Tribunalul Bucuresti a admis cererea de intrare in insolventa a FC Dinamo. Prima reactie a oficialilor dinamovisti

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 12 Iunie 2014, 11:24
Data actualizarii: Joi 12 Iunie 2014, 20:49

Dinamo a primit astazi vestea de la Tribunal

Tribunalul Bucuresti a admis cererea societatii care administreaza clubului FC Dinamo de deschidere a procedurii generale a insolventei, stabilind termen pentru continuarea procesului data de 10 septembrie.

"Admite cererea debitorului FC Dinamo 1948. Deschide procedura generala a insolventei. Termen pentru continuarea procedurii la 10.09.2014. Desemneaza administrator judiciar pe CII Dascal Catalin Andrei care va indeplini atributiile prevazute de art. 20 raportat la art. 49 al.1 lit. a din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu o remuneratie de 1500 lei din averea debitorului" se arata in solutia pronuntata de Tribunalul Bucuresti.

"Este o decizie luata de instanta conform cererii noastre. Noi am facut aceasta cerere, iar procedura se va desfasura conform Legii 85. Dinamo a luat decizia care se impunea in acest moment, sper sa manifeste in continuare intreaga preocupare manageriala pentru a reusi sa rezolve problemele conform acestei legi" a declarat Anghelache pentru Mediafax

Nu jucam oricum in Europa

Directorul Administratiei de Licentiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a declarat ca a transmis la UEFA lista cluburilor cu licenta pentru competitiile europene, fara Dinamo, care nu mai are sanse la participarea in Europa League nici in cazul unui raspuns favorabil la TAS.

"E batuta in cuie situatia CFR-ului, pentru ca are licenta si pentru ca Dinamo nu are licenta. Mai departe responsabilitatea mea s-a inceheiat. Urmeaza ca pe 2 iunie sa transmita federatia la departamentul competitii al UEFA lista echipelor care sunt eligibile sa participe in competitiile europene, pe baza clasamentului sportiv si a licentelor acordate.

Noi am transmis astazi la departamentul de licentiere din cadrul UEFA lista cluburilor din Liga I care detin licente de participare in competitiile europene. Pe lista se regasesc toate echipele care detin licenta pentru cupele europene, se regaseste si CFR Cluj, dar si echipe precum Pandurii Targu Jiu, Botosani, Ceahlaul, Medias, care sunt clasate sub CFR Cluj. Decizia finala urmeaza sa o ia UEFA pentru ca ei sunt organizatorii competitiilor.

Dar nu se poate intampla ca UEFA sa spuna «nu vrem pe CFR, vrem pe Medias». Se va lua in ordinea clasamentului national", a declarat Duru pentru Mediafax.

Oficialul FRF a precizat ca Dinamo nu mai sanse sa participe in Liga Europa nici in cazul in care va face recurs la TAS si va obtine un raspuns favorabil: "Exista o procedura, conform regulamentului de licentiere sa te adresezi cu recurs la TAS. Dar UEFA impune ca pana la data de 30 mai sa fie transmise cluburile din prima divizie care detin licenta de participare in cupele europene. Ceea ce s-a si intamplat. Deci chiar daca s-ar adresa la TAS, n-ar mai avea efect o eventuala decizie de a i se acorda licenta, pentru ca termenul a fost depasit".

Nici in cazul in care Tribunalul Bucuresti nu aproba cererea FC Dinamo de intrare in insolventa, situatia formatiei pregatite de Flavius Stoican nu se va schimba. "Nu se mai intampla nimic in cazul in care tribunalul nu aproba cererea de intrare in insolventa. in urma cererii depuse la tribunal s-a constatat ca Dinamo incalca regulamentul UEFA de licentiere a cluburilor, care spune ca unui solicitant de licenta, un detinator de licenta in cazul nostru, care solicita intrarea in insolventa, i se refuza licenta. Decizia tribunalului nu mai are nicio relevanta", a mai spus Duru.

Ce inseamna insolventa

Insolventa este o procedura de protectie a unei societati, pe durata acesteia nefiind platite datoriile acumulate. In cazul lui Dinamo, datoriile sunt catre stat, banci si jucatori.

O firma este declarata in insolventa dupa ce Tribunalul Comercial constata ca societatea are probleme serioase cu cash-flow-ul, cu capitalizarea firmei iar aceasta a acumulat datorii mari, aparent insurmontabile. Solicitarea catre Tribunal se poate face fie de catre creditorii firmei aflate in incapacitate de a-si rambursa datoriile sau in mulote cazuri chiar de catre actionarii firmei in cauza, pentru a se proteja prin castigarea de timp pentru a-si remodela afacerea.

Legea 85/2006 a insolventei va este prezentata in detaliu AICI. Practic, se incearca o reorganizare a clubului si salvarea societatii sau se intra in faliment. Exista insa mai multi pasi pentru ca aceasta cerere sa fie acceptata. Apoi, administratorul judiciar (persoana fizica sau juridica compatibila, practiciant in insolventa) este desemnat sa exercite una dintre cele 3 variante de reorganizare judiciara:
a) restructurarea operationala si/sau financiara a debitorului;
b) restructurarea corporativa prin modificarea structurii de capital social;
c) restrangerea activitatii prin lichidarea unor bunuri din averea debitorului;

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!