Moartea stranie a lui Dan Coe. Rapidiștii nu acceptă nici astăzi varianta poliției (Episodul 3)

Dan Coe Rapid rapid centenar Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 25 Iunie 2023, 08:00
Data actualizarii: Duminica 25 Iunie 2023, 07:59

Rapid împlinește 100 de ani, iar dispariția lui Dan Coe a marcat clubul în ultimul secol. Majoritatea rapidiștilor nu sunt nici astăzi de acord cu varianta poliției.

Dan Coe a fost găsit mort în aprtamentul său din Köln în urmă cu aproape 42 de ani, pe 19 octombrie 1981. Partenera sa de la acel moment, o doamnă pe nume Luminița, l-a găsit spânzurat de clanța ușii. Medicii chemați la fața locului au încercat să-l resusciteze, dar fără succes. 

Moartea lui Dan Coe

Polițiștii au catalogat moartea în primă fază ca fiind o moarte suspectă. Cercetările nu au continuat pentru foarte mult timp, iar rapidiștii se întreabă și astăzi ce s-a întâmplat cu fostul fundaș Dan Coe.

Evenimentul tragic s-a produs la scurt timp după ce Dan Coe a acordat un interviu pentru postul de radio Europa Liberă. El a criticat dur regimul comunist din România, nu s-a ferit de cuvinte. Înregistrarea a dispărut, nimeni nu mai știe exact ce cuvinte a folosit fostul rapidist.

Mulți oameni acuză fosta Securitate că ar fi responsabilă pentru dispariția lui Dan Coe. Acesta avea aproape 1.90 m și peste 80kg, dar a fost găsit spânzurat de clanța unei uși. Asta deși, distanța între clanță și sol ar fi fost de cel mult 1 metru.

Rică Răducanu a fost coleg cu Dan Coe la Rapid și niciodată nu a crezut varianta oficială: "Nu se sugruma el, l-au făcut ăia, că a vorbit una alta pe la radio. Nu cred că-și lua el zilele, iubea prea mult viața", a spus fostul portar în urmă cu câțiva ani.

Dan Coe, "Ministrul Apărării"

Supranumit "Ministrul Apărării", fundașul central Dan Coe s-a format la juniorii Rapidului. Între 1961 și 1971 a jucat pentru prima echipă din Giulești, alături de care a cucerit titlul în 1963. Primul titlu din istoria clubului.

Între 1971 și 1973, Coe a jucat în Belgia, la Antwerp. După această experiență s-a întors în țară, dar Rapidul nu l-a primit din cauza vârstei înaintate. Așa a ajuns să joace la Oțelul Galați. În 1974 s-a retras din fotbal, iar în 1975 a plecat definitiv în Belgia. Ulterior s-a mutat în Germania, unde a lucrat ca spălător de vase la un restaurant cu specific românesc.

Dan Coe a strâns și 41 de meciuri pentru echipa națională a României. El a participat cu naționala la Campionatul Mondial din 1970, găzduit de Mexic.

Galeria Rapidului scandează la fiecare meci în memoria lui Dan Coe: "Un strigăt din vechea Troie / Ahoe! / Pentru faima lui Dan Coe / Ahoe! / Și înc-o dată că e voie / Ahoe!".

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!