Fotbalul schimba lumea! Cum a reusit Mondialul sa scoata Africa de Sud la "lumina"

Cupa Mondiala Africa de Sud CM 2010
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 11 Iulie 2010, 18:20
Data actualizarii: Duminica 11 Iulie 2010, 18:21

Africa de Sud i-a redus la tacere pe scepticii in privinta succesului Cupei Mondiale si a organizat competitia sportiva fara incidente majore, o operatiune care, in termeni de imagine, a disimulat provocarile enorme existente in aceasta proaspata democratie

"Acum 20 de ani, nimeni nu vroia sa ne viziteze (...), iar acum suntem o destinatie cu notorietate", a spus seful statului, Jacob Zuma, a carui tara era "o paria" pana la caderea regimului rasist de apartheid, in 1994.

"Lumea a vazut tara noastra acum intr-o noua lumina", a adaugat acesta.

Dincolo de toate, presa i-a dat dreptate, titrand la Berlin "O mare sarbatoare reusita", "O mare sarbatoare internationala" - Washinton Post, sau "Un Mondial bine organizat" la Paris.

In ceea ce priveste vizitatorii straini, acestia au continuat "sa inchirieze" o tara moderna cu mall-urile sale, cu arhitectura sa, cu drumurile sale si cu locuinte de calitate. Aceste complimente au fost cu atat mai placute urechilor sud-africanilor, avand in vedere indoielile exprimate de sceptici privind capacitatea tarii de a organiza un eveniment de o asemenea amploare.

"Se spusese ca organizarea Cupei Mondiale in Africa de Sud va fi un esec, ca suporterii vor face scandal si ca vor exista chiar si crime, ca haosul si dezastrul vor fi la ordinea zilei", titreaza jurnalul local "Saturday Star", in ultima editie.

Africa de Sud are una dintre cele mai mari rate ale criminalitatii, cu o medie de 50 de omucideri pe zi, mai ales in zonele defavorizate. Inainte de turneu, aceasta statistica a alimentat cel mai rau temerile, un tabloid englez vorbind chiar de un posibil "razboi de macete".

In afara de un american ranit de gloante,niciun turist nu a fost victima violentelor in timpul competitiei, datorita, in special, importantei organizari a politie. "Am intrat intr-un razboi pe care l-am castigat", a conchis adjunctul sefului politiei, Fikile Mbalula.

Dimpotriva, turistii straini au fost intampinati cu caldura de multimile entuziaste, unde erau amestecati negrii cu albii, afisand o imagine de reconciliere.

"In general, aceasta competitie a adus o imagine pozitiva tarii organizatoare, dand impresia de normalitate", a spus politologul francez Paul Dietschy, autorul cartii "Fotbal si politica".

Cu toate acestea, el a facut apel la prudenta in ceea ce priveste beneficiile reale ale evenimentului: "O competitie internationala nu rezolva problemele proprii unei tari".

Africa de Sud ramane profund marcata de ani de segregare. De 16 ani, democratia a prins radacini si a stabilizat economia, dar intreaga viata sociala este influentata de culoarea pielii.

Albii si negrii continua sa traiasca in cartiere separate, nu se casatoresc intre ei, iar mijloacele de subzistenta sunt la extreme: rata somajului la populatia neagra este de peste 40 la suta, in timp ce la albi este de patru procente.

Sportul nu face exceptie de la regula: rugby-ul ramane un bastion mai degraba pentru albi, in timp ce fotbalul este rege in cartierele de negri. Aceste bariere au cazut in timpul Cupei Mondiale, dar oare pentru cat timp?

"Sportul este domeniul unei emotii efemere. Putem sa ne intalnim intr-o zi pentru un meci, dar asta nu inseamna ca oamenii vor trai apoi impreuna", a subliniat politologul Paul Dietschy.

Sursa: MediaFax

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!