Omul cu o mie de fete! Cine e si de ce il iubim pe Ronnie O'Sullivan, omul care a inventat "sexy snooker"-ul

Alte sporturi
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 22 Noiembrie 2015, 00:33
Data actualizarii: Duminica 22 Noiembrie 2015, 08:20

Meciul demonstrativ dintre Ronnie O'Sullivan si Stuart Bingham e in direct la ora 20:00 pe Sport.ro. Cine e Ronnie O'Sullivan? Poate unul dintre cei mai complexi sportivi din istorie...

“Geniu? Lumea nu trebuie sa ma numeasca geniu. Sunt magulit de asta, dar altele sunt geniile. La mine e vorba despre multa munca si perseverenta”. Puteati crede, vreodata, ca fraza de mai sus a fost rostita de Ronnie O’Sullivan? Probabil ca nu. Insa reprezinta, cu adevarat, maturizarea unui rebel, a unui copil care a gustat atat din placerile, cat si din amaraciunea vietii. A unuia dintre cei mai talentati sportivi, a unui jucator care a dominat cu o autoritate rar intalnita sportul care l-a facut celebru in anumite perioade. Ce-i mai lipseste lui Ronnie? De fapt, de ce mai continua? Poate e vorba de latura financiara. Poate ca mai vrea doua titluri mondiale, care l-ar transforma in egalul lui Stephen Hendry. Sau, poate cum insusi a recunoscut in interviul acordat colegei Roxana Bratu, snooker-ul. Singurul moment in care se simte in largul sau.

Peste 2.500 de oameni l-au aclamat sub cupola Circului Globus in primul meci demonstrativ jucat in compania campionului mondial en-titre, Stuart Bingham. 304.000 il urmaresc pe Twitter, o mare parte dintre ultimii followeri fiind romani. Iar pe Facebook, numarul celor care i-au dat like, peste 195.000, cu 30.000 mai mult decat Bingham, John Higgins, Mark Selby, Judd Trump, Stephen Hendry, Shaun Murphy, Ding Junhui sau Neil Robertson la un loc. E absolut clar ca Ronnie e un brand, un ambasador, un factotum pentru snookerul mondial. Dar cum a ajuns, insa, aici

Racheta cu un break de 147 la 15 ani

Potentialul era acolo inca de la nastere. La 10 ani facea primul break de peste 100 de puncte. Asta inseamna introducerea a cel putin 13 bile rosii plus o bila colorata. La rand! Cinci ani mai tarziu, Ronnie reusea primul break maxim, de 147 de puncte, care presupune combinarea fiecarei bile rosii cu cea neagra si, evident, „curatarea” mesei de toate bilele colorate.

URMARESTE DUMINICA, DE LA ORA 20:00, DOAR PE SPORT.RO, MECIUL DINTRE RONNIE O'SULLIVAN SI CAMPIONUL MONDIAL EN-TITRE, STUART BINGHAM

Tot in jurul acestei perioade a venit si porecla „The Rocket” (n.r. – Racheta), ca urmare a vitezei cu care Ronnie curata masa. Dar despre viteza, recorduri si performante vom vorbi mai tarziu. Sa revenim la cocktailul exploziv care se numeste O’Sullivan. Nascut dintr-o mama siciliana si un tata irlandez, O’Sullivan a devenit in scurt timp un adevarat personaj in fata mesei de snooker. Insa, la fel ca un joc de domino, totul a plecat de la o intamplare de acum aproape 25 de ani.

In 1992, dupa o altercatie intr-un bar din Derby, tatal jucatorului, Ronnie Sr., fost proprietar al unei retele de sex-shop-uri, a fost condamnat la inchisoare pe viata, fiind acuzat de crima. „Tatal meu m-a invatat sa spun intotdeauna adevarul, indiferent cat de nefardat este acesta si cat de mult doare”, recunostea O’Sullivan in interviul acordat ProTV in cursul zilei de sambata, inaintea meciului cu Stuart Bingham, pe care l-a castigat cu 5-4.

Practic, a fost momentul in care bipolaritatea lui Ronnie a pornit. Pentru ca da, vorbim de doua personaje total diferite. Primul Ronnie, cel iubit de toti e jucatorul de geniu, care nu poate fi scos de la masa. La cateva luni de la condamnarea tatalui, Ronnie castiga UK Championship la 17 ani si 358 de zile, devenind cel mai tanar castigator din istorie al unui turneu important din circuitul de snooker. A mers imediat la parintele sau pentru a-i arata acestuia trofeul.

E jucatorul cu cinci Campionate Mondiale, cinci Masters-uri si cinci Campionate ale Marii Britanii in palmares. Jucatorul care a reusit 794 de break-uri de peste 100 de puncte si cel care detine recordul pentru cele mai multe break-uri de 147 de puncte reusite. De 13 ori a reusit sa atinga Ronnie borna de 147 de puncte, cu doua break-uri mai multe decat Stephen Hendry, cel care s-a oprit doar la 11 maxime. Ganditi-va, doar, cat de greu e sa cureti masa de 15 bile rosii si alte sase bile colorate in doar 5 minute si 20 de secunde. Imposibil? Absolut deloc cu Ronnie, cel care a reusit cel mai rapid break maxim din istorie!

