FOTO ȘI VIDEO Un veac de activitate. Cine sunt medaliații României la Campionatele Naționale de Șah 2023

Campionatele Nationale de Sah Sah Sporturi
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 28 Februarie 2023, 15:26
Data actualizarii: Marti 28 Februarie 2023, 15:48

Aproape 100 de ani de istorie a șahului românesc, peste 200 de șahiști și un spectacol regal, în alb și negru. Ediția a 89-a a Campionatelor Naționale de Șah clasic s-a încheiat duminică, 26 februarie, la Sebeș, după 9 runde intense. 

A fost o ediție care a venit cu câteva premiere. În competiția Open, primul favorit a fost marele maestru Kirill Shevchenko, în vârstă de 20 de ani, ucraineanul proaspăt naturalizat sub culorile României și cu un ELO de 2662 la startul competiției. Kirill a și câștigat medalia de aur, după un parcurs aproape perfect, cu doar două remize în cele 9 runde disputate: „Am fost foarte bucuros să joc aici. Totul a fost minunat, am văzut mulți oameni din partea Federației. N-a fost o competiție ușoară, dar sunt mulțumit de rezultat”, a spus noul campion național al României.  

În premieră în competiția Open a apărut și Irina Bulmaga, care și-a asumat lupta cu băieții, în căutarea titlului și de Mare Maestru, după cel de Mare Maestră. A intrat în competiție cu al 12-lea ELO și chiar s-a luat la luptă serios cu băieții: a terminat pe locul 4. 

La feminin, noua campioană este Miruna Lehaci cu 7/9, care are doar 18 ani. Pe locul doi a terminat Mihaela Sandu, iar pe locul al treilea Angela Dragomirescu, ambele cu 6/9. 

La Amatori, liderul Cristian Veneteanu avea nevoie de o remiză cu negrul pentru a-și asigura titlul. Ceea ce a reușit rapid contra lui Ovidiu Dinca. Pe masa a doua, Ionel Miron a câștigat Ioan Dima, asigurându-și argintul. Lupta pentru bronz a fost acerbă, medaliatul, David Cordea, fiind aflat de-abia după terminarea mai multor partide ale celor din plutonul cu 6/8.

Ei sunt campionii! Campionatele Naționale de Șah, ediția 2023, a medaliat următorii: 

OPEN

Aur: Kirill Shevchenko

Argint: David Gavrilescu

Bronz: Samuel Ghimpu

FEMININ

Aur: Miruna Lehaci

Argint: Mihaela Sandu

Bronz: Angela Dragomirescu

AMATORI

Aur: Cristian Venețeanu

Argint: Ionel Miron

Bronz: David Cordea

În ultima zi a Campionatelor Naționale, Președintele Federației de Șah, Vlad Ardeleanu, l-a prezentat oficial pe noul antrenor al echipei olimpice masculine, marele maestru Ivan Sokolov, fostul căpitan al echipei câștigătoare a Olimpiadei de la Chennai: Uzbekistan.  

„Ce pot realiza mai mult? Pot încerca să câștig olimpiada de două ori cu aceeași echipă sau pot încerca să câștig olimpiada cu două echipe diferite. Acest potențial mă intrigă așa că acesta va fi principalul meu obiectiv” a declarat Ivan Sokolov.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!