Patru motive pentru care trebuie să te uiți la Europeanul de tineret găzduit de România (LIVE pe Pro Arena și VOYO)

Handbal Campionatul European de handbal tineret Romania Handbal
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 28 Iunie 2023, 16:07
Data actualizarii: Miercuri 28 Iunie 2023, 16:23

Pentru prima dată în ultimii 23 de ani, România găzduiește un turneu internațional major de handbal – Europeanul de tineret (W19 EHF EURO) – ultima competiție găzduită de țara noastră fiind Europeanul de senioare din 2000, împreună cu Ungaria.

Cele mai puternice 16 echipe din Europa își vor da întâlnire la Pitești și Mioveni între 6 și 16 iulie, iar ”tricolorele” vor să reușească o performanță cât mai bună în fața propriilor fani, România fiind una dintre cele mai titrate echipe din Europa la această categorie de vârstă, reușind să câștige titlul în 1998 și 2000, plus un bronz în 2007.

Care sunt, însă, motivele pentru care ar trebui să urmărim turneul final din România și la ce ar trebui să ne așteptăm de la ”tricolore”, ale căror meciuri vor putea fi urmărite pe PRO ARENA și VOYO, pe 6, 7 și 9 iulie, în direct de la ora 19:45.

O generație care promite

Actuala generație este cea care a încheiat pe poziția a 14-a la Mondialul Under-18 de anul trecut, desfășurat în Macedonia de Nord. În acel turneu, ”tricolorele” au remizat cu Olanda, iar în grupele principale au pierdut la limită cu Coreea de Sud, câștigătoarea trofeului, 31:33, dar și cu Germania, 27:28, în ultima secundă a meciului disputat la Skopje. Peste această generație a trecut, însă, un an, iar jucătoarele au căpătat și mai multă experiență.

La turneul de anul trecut, cea mai bună marcatoare a României a fost interul stânga Maria Diana Lixăndroiu, care a reușit 50 de goluri, clasându-se pe poziția a 12-a în topul golgheterelor. Deși a retrogradat cu CSM Slatina, Lixăndroiu a impresionat chiar la Europeanul de senioare, acolo unde și-a făcut debutul la un turneu major la EHF EURO 2022, având patru goluri reușite în meciurile desfășurate tot în Macedonia de Nord. Un inter de forță, care are și o viteză bună, Lixăndroiu are toate șansele să fie un adevărat star.

Pe același palier se situează și Alisia Boiciuc, jucătoare care a semnat cu Corona Brașov din sezonul următor. Un centru inteligent, care are și aruncări bune, Boiciuc a avut 37 de goluri la Mondialul Under-18, dar a fost jucătoarea care a dat cele mai multe pase decisive, 36, cu o medie de 5.14 pase decisive pe meci.

O altă jucătoare care se anunță a fi o componentă a naționalei României în viitor e extrema dreaptă Mihaela Mihai, care a participat la ambele Mondiale din 2022, de tineret și de junioare, făcându-și debutul și la senioare la națională la EHF EURO 2022, dar și în echipa lui CSM București, acolo unde va evolua și în sezonul viitor. În actuala stagiune, Mihai a avut 9 goluri în EHF Champions League.

Starurile apar aici

La Europeanul de tineret din 2009, golghetera turneului a fost Lois Abbingh, jucătoare care a devenit și golghetera Mondialului de senioare din 2019, iar în All-Star team-ul turneului au pătruns Estavana Polman, Angela Malestein sau Katarina Jezic. În 2017, golghetera Europeanului de tineret a fost Sorina Grozav, iar în echipa turneului au pătruns Henny Reistad, Katrin Klujber sau Bo van Wetering. Doi ani mai devreme, în 2015, Djurdjina Jaukovic și Emily Bolk au făcut și ele parte din All-Star Team.

Mai mult, din echipa campioană a României în 1998 a făcut parte Cristina Vărzaru, în cea din 2000 au jucat Ionela Stanca, Valentina Elisei sau Tereza Pîslaru, iar în 2007, când România a câștigat bronzul, din lot a făcut parte și Cristina Neagu. Așadar, Europeanul de tineret e locul unde jucătoarele de perspectivă strălucesc și arată primele momente fantastice din carieră. Practic, starurile din viitor vor apărea, în prim plan, pentru prima dată la Pitești și Mioveni în acest turneu.

Săli noi, condiții excelente

Cu excepția sălii din Cluj, arenele din Pitești și Mioveni sunt, poate, cele mai moderne de la ora actuală din România. Sala din Pitești a fost deja plină la meciul cu Portugalia, câștigat de echipa de senioare, cu peste 4.500 de fani în tribune, la un meci sold-out, în care publicul a contat mult în victoria ”tricolorelor”, creând o atmosferă fantastică, așa cum ar trebui să fie la fiecare meci de handbal.

Atât Pitești Arena, cât și Sala Sporturilor din Mioveni sunt două arene noi, moderne, dotate la standarde europene, care au fost inaugurate în urmă cu un an, respectiv cu doi ani în urmă, așadar oferă cele mai bune condiții pentru desfășurarea bună a partidelor, 56 programate la W19 EHF EURO 2023. Mai mult, o organizare excelentă ar putea aduce pentru România și turneul final de senioare din 2026, acolo unde FRH speră să preia organizarea de la Rusia.

Nume mari prezente la Pitești și Mioveni

Spuneam mai devreme numele care au impresionat, în trecut, la Europeanul de tineret. Și nici la Pitești și Mioveni nu vom duce lipsă de jucătoare cu potențial uriaș. Pe lângă cele trei tricolore amintite mai sus, pe parchetul sălilor vor apărea și câteva dintre numele considerate deja staruri în handbalul european. Unul din ele e Julie Mathijsen Scaglione, golghetera Mondialului Under-18 de anul trecut și deja câștigătoare a EHF European League cu Ikast Handbold. Daneza de 19 ani va juca, în sezonul viitor, contra lui CSM București în Champions League.

Ungaria e una dintre forțe la acest nivel, actuala generație fiind campioană europeană și medaliată cu bronz la Mondial în ultimii doi ani, iar Petra Simon și Julia Farkas se anunță ca fiind doi interi de care vom mai auzi. Gemenele Lylou și Enola Borg, fiicele fostei internaționale franceze Myriam Korfanty, sunt și ele printre numele mari prezente în România, la fel ca și olandeza Jalisha Loy, probabil viitorul centru al naționalei olandeze, dar și extrema suedeză Stella Huselius, fiica fostului jucător de hochei Kristian Huselius, care a strâns 666 de meciuri în NHL.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!