemul fiecare cu fiecare, acasa si in deplasare, competitia fiind impartita in patru categorii valorice. In final, fiecare serie (A, B, C si D) va avea cate o castigatoare, care va merge direct la EURO 2020. Romania va evolua in Grupa 4 din Seria C, alaturi de Serbia, Muntenegru și Lituania. Desi se vorbeste despre o lupta cu Serbia pentru castigarea grupei, cred ca, in acest moment, obiectivul real si smerit al Romaniei este sa nu se claseze ultima in grupa. Serbia a fost catalogata de multi specialisti ca o echipa mediocra si accesibila, desi s-a calificat la Mondialul din acest an dintr-o grupa din care mai faceau parte Austria, Tara Galilor si Irlanda, iar la turneul final a facut 3 puncte intr-o grupa in care a intalnit Brazilia, Elvetia si Costa Rica. Muntenegru a terminat in fata noastra in Grupa E de calificare la Mondialul din Rusia, luandu-se 4 puncte din 6 (1-1 si 1-0), iar pe Lituania abia am invins-o cu 1-0 intr-un amical disputat, in martie 2016, la Giurgiu, scor 1-0.
 
6. Desi, dupa aflarea echipelor calificate in faza optimile de finala, multa lume crede ca principale favorite la castigarea trofeului sunt Brazilia, Spania, Portugalia, Argentina sau Anglia, cred ca pot aparea suprize mai mari ca oricand. Nu trebuie subestimate Croatia si Belgia, doua echipe care se poate lupta de la egal la egal cu orice alta nationala si care au doua generatii de exceptie ajunse acum la maturitate sportiva. De asemenea, nu trebuie uitata Suedia, care a eliminat Olanda (in preliminarii), Italia (in play-off) si Germania (in grupe) sau Elvetia, o nationala pe cat de nespectaculoasa pe atat de eficienta. E clar ca nivelul competitiei este unul echilibrat, iar 1 sau 2 dintre semifinaliste ar putea sa fie nume surpriza, la care nu se gandeste nimeni acum.
 
7. Senegal este una dintre putinele nationale africane care au ajuns la o editie de Campionat Mondial cu un antrenor autohton pe banca si nu s-a facut de rusine. Aliou Cissé (42 de ani) este un fost mijlocas, care a evoluat de-a lungul carierei de jucator in Franta (Lille, Sedan, PSG, Montpellier, Nimes) si Anglia (Birmingham City, Portsmouth). Cissé a fost capitan al nationalei "Leilor din Teranga", care a jucat finala Cupei Africii pe Natiuni din 2002, pierduta la penalty-uri contra Camerunului, si a eliminat Franta inca din faza grupelor la Campionatul Mondial din 2002, fiind invinsa de Turcia, in sferturile de finala, scor 1-0. In martie 2015, tehnicialul african a preluat nationala Senegalului si a reusit sa o califice lejer pentru competitia din Rusia, dintr-o grupa cu Africa de Sud, Burkina Faso si Insulele Capului Verde. La turneul final din acesta vara, senegalezii au pierdut dramatic calificarea in "8"-imi in fata Japoniei, avand acelasi numar de puncte si golaveraj identic, dar fiind prima echipa din istorie eliminata din cauza criteriului fair-play (6 cartonase galbene, fata de cele 4 ale niponilor). Cissé a fost singurul selectioner de culoare de la acesta editie de Campionat Mondial, iar echipa sa a impresionat prin determinare, vointa si organizare, prezenta si rezultatele lui putand reprezenta o noua moda pentru federatiile si nationalele africane, care s-ar putea baza mai mult pe antrenorii de pe continent la editiile viitoare.
 
8. Desi Germania a jucat slab si a fost eliminata inca din faza grupelor, Oliver Bierhoff, general team manager al reprezentativei germane, a introdus un nou mod de a pregati meciurile din punct de vedere tactic, care ar putea deveni in curand norma pentru toate echipele europene cu pretentii. Impreuna cu producatorul german de sofware SAP, Bierhoff a adus un nou mod inovativ de a pune la dispozitia jucatorilor cele mai importante informatii despre adversari si clipuri video reprezentative, care le pot accesa in orice moment si nu numai in timpul sedintelor de analiza tactica a adversarilor. Germania a avut a doua cea mai tanara medie de varsta a lotului dintre echipele participante la aceasta editie de Campionat Mondial (25,7 ani), asa ca oficialii si antrenorii germani au ajuns la concluzia ca fotbalistii lor fac parte dintr-o generatie care poate urmari si retine mai usor anumite informatii, daca le pun la dispozitie continut video. Daca pana acum echipele imbratisasera analiza statistica (posesie, numarul de pase, obisnuintele jucatorilor, modul in care se acopera terenul etc.), acum germanii incurajeaza folosirea tabletelor chiar si in sala de mese, iar imaginele selectate cu cele mai importante informatii ale fiecare jucator advers pot fi urmarite la orice ora. 
 
9. Europenii le pregatesc si le cizeleaza sud-americanilor, nord-americanilor, africanilor, asiaticilor si australienilor jucatorii pentru echipele nationale. Multe dintre reprezentativele participante la acest turneu final si toate nationalele calificare in "8"-mile Campionatului Mondial au beneficiat de faptul ca jucatorii lor s-au format sau evolueaza acum in campionate europene. Lasand la o parte echipele europene, care au trecut de faza grupelor (Portugalia, Franta, Belgia, Spania, Rusia, Croatia, Danemarca, Suedia, Elvetia si Anglia), este si cazul Braziliei (19 jucatori care evolueaza in Europa), Argentinei (17), Uruguayului (14), Columbiei (14), Japoniei (14) si Mexicului (11). Un caz deosebit este cel al Marocului, care are doar 5 fotbalisti din lotul de 23 convocat pentru aceasta Cupa Mondiala nascuti in Maroc, restul fiind originari din tari occidentale. De asemenea, toti jucatorii evolueaza in campionate europene, in afara de trei (Tagnaouti, Boussoufa, El Kaabi). Deci, putem trage concluzia ca Europa isi pastreaza suprematia in fotbalul mondial, iar legitimarea la cluburi din campionatele europene puternice reprezinta garantia profesionalismului si calitatii.
 
10. Unicul reprezentant al fotbalului romanesc la aceasta editie de Campionat Mondial se intoarce cu plasa plina din Rusia. Singurul fotbalist din Liga 1, care a participat la acest turneu final, este Jaime Penedo, portarul de aproape 37 de ani al lui Dinamo. El a fost integralist si a primit nu mai putin de 11 goluri in cele 3 partide din Grupa G, pe care nationala statului Panama le-a pierdut, contra Belgiei (0-3), Angliei (1-6) si Tunisiei (1-2). Tara cu cei mai multi jucatori din competitia interna care au fost convocati la nationalele lor pentru CM 2018 este Anglia (124), fiind urmata in acest top de Spania (79), Germania (66), Italia (59) si Franta (49). Clubul cel mai bine reprezentat la competitia din Rusia este Manchester City (15), urmat de Real Madrid (15), Barcelona (14), Tottenham (12), PSG si Juventus (ambele cate 12). Cifrele spun ca Liga 1 ramane o competitie mediocra si saraca, care nu poate (si nu va putea, probabil, in viitorul apropiat) atrage fotbalisti de foarte buna calitate.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!