Succesul adus de Ciobotariu la singura mare ocazie de gol cimentează locul de play-off, vine în special grație atitudinii excelente a elevilor lui Șumudică și relevă două lucruri importante: bucureștenii nu au mai repetat greșeala de la Galați, 1-1 cu Oțelul, iar antrenorul din Grant poate spune că și-a respectat, deja, una dintre promisiunile făcute în momentul venirii în locul lui Neil Lennon.
- Care sunt aspectele pozitive cu care rămâne Șumudică după acest meci?
Victoria atitudinii
Înfrângerile suferite de Sepsi și Petrolul transformau meciul cu FC Botoșani într-o șansă de aur pentru Rapid de a închide disputa legată de ocupanta ultimului loc disponibil în play-off. Dar ninsoarea abundentă, adversarul aflat la primejdie și ocaziile risipite cu ușurință etapa trecută la Galați erau argumente suficiente pentru ca fanii să se gândească la o "nefăcută".
Fără Christensen, dar cu Gojkovic și Grameni intrați excelent, mijlocul Rapidului a fost jupânul meciului din primul până în ultimul minut. Centrul de greutate al echipei a funcționat cu un Kait util pe un astfel de gazon, Manea a completat excelent prin urcări și centrări, Borza și-a făcut treaba, iar Pașcanu și Ciobotariu încep să formeze acel cuplu de fundași centrali fără care nu se poate începe echipa. Koljic s-a bătut și el mult, în limitele impuse de fizicul fragil, Petrila a produs pericol în banda stângă în start de meci, cu Dobre sprintând la fiecare fază pe cealaltă bandă în încercarea de a găsi culoare și combinații utile cu Manea.
Rapidul lui Șumudică s-a comportat, luni seară, exact așa cum i-a cerut antrenorul: a fost agresiv în limita regulamentului, și-a câștigat duelurile individuale, a pus presiune constantă în așteptarea golului și acesta a venit de la Ciobotariu. Un 1-0 la pauză, adică exact ce voia Șumi înaintea părții a doua.
Rapid a știut să omoare meciul
Golul primit în minutul 84 de la Oțelul runda trecută nu i-a picat deloc bine tehnicianului în vârstă de 53 de ani, iar repriza a doua a fost dovada clară că Șumudică nu mai vrea să piardă puncte inutil în fața unui adversar pe care-l are în mână. În timp ce Grozavu a făcut trei schimbări la pauză în încercarea de a debloca firavul său atac, care produsese o singură ocazie, a lui Ongenda, Șumi a preferat cartea cinică.
Cum Lopez, Mouadib și Filip nu au adus ceva nou, fotbalul s-a jucat în aceleași linii ca în prima parte, cu mențiunea că tabela arăta acum 1-0 și că pe Șumudică nu-l deranjează lipsa ocaziilor, fiind preocupat doar să-i țină pe atacanții adverși departe de zonele periculoase din careul lui Aioani.
O tactică simplă, ajutată de incapacitatea moldovenilor de a combina pe un teren din ce în ce mai greu, dar și pe organizarea excelentă de joc pe care Șumi a imprimat-o echipei în ultimele luni. Fundașii au stat aproape unul de celălalt, Kait a rămas liantul dintre apărare și mijloc, Grameni și Gojokvic au alergat cât i-au ținut bateriile și așa s-a ajuns în punctul în care oaspeții nu au avut nici măcar o situație periculoasă în partea a doua. Șumudică a schimbat doar pe final, întotdeauna defensiv, pentru a bloca tardiva încercare a lui Grozavu de a ataca cu fundașul Șeroni în postura de număr nouă.
Șumi și-a ținut o promisiune importantă
Într-un plan mai amplu, victoria obținută în condiții grele în ultimul meci al rundei a 27-a nu doar că duce Rapidul la cinci puncte peste Sepsi și Petrolul cu trei etape înaintea finalului sezonului regular, dar îi dă dreptate fostului antrenor într-o privință foarte importantă înaintea play-off-ului: factorul Giulești!
În conferința de prezentare drept înlocuitor al lui Neil Lennon, Șumudică a vorbit insistent despre nevoia de a reînvăța jucătorii să câștige pe Giulești, de a-i speria pe adversari așa cum se întâmpla în mandatele lui Lucescu Senior sau Lucescu Junior. Plecat de departe în tentativa sa de a-i reda Rapidului statutul de sperietoare în fața propriilor fani, fostul campion al României cu Astra Giurgiu poate spune că a reușit.
Cu cele trei puncte obținute cu FC Botoșani, Rapid ajunge la un total de 29 din 42 posibile adunate pe Giulești. Doar U Cluj (30) are mai multe, cu amendamentul că Sabău a început mult mai bine sezonul pe Cluj Arena decât au făcut-o rapidiștii pe Giulești. Vișiniii au șase succese la rând pe propria arenă în SuperLigă, zece meciuri consecutive fără înfrângere cu fanii în spate și doar zece goluri primite în 14 meciuri. Și urmează play-off-ul, locul în care presiune se resimte mai mult, inima bate mai tare și Giuleștiul poate intra și mai mult în rol!
VIDEO Marius Șumudică, după Rapid - FC Botoșani