Dezastru ecologic în Marea Neagră! Zeci de mii de delfini au murit în ultima jumătate de an  

Razboi ucraina delfini dezastru ecologic marea neagra nave militare Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 26 August 2022, 22:10
Data actualizarii: Vineri 26 August 2022, 22:01

În apropierea României are loc una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din acest secol.
 

În ultima jumătate de an, cadavrele a 5.000 de delfini au fost aduse la mal în Marea Neagră, dar dezastrul ecologic ar fi mult mai mare, crede Ivan Rusev, biologul la Tuzly Lagoons National Nature Park, din regiunea ucraineană Odesa. Acest număr nu ar prezenta fidel carnagiul din regiune, pentru că ar dezvălui doar 5-10% din decesele acestei specii, restul scufundându-se pe fundul mării.

Sonarele vaselor militare rusești afectează ecolocația delfinilor

De vină pentru numărul nemaîntâlnit de decese în rândul delfinilor și al altor specii ar fi sonarele numeroaselor vase militare rusești staționate în Marea Neagră, dar și miile de mine marine și substanțele chimice deversate în urma exploziilor sau a exercițiilor militare.

"Delfinii intră în aceste zone din proximitatea vaselor militare, care le dezactivează organele de navigație și ecolocație. Folosind undele sonore - sau ecolocația - delfinii sunt capabili să localizeze obiecte în apă. Acest lucru îi ajută în navigare, orientare, găsirea hranei, interacțiuni sociale și evitarea obiectelor sau prădătorilor potențial periculoase.

La țărm au ajuns delfini cu răni de explozie, ceea ce arată că devin 'orbi' și sonarele le blochează abilitatea de a evita minele. Cu toate acestea, sonarul - împreună cu sunetul constant al motoarelor navei și al armelor - provoacă delfinilor suferință și le paralizează capacitatea de a naviga. Dacă nu se pot hrăni, puterile le slăbesc și mor", a declart Rusev, pentru ONG-ul Open Cages Ukraine.

Mamiferele cetacee sunt atât de dezorientate, încât nu mai evită nici stâncile de la mal și nici dispozitivele acustice ale navelor de pescuit, amplasate special pentru a le avertiza să nu se apropie, așa că sfârșesc prinse în plasele pescarilor cu sutele, în fiecare lună.

În urmă cu 100 de ani existau 6 milioane de delfini în Marea Neagră

În ultimii 100 de ani, populația de delfini din Marea Neagră a scăzut vertiginos, din cauza poluării și a înmulțirii vaselor cu motor, de la 6 milioane la puțin peste 250.000. După pe perioadă de ușoară ameliorare, în cei doi ani ai pandemiei de Covid-19, în ultima jumătate de an, biologii din România, Bulgaria și Turcia au raportat o "creștere extraordinară" a numărului de delfini morți aduși la țărm.

După ce Ucraina a primit sisteme de rachete performante, care au scufundat vasul "Moskva", nava amiral a Kremlinului din Marea Neagră, flotila rusească s-a depărtat de țărmul ucrainean, dar păstrează încă zeci de nave de mare tonaj în zonă. Deși Rușia și Ucraina s-au înțeles să ridice temporar blocada porturilor pentru exportul de cereale și produse agricole, conflictul armat din nordul Mării Negre e departe de a fi încheiat și fauna din aceste ape e în pericol, în continuare.

Foto - ONG Mare Nostrum

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!