Primul fotbalist din Romania chemat sa se bata cu STELELE lumii! A jucat la cele mai tari cluburi din tara si a fost suspendat pentru pariuri! Poveste fascinanta:

Iosif Petschovsky uta True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 05 Martie 2013, 07:59
Data actualizarii: Marti 05 Martie 2013, 08:16

Despre legende care au fost si legende care ne fac weekendurile mai frumoase. Despre povestile bunicilor cu Nadia, Dobrin si Pele. Despre meciurile de saptamana asta, la care le cumparam noi bilete tatilor nostri. Despre fotbal si nu numai. AZI: Un jucator mare necunoscut pentru aproape toti microbistii din Romania

E greu sa scrii despre un jucator pe care nu l-ai vazut niciodata jucand. E greu sa cauti informatii despre el, avand in vedere ca nici Google nu stie exact cum il cheama iar pagina de Wikipedia este doar un ciot.

Dar nici nu poti sa-l ignori atata timp cat toti oamenii trecuti de o anumita varsta pe care ii cunosti ti-au vorbit despre el. E o poveste fascinanta pentru un jucator care a fost printre stelele lumii, postura la care acum romanii nici nu mai indraznesc sa viseze de la Hagi incoace.

Numele? Total necunoscut pentru 90% dintre microbistii romani. E zeu insa intr-un oras in care a scris si a rescris istorie, are statuie in fata stadionului si e omaginat de galerie la fiecare meci.

A JUCAT SI PENTRU UNGARIA SI PENTRU ROMANIA!

Numele lui e Iosif Petschovsky si a jucat la cateva din cele mai titrate echipe din istoria Romaniei. S-a nascut la Timisoara si a debutat la doar 16 ani in Divizia B, la Chinezul din localitate, echipa cu sase titluri consecutive in palmares.

A ajuns la Oradea, care juca atunci in campionatul Ungariei si a devenit campion in 1943 cu CAO. A jucat 77 de partide in campionatul maghiar si la nationala maghiarilor iar dupa razboi s-a transferat la Cfr Cluj. Acolo a fost remarcat de Baronul Neuman, cel care l-a transferat imediat la UTA si i-a dat si functie la uzina: lacatus-mecanic.

LEGENDA LA UTA SI LA Steaua

Poreclit "Ceala" (fentosul in limba maghiara), Petschovsky s-a impus la rapid la echipa iar alaturi de el s-a format o trupa indistructibila, care a cucerit trei tiluri la rand si o Cupa a Romaniei. A venit comunismul iar Petschovsky nu a putut evita echipele conduse de ministere. A ales dupa mai multe oferte sa mearga la CCA, inaintasa Stelei de azi, si se spune ca insusi Nicolae Ceausescu i-a oferit 500.000 de lei ca sa semneze cu Steaua.

Cu CCA, Petschovsky a castigat titlul de doua ori si Cupa Romaniei si a devenit capitan atat la echipa de club cat si la nationala Romaniei pana la varsta de 37 de ani.

A reusit apoi sa revina la marea sa dragoste - UTA, unde a jucat intre 1955 si 1961 dupa care a devenit antrenorul echipei. A avut si multe momente dificile in cariera. Cel mai greu a fost in finala Cupei din 1953, cand a fost nevoit sa joace contra lui UTA din postura de lider al CCA. A pierdut cu 1-0 dupa prelungiri in fata echipei de care era indragostit iremediabil.

Desi a facut sport toata viata (a fost si campionul Aradului la tenis de masa), "Ceala" a murit la doar 47 de ani dupa ce s-a imbolnavit de cancer.

CONTROVERSE

Istoria nu ofera multe date despre acest eveniment din cariera lui Petschovsky, dar se pare ca jucatorul a fost suspendat in 1947 timp de trei luni pentru ca a pariat pe victoria echipei adverse. Se intampla la Romania - Polonia iar jucatorul miza pe victoria oaspetilor.

Cu toate astea, el este primul fotbalist care a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, atunci cand a murit. Nici controversa nu l-a lasat pe Petschovsky pentru ca in 1946 un maghiar i-a furat identitatea si a reusit sa se transfere pentru o perioada scurta la Strasbourg in Franta.


Petschovsky e primul jucator din Romania invitat sa joace intr-un meci amical alaturi de cei mai buni jucatori ai lumii din acea perioada. Dobrin si Hagi se mai mandresc cu asemenea invitatii inainte de 1990. Puskas, Di Stefano, Zizinho sau Matthews erau vedete la acea vreme.

Carte de vizita
Iosif Petschovschi / József Pecsovszky / Iosif Petschovsky
2 iulie 1921 - 6 octombrie 1968
Inaltime: 1,68m

1939-1941 Chinezul Timisoara
1941-1944 CA Oradea
1944-1945 CFR Cluj
194-1951 UTA (94 aparitii, 34 goluri)
1952-1954 CCA (50 aparitii, 19 goluri)
1955-1961 UTA (80 aparitii, 19 goluri)

Nationala
1942 - 3 aparitii pentru Ungaria
1945 - 1958: 32 aparitii si 11 goluri pentru Romania
 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!