Santos nu vrea să retragă numărul 10 purtat de Pele, chiar dacă familia acestuia insistă! Motivul invocat de președintele clubului

Pele Brazilia deces Pele santos Fotbal extern
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 01 Ianuarie 2023, 21:15
Data actualizarii: Duminica 01 Ianuarie 2023, 21:16

Președintele lui Santos, Andres Rueda, a argumentat de ce clubul pentru care Pele a jucat 18 ani nu ia în calcul să retragă numărul 10.

Edson Arantes do Nascimento, cunoscut de întreaga lume ca Pele, a murit pe 29 decembrie 2022, la vârsta de 82 de ani. Cancerul de colon a fost ultimul adversar al superstarului brazilian, care s-a stins din viață la spitalul Albert Einstein din Sao Paulo.

Santos nu vrea să retragă numărul 10 purtat de Pele 

Pele a lăsat în urma sa o moștenire greu de egalat grație celor trei Campionate Mondiale câștigate, 1958, 1962 și 1970, și celor 1000 de goluri înscrise în carieră. Pentru a fi onorat, familia fostului fotbalist i-a cerut lui Santos, clubul alături de care Pele a câștigat 6 titluri și două Copa Libertadores, să retragă numărul 10 purtat de simbolul Braziliei.

Numai că Santos a precizat că dorința lui Pele, când acesta era în viață, a fost ca clubul pentru care a jucat 18 ani să nu ia în considerare acest gest. 

„El ne-a transmis clar că este împotriva ideii de retragere a tricoului cu numărul 10”, a spus Andres Rueda, președintele lui Santos, pentru Ole.

Pele a ajuns să poartă numărul 10 dintr-o greșeală 

La măreția fostului atacant a contribuit și numărul 10 de pe spate, care după ce a fost purtat de Pele a căpătat o altă simbolistică. Acest aspect a fost subliniat chiar și de Neymar (30 ani), printr-un mesaj postat pe rețelele de social media.

„Înainte de Pele, 10 era doar un număr. Am citit acea frază undeva, la un moment dat în viaţa mea. Dar această frază, frumoasă, este incompletă. Aş spune că înainte de Pelé, fotbalul era doar un sport. Pele a schimbat totul. A transformat fotbalul în artă, în divertisment”, a scris Neymar pe contul oficial de Instagram după decesul lui Pele. 

Însă, unul dintrei cei mai buni fotbaliști din istorie a ajuns să poartă numărul 10 la naționala Braziliei dintr-o eroare, potrivit Tyc Sports. În 1958, la Campionatul Mondial din Suedia, când Pele nu împlinise 18 ani, FIFA stabilise ca pe parcursul turneului final jucătorii să evolueze cu un singur număr pe spate. Numai că, Paulo Machado de Carvalho, șeful delegației braziliene, a uitat să trimită lista oficială cu numerele alese, iar Selecao a fost pe punctul să fie exclusă de la Campionatul Mondial. 

În cele din urmă, CONMEBOL a intervenit, iar lista a fost trimisă în grabă, fără a mai fi consultat cineva. Așa s-a ajuns ca Gilmar, portarul primei naționale a Braziliei care a cucerit Cupa Mondială, să primească numărul 3, iar lui  Pele, denumit atunci „puștiul minune” al fotbalului, să-i fie repartizat numărul 10. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!