Promo

(P) Sfatul tehnic al zilei - cum se protejează de fum, sticla focarului de șemineu?

Doar în acest fel te poți asigura că aspectul șemineului tău va rămâne neschimbat peste ani, iar funcționalitatea acestuia nu va fi afectată o dată cu trecerea timpului.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 30 Octombrie 2020, 15:10
Data actualizarii: Vineri 30 Octombrie 2020, 15:13

Montajul unui semineu lemne presupune o atenție sporită dacă se dorește ca acesta să reziste pe termen lung, livrând căldura la parametri optimi de siguranță și confort. Întreținerea corespunzătoare, dar și alimentarea corectă cu lemne sau combustibil doar de calitate superioară sunt printre cele mai importante sfaturi pe care ți le vor oferi, inclusiv specialiștii în domeniul soluțiilor de încălzire alternativă de la PEFOC. 

Pentru a construi un șemineu este esențial să alegi materiale calitative, recomandate de meșteri cu zeci de ani de experiență și mii de proiecte livrate cu succes. Dintre toate componentele, focarul și coșul de fum sunt cele mai importante. De aceea, trebuie să acorzi atenție calității acestora, precum și modului în care sunt montate. 

Iar dacă ai deja un șemineu, dar te deranjează aspectul sticlei de la un focar semineu fonta, care se afumă prea des, una dintre cauze poate fi legată chiar de montajul necorespunzător. Ce înseamnă un montaj care nu a fost realizat corect? Specialiștii de la Pefoc ne oferă câteva răspunsuri la această întrebare, care te vor ajuta să identifici principalele cauze pentru care se afumă sticla șemineului tău:

Alegerea unui coș de fum nepotrivit 

Coșul de fum se alege în funcție de sursa care se racordează la acesta, adică un șemineu, o sobă sau un termoșemineu. Cu excepția gamei de seminee electrice, fiecare sistem de încălzire are nevoie de un sistem premium de evacuare cu ajutorul unui coș de fum ceramic, coș de fum din inox, cărămidă sau a unuia șamotat profesional. 

Dimensionarea necorespunzătoare a coșului de fum

Atunci când dimensiunile coșului de fum nu sunt corecte, pot să apară efecte nedorite. Astfel, coșul de fum trebuie ales ținând cont de tipul, mărimea și puterea acestor focare de șeminee, precum și de înălțimea locuinței. În cazul în care coșul de fum este dimensionat și poziționat greșit, sticla șemineului se va afuma. De asemenea, fumul va pătrunde în încăpere, ceea ce poate fi periculos inclusiv pentru siguranța familiei. 

Reducerea canalului de evacuare 

În cazul în care canalul de evacuare este acoperit cu depuneri de funingine, acesta își reduce dimensiunile și contribuie la îngreunarea tirajului în timpul arderii, dar și la afumarea sticlei pe interior.

Mai multe surse de căldură la același coș de fum 

Racordarea mai multor surse de căldură, de exemplu: șemineul, centrala termică și soba nu este recomandată de către specialiști și producători.

Devierile coșului de fum

Acolo unde există devieri ale coșului de evacuare, tirajul șemineului este afectat, iar depunerea de funingine pe sticla focarului este favorizată. 

Așadar, trebuie să te asiguri că fiecare componentă este bine aleasă și montată corespunzător. Tocmai de aceea este important să apelezi la specialiști în domeniu și să citești cu atenție instrucțiunile de utilizare ale șemineului. 

Consultă-te cu specialiștii Pefoc.ro și vei beneficia de întregul suport pentru a te bucura în siguranță de performanțele șemineului achiziționat. Doar în acest fel vei putea să fi convins că ai investit într-un proiect sigur pentru integritatea casei, dar și pentru sănătatea familiei tale!

Modifică setările cookies