SECRETELE pe care trebuie sa le stii. Care sunt DIFERENTELE esentiale dintre vaccinurile Pfizer si Moderna

SECRETELE pe care trebuie sa le stii. Care sunt DIFERENTELE esentiale dintre vaccinurile Pfizer si Moderna

O data cu startul etapei a doua de vaccinare, lumea e interesata de diferentele dintre cele doua vaccinuri existente pe piata din Romania.

Pfizer sau Moderna? Aceeasta e intrebarea care va persista mult timp de-acum inainte in randul celor care au primit sau vor primi dozele de vaccin anti-Covid. Astfel, cei care vor avea posibilitatea sa aleaga trebuie sa stie care sunt caracteristicile care diferentiaza cele doua seruri.

Sa incepem insa cu o asemanare, referitoare la eficacitatea administrarii, specialistii celor doua companii ajungand la o rata de reusita de aproximativ 94-95 la suta.

Apoi, la diferente, cea mai importanta e legata de modalitatea de stocare pe termen lung. Daca vaccinul Pfizer e tinut la -80 de grade Celsius, cel Moderna se poate pastra la -20 de grade. Referitor la stocarea dupa utilizare, e precizat termenul de 5 zile la Pfizer si de 30 de zile la Moderna, ambele la o temperatura cuprinsa intre 2 si 8 grade.

De asemenea, esentiala e si perioada de timp la care se face a doua doza, 21 de zile la Pfizer, respectiv 28 de zile la Moderna. Pe viitor, se prefigureaza aparitia unui vaccin intr-o singura doza, cel de la Johnson & Johnson.

Chiar daca populatia nu va simti pretul vaccinului, acesta fiind gratuit, sunt diferente in ceea ce priveste efortul financiar al statelor pentru achizitionarea dozelor. Deocamdata, vaccinul Pfizer e mai ieftin decat cel Moderna, el costan 17 euro, fata de 31. Asta pana cand va aparea pe piata vaccinul AstraZeneca, considerat cel mai ieftin, la aproximativ 3 euro pe doza.

VIDEO PROTVPLUS.RO

Lacul Zaghen de lângă Tulcea, sufocat de gunoaie. Paznicul are program doar până la 4
BRAT

Modifică setările cookies