„Cel mai bun jucator din lume de departe”, cum l-a numit chiar Hendry. „Un geniu”, potrivit cvintuplului castigator de Mondial, Steve Davis. „A adus propriul stil de sexy snooker in Sheffield”, potrivit jurnalistului Peter Sanderson de la BBC, care a realizat cronica victoriei lui Ronnie de la Crucible din 2001, prima dintr-un lung sir pe care O’Sullivan vrea sa-l continue, dupa ce si-a anuntat revenirea in circuitul profesionist chiar la Bucuresti.

"The dark side"

Insa „the dark side of Ronnie” a putut fi observata de fani imediat. Vorbeam de bipolaritate. Practic, la masa de snooker, poti avea de a face cu doi Ronnie total diferiti. Explica Graeme Dott, cel pe care Ronnie l-a invins in 2007, in finala Mondialului. „Este fenomenal de bun. Are absolut tot ce vrei. E ambidextru, imposibil de batut cand joaca bine”. Simtiti cum urmeaza proverbialul „dar”? .... „Dar nu stiu daca il va egala vreodata pe Hendry. Cu Ronnie nu stii nici cum va juca saptamana viitoare, altminteri intr-un an. Tot ce am invatat acum e ca in momentul in care e concentrat, el poate invinge pe oricine”, a incheiat Dott.

George Best a fost unul dintre cei mai buni jucatori de fotbal din Insula, insa si-a distrus cariera din cauza bauturii, a femeilor, dar mai ales a psihicului fragil. „Daca Best s-ar intrupa in snooker, atunci sunt sanse mari ca el sa devina Ronnie O’Sullivan”, nota BBC in 2001. Evident, faptul ca tatal sau a fost inchis l-a distrus pe jucator. In 1998, el pierdea titlul de la Mastersul Irlandei, dupa ce era depistat pozitiv cu cannabis. Motivul caderii sale? O depresie severa, precedata de cateva orgii cu droguri si alcool si apoi o refugiere in mancat, care i-a adus un plus de 20 de kilograme. „Nu imi placea alcoolul, ci doar starea pe care mi-o dadea. Iar la Mondial ma gandeam doar ca se termina sezonul si apoi ma pot droga, pentru ca nu existau teste antidoping”.

Pentru ca viata lui Ronnie a fost, de fapt, o lupta continua. A intrat in depresie pentru prima data inainte de anii 2000, dar tatal sau l-a sunat din inchisoare pe Ray Reardon, un celebru fost jucator de snooker, care i-a devenit mentor lui O’Sullivan. „Mereu am cautat ceva. Fericire, liniste...Nu am fost fericit”. Cuvintele sunt grele, dar faptele atarna si mai greu. In 2006, englezul de aproape 40 de ani pleca in timpul unui meci cu Stephen Hendry, fiind nemultumit de cum juca. Un an mai devreme, in timpul Mondialului, s-a ras in cap dorind sa isi schimbe infatisarea, iar in timpul meciului cu Mark Allen refuza sa priveasca atunci cand era in scaun, punandu-si un prosop pe cap. „Oamenii nu ma cred ca pentru mine e mai important modul in care joc decat rezultatul jocului”, spune O’Sullivan.

Ultimii ani au fost, insa, mai buni. Steve Peters, unul dintre cei mai buni psihologi sportivi din Marea Britanie, l-a ajutat enorm pe O’Sullivan. Peters l-a invatat pe Ronnie sa nu isi mai asculte vocile din cap, care il criticau pentru modul in care juca, si sa se concentreze doar pe joc. Rezultatul? Unii dintre cele mai buni ani din cariera, jucatorul de snooker fiind ajutat si de o „terapie” prin alergare, un plus enorm, care l-a indemnat sa isi numeasca autobiografia „Running”.

"Amazing crowd"

Cu bune si cu rele, acesta e Ronnie O’Sullivan. Se spune, poate chiar prea des, ca geniile sunt neintelese. Da, O’Sullivan a pierdut enorm timp si putea sa aiba cel putin zece titluri mondiale in palmares daca se prezenta la Sheffield, la Teatrul Crucible, la 100% din potential. Sunt prea multe voci avizate din snooker, fosti sau actuali jucatori sau ziaristi care spun acest lucru. Totusi, insasi complexitatea personajului ramane pata de culoare care atrage fanii ca un magnet. Lumea se plictiseste destul de repede de cei care domina autoritar un sport. Erorile clare facute de-a lungul carierei, modul in care a revenit, dar mai ales modul in care se transforma atunci cand e la masa, compun un puzzle perfect. Un puzzle din care face parte si Bucurestiul si cei 2500 de fani care au aplaudat minute in sir loviturile lui Ronnie. Un adevarat campion!

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!