(P) Cum să eviți accidentările când începi un program de sport

Promo
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 07 Noiembrie 2023, 15:32
Data actualizarii: Marti 07 Noiembrie 2023, 15:33

Dacă te-ai decis să adopți un stil de viață activ, să introduci în rutina ta sportul, faci un lucru extraordinar, care îți va schimba viața în bine. 

 

De obicei, fiecare persoană care ajunge în acest punct are un obiectiv: să slăbească, să-și modeleze corpul sau să-și mențină o stare fizică bună. În primele două situații se așteaptă ca rezultatele să apară cât mai repede și din acest motiv își impun programe susținute, care necesită un nivel ridicat de efort. Este o practică greșită, care poate duce la accidentări sau la alte situații neplăcute care vor necesita o perioadă nedorită de repaus.

Iată cum să eviți accidentările când începi un program de sport:

Începe treptat

Indiferent de tipul de sport pe care alegi să-l faci - fitness, jogging, înot, gimnastică aerobică, ciclism etc - la început trebuie să-i permiți corpului tău să se adapteze la noua activitate. Prin urmare, începe cu antrenamente mai lejere și de mai scurtă durată decât ceea ce vezi la alții cu mai multă experiență. La început te vei confrunta cu febra musculară - senzația de durere și disconfort în mușchi care îți va reduce capacitatea de mișcare. Este inevitabilă, dar cu cât efortul de la început va fi mai mare, cu atât și senzațiile respective vor fi mai puternice. Există mai multe tratamente pentru febra musculară, masajul fiind cel mai eficient, însă ea trece și de la sine, în câteva zile. Atunci când începi cu pași mai mici o activitate sportivă, febra musculară va avea o intensitate mai redusă, iar asta îți va permite să îți urmezi obiectivul. Dar dacă forțezi, disconfortul și durerea vor fi mai puternice, te vor împiedica să faci mișcare cel puțin o săptămână și te vor descuraja. În plus, în aceste situații crește și riscul unor accidentări mai serioase, cum ar fi întinderile și rupturile musculare sau ale ligamentelor. Deci, până când corpul tău se va obișnui cu sportul, cel puțin 2-3 săptămâni fă-ți programe mai ușoare, crescând nivelul de intensitate și durata de la zi la zi.

Încălzirea și recuperarea

Sunt două lucruri esențiale pe care trebuie să le faci pentru a preveni accidentările de orice natură. Potrivit WebMD, în timpul antrenamentelor, în funcție de sportul pe care îl practici, pot apărea accidentări diverse, iar cele mai comune sunt întinderile musculare, luxații la glezne, entorse sau luxații la încheietura mâinii, leziuni la umăr și la genunchi, tendinita. Pentru a evita astfel de probleme este esențial să-ți pregătești corpul pentru sport făcând înainte încălzirea. Poți să faci timp de 5-10 minute stretching, să sari coarda sau să apelezi la o bicicletă de fitness. După antrenament este important să faci recuperarea, care include, de asemenea, câteva exerciții de stretching, hidratarea și odihna.

Hidratarea și alimentația

Odată ce ai început un program de sport, este necesar să acorzi o atenție deosebită hidratării și alimentației. Pentru că pierzi mai multe lichide în timpul antrenamentelor, va trebui să suplimentezi cantitatea de apă pe care o bei. Imediat după antrenament bea cel puțin jumătate de litru de apă pentru a restabili echilibrul în organism. De asemenea, la 1-2 ore după antrenament mănâncă, iar această masă trebuie să fie bogată în proteine și fibre. Hidratarea și alimentația corecte pentru persoanele care practică un sport sunt esențiale, pentru că previn producerea unor dezechilibre majore în corp care pot duce la afecțiuni diverse, cum ar fi cele cardiace sau renale.

Foto: Pexels

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!