Imagini apocaliptice de la Cernobil, la 30 de ani de la explozia reactorului nuclear! Cum arata azi stadionul din Pripyat. VIDEO

Chernobil Pripyat Virale
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 26 Aprilie 2016, 14:43
Data actualizarii: Marti 26 Aprilie 2016, 15:36

30 de ani au trecut de la cel mai mare accident nuclear care a lovit Europa, Chernobil.

Nimic nu a mai ramas la fel, dar imaginile reluate an de an fac inconjurul lumii si socheaza si astazi.

La 26 aprilie 1986, doua explozii au zguduit reactorul cu numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil. in timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost raspandite in atmosfera cantitati uriase de substante radioactive. Nu exista date oficiale privind numarul total al victimelor acestui dezastru - se stie, insa, ca 25.000 au murit numai dupa ce au participat la decontaminarea zonei.

Accidentul s-a produs in timpul unui test de siguranta - o procedura gresita a determinat o crestere dramatica a nivelului energetic: invelisul de grafit al reactorului a luat foc, iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate in atmosfera printr-o explozie violenta, 31 de oameni murind pe loc.

Efectele pe termen lung ale celui mai grav accident nuclear din secolul XX au lovit mii de oameni si continua sa faca victime. Belarus a fost tara cel mai grav afectata de dezastrul de la Cernobil, deoarece pana la 70 la suta din precipitatiile radioactive au cazut pe teritoriul acestei tari. Nici Romania nu a scapat de efectele catastrofei, masuratorile efectuate la vremea respectiva inregistrand o crestere foarte mare a radiatiilor, chiar de 10.000 de ori mai mari decat valorile normale inregistrate. Nu sunt statistici cu privire la romanii care au avut de suferit ca urmare a accidentului nuclear, dar specialistii sunt de parere ca exista o legatura intre acesta si cresterea cazurilor de cancer si leucemie.

Centrala nucleara Cernobil este situata la 18 km nord-est de orasul Pripyat si la 16 km de frontiera Ucrainei cu Belarus, respectiv la 110 km nord de capitala Kiev. in urma cu 30 de ani, centrala lucra la capacitate maxima, adica cu toate cele patru reactoare, fiecare cu o capacitate de productie de 1GW pe zi. Centrala acoperea la vremea respectiva 10% din necesarul de energie al fostei republici sovietice. Constructia centralei a inceput in 1970, primul reactor fiind terminat in 1977. in 1986, alte doua reactoare se aflau in faza de constructie.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!