Generația de Aur a României în trei cuvinte: pasiune, muncă și talent (P)

Promo
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 24 Mai 2024, 12:46
Data actualizarii: Vineri 24 Mai 2024, 12:48

Cum mai sunt doar câteva zile până la meciul de retragere a reprezentativei „Generației de Aur” a României, ce va avea loc  pe 25 mai, pe Arena Națională din București, merită să ne aducem aminte de câțiva dintre cei mai importanți componenți ai echipei de fantastici și de performanțele extraordinare cu care ne-au bucurat de-a lungul carierei lor.

Nu putem nega, România se poate oricând mândri cu unele din cele mai mari talente din lume în fotbal și nu numai. Așa a fost mereu, așa va fi mereu.

Anii trec, cum toate trec, dar poveștile frumoase, cele care ne încălzesc inima și se transformă în amintiri de pus în rama sufletului, rămân. Rămân undeva în colțul inimii și în minte, și, din când în când, revin pentru a ne aduce zâmbetul pe buze și a ne da șansa să simțim gustul dulce al fericirii.

 De la începuturi și până la rolul său pe scena internațională actuală, naționala României a trecut printr-o evoluție fascinantă. Ea și-a început călătoria pe scena internațională în anii 1920. A jucat primul său meci oficial în 1922, la egalitate împotriva Iugoslaviei. De atunci, s-a impus ca o echipă competitivă în Europa. Și a tot crescut și mândri ne-a făcut.

În primele decenii, echipa României a concurat în principal la Jocurile Olimpice și la alte turnee regionale. Prima noastră participare la o Cupă Mondială FIFA a fost în 1930, fiind una dintre puținele echipe europene care a călătorit în Uruguay pentru turneul inaugural.

Mai târziu, sub conducerea lui Anghel Iordănescu (Tata Puiu), România s-a bucurat de o generație de jucători formidabili, pe care vom avea șansa să-i vedem jucând pentru ultima dată împreună, sâmbătă.

La Cupa Mondială din 1994, România a ajuns în sferturi, cea mai bună performanță de până acum, după ce a învins Argentina într-un meci memorabil din optimile de finală.

Naționala noastră de fotbal a avut o istorie incredibilă, marcată de perioade de succese notabile și provocări, iar epoca de aur a anilor 1990, în special, rămâne o perioadă de mare mândrie și bucurie pentru noi, fanii români.

Pasiunea pentru fotbal în România rămâne puternică, iar țara noastră continuă să producă talente fotbalistice capabile să strălucească pe scena internațională, așa cum a făcut-o de-a lungul istoriei sale,  contribuind cu câțiva jucători ce s-au remarcat atât în fotbalul european, cât și în cel mondial. 

Iată câțiva dintre cei care ne-au făcut inimile să bată cu putere și care, cu siguranță, vor face și în meciul de retragere din acest weekend.

Bogdan Stelea 

Portarul cu cele mai multe apariții din istoria naționalei României, Stelea a apărat de 91 de ori poarta României și a participat la trei Cupe Mondiale (1990, 1994 și 1998) și două Eurocupe (1996 și 2000) și a făcut parte din generația de aur a României. A jucat la nouă echipe de-a lungul carierei sale sportive și s-a remarcat la UD Salamanca, unde a petrecut cinci sezoane. A dat lovitura la un meci de Unionistas din 2016. 

Gheorghe Popescu 

Figură emblematică a echipei naționale, alături de Gheorghe Hagi, a jucat la trei Cupe Mondiale (1990, 1994 și 1998) și două Campionate Europene (1996, 2000). Popescu s-a remarcat prin fotbalul său elegant, care l-a ajutat să joace la cluburi precum PSV, Tottenham, FC Barcelona și Galatasaray, printre altele. A petrecut două sezoane cu formația blaugrană în care a jucat 68 de meciuri, a marcat nouă goluri și a câștigat o Cupă a Cupelor. A purtat chiar banderola de căpitan al clubului Barcelona. 

Dan Petrescu

Cunoscut pentru versatilitatea și abilitățile sale defensive, Petrescu a jucat un rol cheie în naționala României și a avut o carieră de succes la club, inclusiv o perioadă notabilă la Chelsea.

Miodrag Belodedici 

Belodedici a jucat 55 de meciuri cu naționala României. S-a remarcat timp de șase sezoane la Steaua București, unde a câștigat Liga Campionilor în 1986, și patru la Steaua Roșie, unde a câștigat încă o Liga Campionilor (1991). Toate acestea l-au determinat să semneze la Valencia, unde a jucat două sezoane. Ulterior, Belodedici a petrecut un sezon la Valladolid și altul la Villarreal.

Dorinel Munteanu 

Este jucătorul român cu cele mai multe apariții la naționala României (134) și a făcut parte și din generația românească a anilor 90, jucând la două Cupe Mondiale. Munteanu și-a petrecut o mare parte a carierei în mai multe cluburi românești, printre care Dinamo București, și a mai jucat la Köln și Wolfsburg. 

Ilie Dumitrescu

Un alt membru important al “Generației de Aur” a României. Dumitrescu a jucat 62 de meciuri și a marcat 20 de goluri pentru România, alături de care s-a remarcat la Cupa Mondială din 1994. Un „11” de clasă care s-a remarcat la CSA Steaua din București. Asta l-a determinat să semneze pentru Tottenham, unde a petrecut doar o jumătate de sezon înainte de a fi împrumutat pentru șase luni la Sevilla. Nu s-a adaptat pe deplin cu fotbalului englez și a plecat în Mexic, țară în care a jucat în America și Atlante. S-a retras din fotbal, de la Steaua București, în 1999.

Gheorghe Hagi

 Cel mai mare exponent al “Generației de Aur” a României, Hagi, cunoscut drept „Maradona Carpaților” a jucat 125 de meciuri pentru naționala sa și a marcat 35 de goluri. Jucător priceput, talentat, rapid, s-a remarcat timp de un deceniu în mai multe cluburi din România și, în 1990, a semnat pentru Real Madrid. A petrecut două sezoane la clubul alb înainte de a se muta la Brescia și de a ajunge, doi ani mai târziu, la FC Barcelona. Și-a încheiat cariera de fotbalist la Galatasaray. A marcat peste 200 de goluri în cele 485 de apariții oficiale în carieră. O adevărată legendă. Gheorghe Hagi, Gică pentru prieteni, este o poveste a contradicțiilor: a vremurilor greșite și a loviturilor corecte; a focurilor arzătoare și a așteptărilor nesfârșite; a dictatorilor căzuți și a împăraților învingători. Mai presus de toate, este povestea unui număr 10 care nu se teme de vreo comparație; este Maradona din Carpați care joacă, marchează și luptă ca adevăratul Maradona, scrie Revista online de Storytelling despre fotbal Zona Cesarini.   

Se pot spune multe despre acești jucători fantastici și despre colegii lor de echipă care ne-au făcut și ne fac în continuare mândri de faptul că suntem români. În rest, cuvintele sunt de prisos. Un singur lucru ar mai fi de spus: Hai, România! 

Și nu uita! Bergenbier, sponsorul-talisman al fotbalului romanesc, te invită sa vezi meciul de retragere al Generației de Aur în 25 mai, pe Arena Națională. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!