A ajuns in primele 10 din lume si a fost una dintre cele mai bune sportive din istoria Romaniei! Povestea campioanei de care Romania a uitat:

Autor: Sport.ro
Luni 26 August 2013, 11:28

	A ajuns in primele 10 din lume si a fost una dintre cele mai bune sportive din istoria Romaniei! Povestea campioanei de care Romania a uitat:

►S-o intoarcem ca la Ploiesti! Petrolul - Swansea, joi 20:30, IN DIRECT PRO TV si Voyo.ro!

Romania e la ora actuala la picioarele Simonei Halep. Tanara sportiva de 21 de ani a intrat in top 20 mondial dupa cea de-a 4-a victorie in 2013, cea de la New Haven. Acest turneu are loc in orasul din Connecticut inca din 1998. Inainte, s-a disputat in alte orase precum Seattle, Sacramento sau San Francisco. Daca mergem mult in trecut, la editia din 1950 ce a avut loc la Berkley, o gasim pe singura tenismena din Romania care a mai ajuns in finala la acest turneu. Si povestea ei este cea pe care voi incerca sa v-o prezint.

Magda Rurac s-a nascut la Oradea pe 11 iulie 1918 cu 4 luni inainte de sfarsitul primului Razboi Mondial. Desi a ramas cunoscuta dupa numele de Rurac, acesta a fost preluat dupa casatorie. Inainte o chema Magda Berescu (sau Beretki). Nu se stiu prea multe lucruri despre copilaria ei si familia ei, doar faptul ca era unul dintre cei 9 copii ai familiei Berescu. A dovedit rapid o inclinatie catre sport - nu numai tenisul o pasiona, ci si tenisul de masa, golful, inotul si chiar fotbalul. Pentru o persoana cu ambitia ei, pasul urmator a fost logic - s-a mutat la Bucuresti.

Aici l-a intalnit pe viitorul ei sot, Vinicius 'Vini' Rurac, cel care a fost in acea perioada unul dintre tenismenii de top ai Romaniei. Din pacate pentru carierele celor doi, ei nu au putut participa la turnee in afara tarii inainte de startul celui de-al doilea Razboi Mondial. In ciuda situatiei in care se afla Romania si intreaga lume in acel moment, Magda s-a inscris la turnee de tenis de masa si a castigat titlul national in 1942 si 1943, a castigat la dublu in 1943 cu P. Comanescu si in 1945 cu L Cojescu. De asemenea, a castigat si la mixt in 1942 (cu S Sadeanu) si in 1943 (cu S Sighisoreanu).

Dupa terminarea razboiului, Magda si Vini Rurac au inceput sa calatoreasca in afara tarii pentru turnee de tenis. In 1946, Magda a castigat turneul International al Cehoslovaciei iar in 1947 a avut un triumf imens - a batut-o in semifinalele de la Monte Carlo pe Pauline Betz, campioana de la Wimbledon si campania nationala a Statelor Unite! In acel an, Magda a mai castigat titluri la Nice si Cannes. Magda a participat apoi la Wimbledon si a ajuns pana in turul 4 unde a fost invinsa de Doris Hart, cea care avea sa termine pe locul 2. La Openul francez a ajuns pana in sferturi unde a fost invinsa din nou de Doris Hart. Openul francez s-a incheiat pe 21 iulie iar pe 2 august a aparut un articol in presa din Australia care anunta ca "Starurile romane din tenis, Vinicius Rurac si Magda Rurac au fost descalificati pe viata de Federatia Romana de Tenis. Amandoi au jucat recent la turneele de la Paris si Wimbledon. Anuntul oficial a spus ca ei nu s-au intors in Romania dupa ce au parasit Parisul, ci s-au dus in Statele Unite. Reuters dezvaluie ca Madame Rurac in luna mai, in timpul unei vizite in Marea Britanie, a primit 2 avertismente ca va fi suspendata daca nu se intoarce in Romania sa joace meciuri internationale. A zburat inapoi in Romania dupa al doilea avertisment, dar s-a intors pentru a juca la Wimbledon" scriau cei de la Canberra Times.

Cei doi sportivi au aplicat pentru viza iar aceasta a fost obtinuta mai rapid datorita legaturii pe care o avea cu niste sportivi din SUA. In acel moment nu exista o organizatie in Franta pentru oamenii care voiau sa emigreze. Vini Rurac a dezvaluit dupa multi ani ca el si Magda s-au ascuns intr-o camera de hotel din Paris asteptand sa vada daca pot sa plece spre Statele Unite si spre libertate. Cand au primit unda verde, au fugit la gara, au luat un tren spre coasta, au mers cu vaporul pana la Southampton in Anglia si apoi au traversat Atlanticul.

Vini si Magda au participat la campionatele nationale din Statele Unite in 1947, Magda fiind invinsa in sferturi de Margaret Osborne. Vini in schimb a fost batut in turul 2 de australianul Dennis Pails.

Succesul Magdei in turneele din Statele Unite a venit pe terenuri mai lente. In 1949 a castigat prestigiosul turneu Tri-State de la Cincinnati dupa o victorie cu 6-4, 2-6, 6-0 in finala. Magda a castigat apoi US Clay Court Championships in 1948 si 1949. De asemenea, a castigat turneul Middle Atlantic de la Washington in 1949. Chiar daca nu era un turneu major, aceasta a fost prima victorie a ei pe iarba. Magda impresiona nu numai la simplu, ci si la dublu si la mixt.

In 1950 a avut loc finala pierduta in fata Patriciei Todd la prestigiosul turneu Pacific Coast Championship, cel care acum se disputa la New Haven. In finala, scorul a fost 2-6, 1-6. In 1951, Magda a ajuns pana in sferturi la campionatele nationale ale Statelor Unite la Forest Hills.

In ciuda unor rezultate excelente si a faptului ca Magda avea deja 33 de ani, anul 1952 a fost unul extraordinar. A castigat multe turnee consecutive, inclusiv 7 in Florida!

Pe 9 martie 1954, cei de la Los Angeles Times au dezvaluit ca Magda Rurac se apuca de golf, devenind ulterior campioana Statelor Unite! Datorita performantelor realizate, la inceputul anilor 50, Vini si Magda au primit cetatenie americana. Nu a uitat insa de tenis, devenind antrenoare la un clubdin California.

Magda Rurac a murit pe 9 mai 1995 in Jamaica, Queens, New York. Avea 76 de ani. Desi Romania nu mai era in comunism de mai bine de 5 ani, Magda nu s-a mai intors acasa. Din pacate, perioada in care a jucat tenis a privat-o pe sportiva romana de succese si mai mari. A avut apogeul carierei la o varsta la care majoritatea se retrag deja. Poate ca ar fi reusit si mai multe. Totusi, faptul ca s-a aflat in top 10 mondial in 1948 si 1949 reprezinta o performanta enorma. In 1951 a fost pe locul 9 in topul din Statele Unite in ciuda faptului ca era romanca!

Chiar daca lumea sportului din Romania a uitat de ea, merita recunoscute performantele uneia dintre cele mai mari sportive pe care le-a avut tara noastra.


Sursa: Tennis Forum

FULLSCREEN
Galerie Foto
  • /
Modificările codurilor penale au fost adoptate de PSD-ALDE. Opoziția va ataca la CCR
BRAT