Avocatii care au facut deal-urile lui Mitica cu RCS-Intact in 2008 si Digi si Dolce in 2011 critica decizia lui Iorgulescu! Banii, unde sunt banii? :)

Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 07 Martie 2014, 15:16
Data actualizarii: Vineri 07 Martie 2014, 15:26

►Pantilimon prezinta: Duminica FAntasticilor la Sport.ro! 14:00 Arsenal – Everton, 16:00 Hull City – Sunderland, 18:00 City – Wigan!

Juristii care au reprezentat Liga in ultimii ani de mandat ai lui Dumitru Dragomir critica decizia lui Gino Iorgulescu de a cesiona drepturile TV pentru Liga I catre compania malteza Sky Broadcast Limited.

Iata mai jos comunicatul:

"Posibila implicare a Consiliului Concurenṭei in scandalul cesionarii drepturilor de televizare a partidelor din cadrul Ligii I, a provocat reactii curioase. Incercand sa explice operatiunea efectuata de Liga, dl. Gino Iorgulescu a precizat ca drepturile de televiziune nu au fost vandute, ci doar s-a cesionat dreptul de vanzare a lor, ceea ce este „cu totul altceva”.

"Este evident ca aceasta justificare nu se poate sustine. Prin folosirea unor termeni echivalenti, presedintele LPF afirma ceea este cunoscut atat de opinia publica cat si de organele de control in domeniul concurentei: drepturile de televiziune au fost cesionate, cu incalcarea normelor concurentiale.

In domeniul drepturilor de televiziune, termenul de „vanzare” este folosit, incorect din punct de vedere juridic, alternativ cu termenul de „cesiune”, care este mai exact si exprima riguros operatiunea efectuata. Si in prezent, drepturile de televizare nu sunt vandute, ci sunt cesionate pe un termen limitat. In general, toate operatiunile juridice ce au ca obiect transmiterea unor drepturi sau obligatii, sunt numite cesiuni („cesiunea de creanta” „cesiunea dreptului litigios” „cesiunea de datorie”, etc.). Prin urmare, explicatia presedintelui LPF este de fapt o recunoastere a naturii contractului incheiat de Liga Profesionista de fotbal: o cesiune a drepturilor de televiziune cu posibilitatea cesionarului de a subconcesiona aceste drepturi.

Operatiunea efectuata de Liga Profesionista de Fotbal este susceptibila de a atrage raspunderea contraventionala a acesteia, avand in vedere urmatoarele aspecte:

► prin Acordul incheiat intre Liga Profesionista de Fotbal si Consiliul Concurentei, a fost instituita obligatia de respectare a normelor de concurenta in ceea ce priveste cesiunea drepturilor de televiziune aferente partidelor de fotbal din Liga I.

► cesiunea directa a drepturilor de televiziune incalca si reglementarile europene in domeniu, care impun o procedura transparenta, echitabila si nediscriminatorie pentru atribuirea acestor drepturi;

► sunt inlaturate garantiile ce asigurau respectarea normelor de concurenta: procedura licitatiei deschise si transparente, pachetizarea drepturilor de televiziune, dreptul de prima optiune, etc.

►  Liga Profesionista de Fotbal nu poate transmite unui tert obligatiile asumate fata de Consiliul Concurentei in ceea ce priveste respectarea normelor de concurenta cu privire la cesionarea drepturilor de televiziune. Ea este tinuta sa indeplineasca aceste obligatii si sa garanteze in nume propriu pentru incalcarea lor.

Cesiunea drepturilor de televiziune, cu nerespectarea normelor Legii concurentei nr. 21/1996 expune Liga Profesionista de Fotbal sanctiunilor contraventionale prevazute de acest act normativ. Astfel, luand in considerare angajamentul Ligii Profesioniste de Fotbal fata de Consiliul Concurentei in ceea ce priveste respectarea unei anume proceduri pentru cesiunea drepturilor de televiziune, este susceptibila de aplicare sanctiunea prevazuta de art. 51 din Legea nr. 21/1996, si anume amenda de pana la 10% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior sanctiunii.

Ori, avand in vedere faptul ca in anul 2013 cifra de afaceri a LPF s-a situat in jurul valorii de 200 de milioane de lei, amenda ar putea fi aplicata in cuantum de pana la 20 de milioane de lei,o suma consistenta in conditiile in care cluburile din prima liga de fotbal gasesc din ce in ce mai greu solutii pentru alcatuirea bugetelor proprii.", se arata in comunicatul emis de juristi.

PRIMA REACTIE PE TEMA CELOR 170 DE MILIOANE € CARE SALVEAZA LIGA

Patronul clubului Cfr Cluj, Arpad Paszkany, a anuntat ca va vinde cele doua posturi pe care le detine in prezent, Transilvania Live si Look TV, companiei care si-a luat angajamentul sa cumpere drepturile TV ale Ligii I pe urmatorii 5 ani, Sky Broadcast Limited.

"Voi vinde canalele mele de televiziune pentru ca ei au nevoie sa descarce drepturile de televizare. Nu vor mai fi posturile mele, vor fi ale dinsilor. Banii respectivi nu reprezinta un efort financiar pentru ei. Romania are noroc, compania respectiva are ca tinta Rusia. Ei vor sa se extinda spre Europa de Est. Ei voiau prima data Ucraina, unde sint citeva echipe cu bugete foarte mari. Ei au renuntat la Ucraina din cauza problemelor de acolo. Le-au simtit de toamna trecuta. Asa s-au orientat catre Romania", a spus Arpad Paszkany la DigiSport, citat de ziardecluj.ro.

Conform acordului dintre LPF si Sky Broadcast Limited, compania malteza urmeaza sa cumpere drepturile TV ale Ligii I pentru urmatorii 5 ani, iar suma totala vehiculata se invarte in jurul a 170 de milioane de euro. Informatia este cu atat mai surprinzatoare cu cat toata lumea se astepta ca Digi Sport si Dolce Sport, televiziunile care detin drepturile TV in prezent, sa ofere o suma injumatatita fata de cea din urma cu 3 ani.

 

Suma uriasa ce ar urma sa intre in conturile LPF ar insemna salvarea de la faliment pentru multe cluburi din Liga I, in conditiile in care pentru mai mult de jumatate dintre ele, sumele obtinute din drepturile de televizare reprezinta peste 80% din buget.

De mentionat faptul ca acordul dintre LPF si Sky Broadcast Limited nu s-a materializat deocamdata intr-un contract ferm, asa ca nu poate fi vorba ca sumele propuse de societatea malteza sa fi ajuns deja in conturile Ligii.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!