Cinci trofee in sapte ani! Povestea primei castigatoare a Cupei Angliei! Cum se facea departajarea in secolul XIX!

FA Cup True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 20 Ianuarie 2014, 12:52
Data actualizarii: Luni 20 Ianuarie 2014, 14:31

Londonezii de la Wanderers au reusit sa ramana in istorie dupa ce au castigat cinci din primele sapte editii ale FA Cup

Cupa Angliei, sau FA Cup cum ii spun englezii, a fost infiintata in anul 1871. In primii ani, echipa londoneza Wanderers a dominat competitia, reusind sa castige de cinci ori. Insa regulile erau mult diferite fata de ce se intampla astazi in FA Cup.

Prima editia a Cupei Angliei

In primul sezon, echipa a avut un traseu foarte usor, bucurandu-se de regulamentul care astazi pare bizar. Harrow Chequers a fost prima echipa intalnita de londonezi si au mers mai departe fara prea mare greutate, dupa ce adversarii lor au renuntat sa mai continue. Apoi a urmat o victorie cu 3-1 in fata celor de la Clapham Rovers.

In sferturile de finala s-au intalnit cu Crystal Palace si au terminat 0-0 si amandoua echipele au mers mai departe potrivit unei reguli controversate. "In cazul unui meci egal, ambele echipe pot merge mai departe sau se va rejuca un meci, in functie de decizia Comitetului. Daca o echipa refuza sa joace sau nu poate ajunge la cel de al doilea meci, atunci ea va fi considerata invinsa." In semifinale, londonezii au terminat 0-0 si, din nou, s-au bucurat de regula devenita deja celebra. Queens Park era o echipa din Glasgow, care nu isi putea permite doua drumuri la Londra intr-o perioada atat de scurta, asa ca a renuntat.

"Daca nu aveti bani sa ajungeti la meci, inseamna ca pierdeti calificarea"

La inceputurile fotbalului, echipele apartineau in general scolilor profesionale, sa faci o deplasare cu echipa era o reusita uriasa. Managerii nu erau alesi in functie de abilitatile lor, ci pentru felul in care aratau si mai ales daca aveau o caruta moderna pentru a se plimba prin cele mai stilate locuri din Londra. Daca vedeau un tanar imbracat in costum si cu cravata, managerii incercau sa vina de partea cealalta a raului, in sudul orasului, pentru un meci de fotbal. Un antrenor, cu cat era mai convingator, cu atat era mai bun.

Finala s-a jucat pe stadionul Kennigton Oval, iar meciul s-a jucat fara bara de sus, plasa, lovituri libere sau penaltiuri. Deja celebrii, cei de la Wanderers au deschis scorul impotriva celor de Royal Engineers dupa reusita lui Chequer. Capitanul Alcock a avut un gol anulat si a mai lovit o data bara. Un reporter de la un ziar a scris dupa meci: "A fost cel mai rapid si mai greu meci care s-a vazut vreodata pe stadionul Kennington. Wanderers au jucat foarte bine atat individual, cat si colectiv. Cele mai tari faze vazute vreodata la un meci al Asociatiei."
 

Omul meciului a fost ales Rev Vidal, cel poreclit "Printul driblingului", dupa ce a reusit sa inscrie de trei ori la prima faza a meciului, fara ca adversarii sa atinga macar mingea. El a fost si cel care in finala i-a pasat lui Chequer. Eroul intalnirii a fost capitanul Alcock. "Un om cu o preseverenta incredibila, care ii convingea pe toti sa faca asa cum voia el." El a fost cel care le-a propus celor de la Asociatie ca o competite ar fi un mod placut de a petrece timpul. Si asa s-a nascut Cupa Angliei.

Cinci trofee in sapte ani

Urmatorul an, echipa a ajuns din nou in finala, dupa un traseu si mai usor. Din cauza ca erau detinatorii trofeului, ei s-au calificat direct in finala. Urmatorii doi ani, echipa din Oxford a castigat FA Cup, insa cei de la Wanderers au revenit si reusit sa ia urmatoarele trei trofee. Capitanul Alcock a declarat dupa ultima finala castigata: "Succesul celor de la Wanderers se poate identifica cu succesul Federatiei de Fotbal de la inceputuri. Am crescut mult in aceasta perioada."

Insa 1878 a fost ultimul succes din istoria clubului. Chiar si asa, ei raman in top 10 castigatorilor FA Cup.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!