SECRETELE pe care trebuie sa le stii. Care sunt DIFERENTELE esentiale dintre vaccinurile Pfizer si Moderna

Pfizer Moderna vaccin covid-19 Virale SECRETELE pe care trebuie sa le stii. Care sunt DIFERENTELE esentiale dintre vaccinurile Pfizer si Moderna
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 16 Ianuarie 2021, 13:42
Data actualizarii: Sambata 16 Ianuarie 2021, 13:45

O data cu startul etapei a doua de vaccinare, lumea e interesata de diferentele dintre cele doua vaccinuri existente pe piata din Romania.

Pfizer sau Moderna? Aceeasta e intrebarea care va persista mult timp de-acum inainte in randul celor care au primit sau vor primi dozele de vaccin anti-Covid. Astfel, cei care vor avea posibilitatea sa aleaga trebuie sa stie care sunt caracteristicile care diferentiaza cele doua seruri.

Sa incepem insa cu o asemanare, referitoare la eficacitatea administrarii, specialistii celor doua companii ajungand la o rata de reusita de aproximativ 94-95 la suta.

Apoi, la diferente, cea mai importanta e legata de modalitatea de stocare pe termen lung. Daca vaccinul Pfizer e tinut la -80 de grade Celsius, cel Moderna se poate pastra la -20 de grade. Referitor la stocarea dupa utilizare, e precizat termenul de 5 zile la Pfizer si de 30 de zile la Moderna, ambele la o temperatura cuprinsa intre 2 si 8 grade.

De asemenea, esentiala e si perioada de timp la care se face a doua doza, 21 de zile la Pfizer, respectiv 28 de zile la Moderna. Pe viitor, se prefigureaza aparitia unui vaccin intr-o singura doza, cel de la Johnson & Johnson.

Chiar daca populatia nu va simti pretul vaccinului, acesta fiind gratuit, sunt diferente in ceea ce priveste efortul financiar al statelor pentru achizitionarea dozelor. Deocamdata, vaccinul Pfizer e mai ieftin decat cel Moderna, el costan 17 euro, fata de 31. Asta pana cand va aparea pe piata vaccinul AstraZeneca, considerat cel mai ieftin, la aproximativ 3 euro pe doza.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!