Vitali Klitschko Box

Vitali Kliciko îi bagă-n corzi pe spotivii ruși și bieloruși. De ce e scârbit fostul mare pugilist

Sportivii ruşi ar trebui să ia o poziţie publică împotriva războiului din Ucraina dacă doresc să li se permită să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, a declarat luni primarul Kievului şi fost campion mondial la box, Vitali Kliciko.

Alexandru Hațieganu
Data publicarii: Luni 13 Februarie 2023, 21:09
Data actualizarii: Luni 13 Februarie 2023, 21:17

"Sportivii ruşi şi belaruşi nu pot participa la Jocurile Olimpice de la Paris dacă nu spun "Nu" războiului. Dacă o spun public, pot, dar eu cred că le este frică", a spus Kliciko.

Vitali Kliciko le transmite un mesaj ferm sportivilor 

"Fiecare sportiv rus trebuie să-i spună preşedintelui Rusiei să oprească acest război fără sens", a adăugat primarul capitalei Ucrainei, adăugând că nu este posibil să fii "neutru când sunt ucişi bărbaţi, femei, copii".

"Eşti fie pro, fie împotriva războiului", a spus Kliciko.

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, susţine că deschiderea porţilor ca sportivii ruşi şi belaruşi să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris nu situează forul olimpic mondial de ''partea greşită a istoriei''.

CIO a declanşat un val de critici după ce a deschis calea sportivilor din Rusia şi Belarus să obţină calificarea la Jocurile Olimpice de anul viitor prin participarea la competiţiile de calificare din Asia, la care vor participa ca neutri, fără drapel sau imn.

După invazia din Ucraina de anul trecut, sportivii din Rusia şi Belarus au fost excluşi din numeroase competiţii internaţionale.

Într-o scrisoare transmisă lui Bach săptămâna trecută, sportivii din Ucraina au opinat că forul olimpic mondial se află ''de partea greşită a istoriei'', după ce germanul a cerut Ucrainei să renunţe la ameninţările cu boicotarea Olimpiadei.

Ce spune șeful CIO

Când a fost întrebat duminică despre acest subiect, la Courchevel, unde au loc Mondialele de schi alpin, Bach a replicat că ''istoria va arăta cine face mai mult pentru pace. Cei care încearcă să menţină liniile deschise, să comunice, sau cei care vor să izoleze sau să dezbine. Noi încercăm că găsim o soluţie care să facă dreptate misiunii sportului, care este de a unifica, nu de a contribui la mai multă confruntare, la o escaladare mai mare''.

Ministrul Sporturilor din Lituania a spus vineri că un grup de 35 ţări, inclusiv SUA, Germania şi Australia, vor cere ca sportivii din Rusia şi Belarus să nu participe la JO de la Paris. În replică, ministrul rus al Sporturilor, Oleg Matîţin, a spus că această cerere este ''absolut inacceptabilă''.

Bach a adăugat că rămâne solidar cu sportivii din Ucraina: ''Pentru fiecare sportiv ucrainean, noi putem din punct de vedere uman să le înţelegem reacţiile, le împărtăşim suferinţa. Fiecare sportiv ucrainean poate fi sigur că suntem în deplină solidaritate cu ei şi că toate comentariile lor sunt luate foarte, foarte serios în considerare''. Agerpres

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!