Romania in grupa D de calificare la CE-2012 cu Franta, Bosnia, Belarus, Albania si Luxemburg

Echipa Nationala Euro 2012 Razvan Lucescu Nationala
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 07 Februarie 2010, 13:40
Data actualizarii: Duminica 07 Februarie 2010, 14:20

Vezi aici restul grupelor din calificarile pentru Euro 2012!

Nationala Romaniei va face parte din grupa D de calificare la Campionatul European din 2012, alaturi de selectionatele Frantei, Bosniei-Hertegovina, Belarusului, Albaniei si Luxemburgului, conform tragerii la sorti de la Varsovia.

Selectionerul Razvan Lucescu, directorul general al FRF, Ionut Lupescu, secretarul general Adalbert Kassai si directorul sportiv Daniel Prodan au facut parte din delegatia care a participat la tragerea la sorti a preliminariilor CE din 2012.

Romania s-a aflat in urna a doua a tragerii la sorti a preliminariilor Campionatului European din 2012.


TRAGERE LA SORTI:
Grupa A: Azerbaidjan, Kazakhstan, Belgia, Austria, Turcia, Germania
Grupa B: Andorra, Armenia, Macedonia, Irlanda, Slovacia, Rusia
Grupa C: Feroe, Estonia, Slovenia, Irlanda de N, Serbia, Italia
Grupa D: Luxemburg, Albania, Belarus, Bosnia, ROMANIA, Franta
Grupa E: San Marino, Moldova, Ungaria, Finlanda, Suedia, Olanda
Grupa F: Malta, Georgia, Letonia, Israel, Grecia, Croatia
Grupa G: Muntenegru, Tara Galilor, Bulgaria, Elvetia, Anglia
Grupa H: Islanda, Cipru, Norvegia, Danemarca, Portugalia
Grupa I: Lichtenstein, Lituania, Scotia, Cehia, Spania 


La turneul final se vor califica direct echipele clasate pe primul loc in grupe plus formatia cu cea mai buna linie de clasament de pe pozitia secunda. Celelalte opt reprezentative care vor termina pe locul doi vor disputa meciuri de baraj, tur-retur, urmand ca patru dintre ele sa meraga la Campionatul European. Cele 14 selectionate calificate se vor alatura gazdelor turneului final, Polonia si Ucraina.


Istoria Romaniei la EURO!
La prima editie a preliminariilor Cupei Europene a Natiunilor, cea din 1960, asa cum a fost denumit Campionatul European pana in 1968, au participat doar 17 natiuni: Irlanda, Cehoslovacia, URSS, Ungaria, Franta, Grecia, Romania, Turcia, Norvegia, Austria, Iugoslavia, Bulgaria, Republica Democrata Germania, Portugalia, Polonia, Spania si Danemarca.

De la acea editie au lipsit reprezentantele Marii Britanii (Anglia, Scotia, Irlanda de Nord si Tara Galilor), Italia, Republica Federala Germana, precum si majoritatea statelor nordice (Suedia, Finlanda si Islanda).

La primele doua editii nu au existat grupe preliminare, ci doar un turneu in sistem eliminatoriu, cu manse tur-retur, iar echipele ajunse in semifinalele competitiei isi disputau trofeul intr-una din tarile calificate in penultimul act.

Cele mai severe infrangeri ale Romaniei in preliminariile Campionatului European s-au inregistrat contra Spaniei (scor 0-6, la 1 noiembrie 1962, intr-un meci disputat pe stadionul "Santiago Bernabeu" din Madrid) si impotriva Elvetiei (1-7, la 24 mai 1967 la Zurich, cand singurul gol al Romaniei a fost marcat de Nicolae Dobrin, la scorul de 7-0 pentru gazde). Pe teren propriu, cea mai grea infrangere a Romaniei a fost cea cu Danemarca, scor 2-5, de pe fostul Stadion National "Lia Manoliu", din preliminariile turneului final din Portugalia 2004.

