Sporturi

EXCLUSIV Jacopo Hosciuc, românul care visează să ajungă în Moto GP! Dublă victorie pe circuitul de la Mugello! „A fost unul dintre cele mai frumoase momente din cariera mea”

Jacopo Hosciuc este românul care visează să piloteze în campionatul mondial de motociclism.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 28 Septembrie 2023, 11:51
Data actualizarii: Joi 28 Septembrie 2023, 12:04

de Cristi PINTEA

Jacopo Hosciuc (17 ani) a fost născut la Roma, dar reprezintă România pe cele mai importante scene ale motociclismului mondial. Părinții lui sunt din Sighetul Marmației și au ales să se mute în Italia încă din 1997. Au realizat repede care este drumul lui Jacopo, pentru că la 3 ani el urca deja pe prima motocicletă.

Jacopo Hosciuc și marele său vis

"Cu biberonul în gură, pot să zic, când auzea o motocicletă pe stradă se oprea cu biberonul. Veneam de la lucru, mă aștepta lângă ușă și tot timpul îmi zicea: Tati, tati, mergem la circuit?", spunea Adrian Hosciuc în urmă cu doi ani.

Acum mai merg în România doar în vacanță sau ca să elibereze casa din Italia de colecția de trofee pe care Jacopo o strânge. Nu a fost un drum ușor, pentru că motorsportul este costisitor. Între 25 și 35.000 de euro anual sunt cheltuiți pentru performanțele lui Jacopo.

"Casa e plină, în Sighetul Marmației am dus vreo 100 de cupe de când s-a apucat el", povestește tatăl.

Toate aceste sacrificii au dat rezultate, însă. Luna aceasta Jacopo a reușit să câștige doua curse din cadrul Cupei Aprilia RS 660 pe cunoscutul circuit de la Mugello, Italia. În prima cursă a plecat de pe pozitia secundă, profitând de penalizarea lui Eduardo Colombi.

Jacopo Hosciuc: "A fost senzațional să aud imnul"

A terminat primul cu un avans de trei secunde față de următorul pilot. La a doua cursă nu a mai beneficiat de vreo penalizare a adversarilor, dar chiar și așa a reușit să se impună categoric. 

"Contează foarte mult să arăt că și eu pot să câștig pe astfel de circuite pentru România. A fost senzațional să aud imnul pe unul din cele mai cunoscute circuite din lume. A fost și unul dintre cele mai frumoase momente din cariera mea, pentru că pentru prima oară am reușit să mă desprind de grup și să câștig singur în ambele curse", a declarat Jacopo.

După performanța de la Mugello, românul a primit șansa de a deveni primul român care va pilota o motocicletă Moto2. Jacopo va concura în Campionatul European Moto2 cu echipa MMR în ultimele etape ale sezonului 2023. Visul suprem al lui Jacopo Hosciuc este să piloteze în Moto GP și să îl înfrunte pe idolul său, Marc Marquez.

Chiar dacă are un prenume italian și a fost născut în ”cetatea eternă”, Jacopo trăiește și simte românește.

"Este un vis devenit realitate să fiu primul român din istorie care va pilota o motocicletă Moto2. Sunt foarte mândru pentru toată munca pe care am depus-o alături de familie și de antrenor. O motocicletă Moto2 e foarte greu de învățat, dar cu timpul facem tot posibilul să mergem tare!", încheie Jacopo.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!