Specialistul oftalmolog recomandă ecranul OLED (P) 

Advertoriale
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 17 Septembrie 2021, 10:00
Data actualizarii: Vineri 17 Septembrie 2021, 11:09

Pastilele și picăturile sunt arme redutabile din arsenalul oftalmologilor în lupta cu ochii stresați și obosiți ai pacienților moderni. 

Dar până să ajungă acolo, utilizatorul de tehnologie trebuie să cunoască cum poate diminua pericolul la adresa vederii, mai ales dacă obișnuiește să petreacă foarte mult timp în fața ecranelor. Acestea din urmă emit lumină albastră care poate afecta sănătatea ochilor.

De aceea, trebuie urmărite gadgeturile care acordă atenție acestui aspect, aplicând îmbunătățiri pentru confortul vizual. De exemplu, tehnologia de pe laptopuri ASUS OLED de ultima generație reduce cu până la 70 % emisiile de lumină albastră dăunătoare față de un display LCD obișnuit. Mai mult, ecranele ASUS OLED sunt certificate de TÜV Rheinland pentru lumină albastră redusă și imagini fără pâlpâiri. 

Doctorul Marius Șuță, medic specialist în oftalmologie și asistent universitar al UMF Timișoara, ne-a explicat în detaliu nu doar ce efecte are lumina albastră nocivă, ci și cum putem atenua sau evita aceste efecte. 

Potrivit acestuia, „cel mai important este să luăm măsuri de protecție, să folosim ochelari de protecție pentru lumină albastră, dar și ecrane performante, care ne pot ajuta în salvarea vederii noastre după expunerea prelungită”. Medicul ne-a menționat că persoanele cu anumite probleme de refracție și tulburări de focalizare vor fi și mai mult afectate de expunerea prelungită la ecranele gadgeturilor. Dacă limitarea timpului de expunere nu este o opțiune în cazul activității profesionale, se recomandă purtarea unor elemente de protecție adecvate și alegerea unor ecrane superioare. Un mediu ambiental cu culori calde, nu cu culori stridente, ajută la relaxare, mai ales în perioadele lungi de timp petrecute în fața ecranelor. Nu mai puțin importantă este și postura corectă și distanța față de ecran, care trebuie să fie corespunzătoare. 

Dr. Șuță, el însuși utilizator de așa ceva, recomandă un ecran de tip OLED de ultimă generație, care protejează ochii utilizatorului, având un filtru pentru lumina albastră, și fiind, din toate punctele de vedere, benefic. 

„În prezent folosesc un laptop ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED, care pentru mine a fost o alegere simplă, deoarece nu prezintă doar un singur ecran, ci două”. Ecranul principal, un OLED tactil cu rezoluție 4K, este folosit de medic pentru rularea aplicațiilor, având un contrast excelent și culori naturale.  Ecranul secundar tactil ScreenPad Plus, este la fel de util ca și cel principal, ajutându-l și în activitatea sa didactică, la Universitate. „Cel mai mult mă ajută când îl folosesc în PowerPoint. Deschid o fereastră PowerPoint principală pe ecranul mare, iar pe ecranul secundar sursele, fie că ele sunt niște grafice, fie că ele sunt niște desene sau poze din oftalmologie, pe care le pregătesc pentru studenți” , explică dr. Șuță. El mai folosește ecranul secundar pentru chat, pentru că în perioada pandemică activitatea s-a derulat foarte mult online.

„Și tastatura înclinată, fiind foarte ergonomică, a fost un motiv pentru care am ales acest laptop. Bineînțeles, confortul vizual, având un panou OLED la ecranul principal, este net superior oricărui alt laptop. Ecranul OLED face diferența față de alte laptopuri. Și îl recomand tuturor”, a conchis medicul oftalmolog.

Laptopul ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582) este disponibil pe eShop oficial ASUS, în diverse configurații.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!