Cele mai clare victorii ale Romaniei in preliminariile CE au fost inregistrate contra nationalelor din Cipru (7-0, la 23 aprilie 1967, la Bucuresti), Liechtenstein (7-0, la 2 septembrie 1998, la Bucuresti), San Marino (6-0, la 5 decembrie 1990, la Bucuresti), Danemarca (6-1, la 11 mai 1975, la Bucuresti) si Albania (6-1, la 21 noiembrie 2007, in ultimul meci disputat pe Stadionul National "Lia Manoliu", inainte ca acesta sa fie demolat).

Din 1968, de la introducerea grupelor preliminare al CE, reprezentativa Romaniei a disputat 86 de partide, dintre care a castigat 49, a remizat de 23 de ori, iar 14 meciuri au fost pierdute. Golaverajul este de 174-71.

Romania s-a calificat la doar patru turnee finale ale Campionatului European: Franta 1984, Anglia 1996, Belgia/Olanda 2000 si Austria/Elvetia 2008.

Prima calificare la un turneu final al Campionatului European a venit abia in 1983, cand nationala Romaniei, antrenata de Mircea Lucescu, a castigat grupa din care facea parte si campioana mondiala din 1982, Italia.

In 1995, Romania, sub conducerea lui Anghel Iordanescu, reusea cea de-a doua calificare la un turneu final de Campionat European, depasind in grupe reprezentativa Frantei. La turneul final din Anglia, Romania a inregistrat trei infrangeri (0-1 cu Franta, 0-1 cu Bulgaria si 1-2 cu Spania).

La editiile din 1984 (grupa cu Spania, Portugalia si RFG), 1996 (Bulgaria, Spania si Franta) si 2008 (Franta, Olanda si Italia), reprezentativa Romaniei nu a reusit sa treaca de faza grupelor.

Cel mai bun rezultat din istorie a fost inregistrat la turneul final din Belgia si Olanda, cand echipa pregatita de Emerich Ienei, in care evoluau, printre altii, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Miodrag Belodedici, Dan Petrescu, Bogdan Stelea, Cristian Chivu sau Adrian Mutu, s-a calificat in sferturile de finala ale competitiei, reusind sa iasa dintr-o grupa din care mai faceau parte Portugalia, Germania si Anglia. In faza eliminatorie, Romania avea sa fie invinsa de Italia, cu scorul de 2-0.

Singura victorie a Romaniei la turneele finale ale Campionatului European s-a inregistrat tot la editia din 2000, cand in meciul decisiv, "tricolorii" au trecut de Anglia, cu scorul de 3-2 (1-2), dupa ce au remizat, scor 1-1, cu Germania si au pierdut, scor 0-1, cu Portugalia.

Ultima calificare la un turneu final european a avut loc la competitia gazduita de Austria si Elvetia, cand Romania a facut parte din aceeasi grupa cu Olanda, Italia (campioana mondiala en-titre) si Franta (vicecampioana mondiala). Reprezentativa antrenata la acea vreme de Victor Piturca a reusit doua remize (0-0 contra Frantei si 1-1 impotriva Italiei) si o infrangere, 0-2 in fata Olandei, ratand calificarea in sferturi.

Reprezentativa Romaniei a fost cel mai aproape de semifinalele Campionatului European in 1972, cand in sferturi a fost eliminata de Ungaria. Dupa cele doua meciuri, disputate in sistem tur-retur, scorul a fost egal 3-3, la acea vreme necontand golurile marcate in deplasare. La rejucarea pe teren neutru, la Belgrad, Ungaria s-a impus cu scorul de 2-1.

De asemenea, la prima editie a Cupei Europene a Natiunilor, cea din 1960, Romania a trecut in faza optimilor de reprezentativa Turciei, cu scorul general de 3-2, iar in sferturi a fost eliminata de Cehoslovacia, cu scorul general de 5-0.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!