GALERIE FOTO Eliberată de ruși după ce a stat 10 luni în pușcărie, Brittney Griner a ajuns în Texas. Imagini din momentul în care a părăsit închisoarea

Brittney Griner texas Baschet
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 09 Decembrie 2022, 18:49
Data actualizarii: Vineri 09 Decembrie 2022, 18:59

10 luni a stat după gratii fosta vedetă din WNBA. 

Un avion care o transporta pe vedeta WNBA Brittney Griner a aterizat vineri dimineaţa devreme (ora locală) pe aeroportul din San Antonio, în Texas, la o zi după ce baschetbalista a fost eliberată din din Rusia, unde făcea închisoare, în schimbul traficanului rus de arme Viktor Bout, care era închis în Statele Unite, relatează CNN.

  • Brittney Griner a petrecut 10 luni în spatele gratiilor în Rusia, înainte de a fi eliberată în urma acestui schimb de prizonieri pe care Rusia şi SUA l-au făcut după îndelungate negocieri. 

Schimbul de prizonieri a a avut loc la Abu Dhabi, de unde Brittney Griner şi Viktor Bout au plecat, fiecare, spre casă. Viktor Bout ajunsese deja de joi seară la Moscova, unde eliberarea sa a fost salutată ca o mare victorie diplomatică.

Familia lui Brittney Griner şi-a exprimat recunoştinţa faţă de preşedintele Joe Biden şi administraţia sa "pentru munca neobosită pe care au depus-o pentru a o aduce pe Brittney acasă", într-o declaraţie publicată joi seară. Preşedintele Joe Biden o informase personal pe Cherelle Griner că soţia sa a fost eliberată din detenţia rusă.

Acuzată de tentativă de introducere ilegală de droguri în ţară

Brittney Griner, vedetă a baschetului american, a fost arestată în Rusia în februarie 2022, cu puţin înainte de invazia rusă din Ucraina, fiind acuzată de tentativă de introducere ilegală de droguri în ţară. Ea zburase de la New York pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, unde, la sosire, în timpul inspecţiei bagajelor, i-au fost găsite două cartuşe cu ulei de canabis. Substanţa este considerată în Rusia ca fiind narcotic. Instanţa a condamnat-o la nouă ani de închisoare într-o colonie penitenciară.

În ceea ce-l priveşte pe Viktor Bout, traficantul a fost reţinut în capitala Thailandei, Bangkok, în 2008, în baza unui mandat de arestare emis de un tribunal local la cererea SUA. Arestarea sa a fost urmarea unei ample operaţiuni internaţionale, la care au participat inclusiv autorităţile române.

Cine e Viktor Bout, rusul eliberat de americani

El a fost acuzat de furnizarea ilegală de arme către rebelii din Columbia, Forţele Armate Revoluţionare, organizaţie desemnată ca teroristă de către SUA. Bout a fost extrădat în Statele Unite doi ani mai târziu.

În aprilie 2012, acesta a fost condamnat la 25 de ani de închisoare şi la o amendă de 15 milioane de dolari. Povestea lui a făcut şi obiectul unui film, ”Lord of the War” (2005), cu Nicholas Cage în rolul principal.

Negocerile pentru eliberarea lui Brittney Griner durau de multe luni şi iniţial Statele Unite au propus ca încă un cetăţean american, Paul Whelan, care face închisoare în Rusia pentru spionaj, să fie eliberat în schimbul lui Viktor Bout, dar ruşii n-au acceptat. News.ro

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!