SPECIAL De la Zotincă și Cociș, la Enes Sali. Numai 6 români au mai evoluat în MLS

MLS Alexandru Zotinca Enes Sali Superliga Alex Zotinca, la Chivas USA / Foto: Getty Images
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 05 Decembrie 2023, 15:55
Data actualizarii: Marti 05 Decembrie 2023, 15:49

Mijlocașul Enes Sali (17 ani) se desparte de Farul Constanța și devine al șaptelea jucător român care prinde un transfer în MLS.

Sali mai trebuie să obțină viza pentru Statele Unite ale Americii, după care va pleca din România. El va mai sta la Constanța până în ianuarie, iar apoi se va alătura echipei FC Dallas.

De la Zotincă și Cociș, la Enes Sali

Până acum numai șase jucători români au mai evoluat în MLS. Primul conațional care a jucat "soccer" este Alex Zotincă (46 de ani). Născut la Sibiu, fostul fundaș a ajuns în SUA în anul 2000, după ce a câștigat la "Loteria Vizelor".

Zotincă a fost vândut atunci de Steaua la Kansas City Comets. După trei ani, fundașul a prins un transfer la Kansas City Wizards, club devenit între timp Sporting Kansas City. Între 2007 și 2010, Alex Zotincă a jucat la Chivas USA, club de la care s-a și retras.

Zotincă a rămas în America de Nord și după retragere. A urmat mai multe cursuri de antrenor și scouter în cadrul federației, iar acum este asistent la Universitatea Soka din America. Fostul mijlocaș a lucrat și la clubul LA Galaxy, în departamentul de scouting intern.

Pe lângă Zotincă, în MLS au mai jucat de-a lungul timpului Răzvan Cociș (40 de ani), Deian Boldor (28 de ani), Andreas Ivan (28 de ani), Alexandru Mitriță (28 de ani). În prezent, peste Ocean mai joacă Alexandru Mățan (24 de ani), la Columbus Crew. La fel ca Enes Sali, și Alex Mățan s-a format sub comanda lui Gheorghe Hagi (58 de ani).

 

 

Cifrele românilor care au jucat în MLS

Ne uităm acum și la reușitele românilor care au evoluat în SUA și Canada. Zotincă este singurul român cu peste 100 de meciuri în MLS. Iată cum arată statistica completă:

  • Alex Zotincă: 112 meciuri, 3 goluri și 3 pase decisive (a jucat la Kansas City Wizards și Chivas USA)
  • Răzvan Cociș: 66 de meciuri, 7 goluri și 4 pase decisive (Chicago Fire)
  • Alexandru Mățan: 65 de meciuri, 1 gol și 9 pase decisive (joacă la Columbus Crew)
  • Alexandru Mitriță: 39 de meciuri, 16 goluri și 4 pase decisive (New York City FC)
  • Andreas Ivan: 21 de meciuri, 1 gol și 2 pase decisive (New York Red Bulls)
  • Deian Boldor: 5 meciuri, zero goluri și zero pase decisive (CF Montreal)

Sali s-a născut în Canada

Pentru Enes Sali acest transfer îl aduce mai aproape de țara în care s-a născut. Cel mai tânăr fotbalist din Liga 1 a crescut la Toronto, iar la Constanța a ajuns în 2018.

Sali a adunat 56 de meciuri pentru campioana României. El a debutat pentru naționala de seniori a țării noastre la numai 15 ani, fiind cel mai tânăr tricolor din istorie.

Enes Sali este în același timp și cel mai tânăr marcator din istoria Ligii 1. Acesta a înscris pentru Farul Constanța la 15 ani și 6 luni, într-o victorie categorică în fața Academicii Clinceni, scor 5-0. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!