Omul responsabil pentru DEZASTRUL de pe National Arena ne mai da o veste proasta! Stadionul are probleme din constructie! Vezi cat costa modificarile:

National Arena Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 12 Septembrie 2011, 20:31
Data actualizarii: Luni 12 Septembrie 2011, 20:51

Arhitectura National Arena nu permite ventilatia si iluminatul propice cresterii plantelor, astfel ca, cel mai probabil, pentru a revitaliza gazonul si pentru a-l pastra si folosi intr-un ritm normal beneficiarul va trebui sa mai cheltuie o suma importata de bani pe un sistem complex, sustine Adrian Oprisan.

Intr-o declaratie acordata agentiei Mediafax, omul de afaceri, care detine mai multe firme specializate in aplicarea de gazon pe terenuri de sport, a precizat ca principala problema a National Arena "a fost, este si va fi" microclimatul de la nivelul solului.

"Avem exemplul terenului din Frankfurt, care este frate geaman al arenei din Bucuresti. Ba chiar al nostru este mai deficitar din acest punct de vedere, al ventilatiei si microclimatului de la nivelul solului. Ei au ajuns la concluzia ca fara acest sistem nu au cum sa aiba un gazon performant, asa ca si-au cumparat unul", a
spus Oprisan.

Potrivit acestuia, "sistemul de microclimat" consta intr-o retea de instalatii care sa ajute iarba sa faca fotosinteza. Un astfel de sistem costa intre 350.000 si 800.000 de euro, in functie de numarul aparatelor folosite, a declarat omul de afaceri vrâncean.

"Acestora li se adauga costul unor ventilatoare performante, astfel ca intreg sistemul ajunge sa coste in jur de 900.000 de euro daca vor sa-l cumpere si o suta de mii de euro daca il inchiriaza de undeva. E musai sa dea banii astia, altfel beneficiarul nu poate sa rezolve cum trebuie problema gazonului", a declarat omul de afaceri.

Oprisan a povestit ca, pe lânga problema temperaturii foarte ridicate din luna premergatoare meciului României cu Franta, arhitectura stadionului care nu permite iluminatul natural al gazonului dar si faptul ca acoperisul a fost tinut si inchis in aceasta perioada a facut ca gazonul sa se comporte altfel decât se asteptau specialistii.

"Vorbim de o structura de beton care blocheaza curentii de aer la nivelul solului, de lipsa penetrarii soarelui, de o lipsa de ventilatie, de un microclimat care nu este propice cresterii plantelor. Ei bine, eu nu am stiut de existenta acestui microclimat", a spus Adrian Oprisan.

El a povestit apoi cum a ajuns sa fie implicat in povestea gazonului de pe National Arena. Omul de afaceri a precizat ca firma sa, Gama Verde, a fost cooptata intr-o asociere cu firma Anconi pentru realizarea suprafetei de joc si a mai multor sisteme care au legatura cu aceasta. Anconi avea calitatea de subcontractant al antreprenorului general al lucrarii al carei beneficiar era Primaria Capitalei, concernul Max Bogl.

"Interesul meu in acest contract a fost palmaresul, nu profitul. Va spun sincer ca as fi castigat foarte putin din acest contract. Din pacate, pana in prezent nu am primit niciun ban", a precizat Oprisan.

Omul de afaceri a povestit ca a luat 118.000 de euro pentru lucrarile pe care si le-a asumat in urma asocierii cu Anconi. Partenerii lui au primit insa "un milion si ceva de lei", insa atat Anconi cat si Gama Verde au avut de executat operatiuni speciale "care intra in aria de competenta a fiecareia dintre firme".

Din cei 118.000 de euro pe care urma sa-i primeasca de la Max Bogl in cadrul parteneriatului cu Anconi, Gama Verde avea de realizat "substratul suport, drenajul, instalatia de irigatie, suprafata de rulouri si rulourile in sine de adus si de montat", in timp ce alte operatiuni precum sistemul de incalzire au ramas in sarcina partenerului Anconi.

"Am facut ce stiam noi mai bine, respectiv am pregatit si nivelat substratul de contact. Am ales apoi sa merg cu o firma specializata in gazon, profesionista, si am subcontractat, la randul meu, firma Delta Prati, care face rulouri de gazon si a montat pe stadioane precum San Siro, Verona, Genova, Vicenza sau Udine. Am mers chiar eu in Italia, cu reprezentanti ai Max Bogl, care au vazut ce tehnologie si utilaje folosesc cei de la Delta Prati si si-au dat acordul pentru parteneriat", a povestit Oprisan.

El a spus ca, la randul sau, a respectat toate deadline-urile astfel incat cele 21 de camioane frigorifice ale Delta Prati, incarcate cu rulouri de gazon sa fie gata de montat imediat ce au ajuns in Bucuresti. "Numai transportul a costat enorm, ganditi-va ca un camion frigorific sa vina din Italia la Bucuresti costa peste 2.000 de euro", a completat Oprisan.

"Eu nu am avut interesul sa fac profit aici, ci doar un interes de palmares, ca sa zic asa. Nu am reusit sa fructific profituri, nu as fi avut un câstig deloc multumitor aici, satisfactia era palmaresul", a spus Oprisan, refuzând sa spuna cat ar fi câstigat dupa subcontractarea firmei italiene Delta Prati. Un alt motiv pentru care Oprisan spune ca a ales firma italiana este acela ca Gama Verde, firma sa specializata in gazon, nu are instalatiile performante de "pozat" rulourile de iarba pe care compania italiana le detine.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!