"Eu maine dimineata pun 50 mil euro!" Proiectul de 3 MILIARDE de euro cerut de Tiriac ca sa salveze sportul din Romani

"Eu maine dimineata pun 50 mil euro!" Proiectul de 3 MILIARDE de euro cerut de Tiriac ca sa salveze sportul din Romani

Ion Tiriac cere interventia de urgenta a autoritatilor in sportul din Romania.

Ion Tiriac a afirmat ca "Executivul ar trebui sa-si faca o prioritate din salvarea natiunii romane prin miscare si sport", precizand ca Romania are nevoie de o generatie tanara si sanatoasa.

"Nu totul a fost negativ inainte. Atunci a fost generatia mea, iar mostenirea am mai avut-o la Jocurile de la Sydney, si chiar la Atena, mostenirea anilor cand nu exista tableta, iar copiii alergau pe maidane si se jucau cu mingi de carpa. Acum nu stiu unde ne ducem. Cu placere punem umarul toti, dar Executivul ar trebui sa-si faca o prioritate din salvarea natiunii romane prin miscare si sport, incepand de la tineret-gradinita. Trebuie sa uitam olimpicii acum, noi trebuie sa vedem cum facem ca un copil sa invete la gradinita sa alerge, sa sara, sa dea cu piciorul, mana sau capul intr-o minge. Este minutul zero in care trebuie sa salvam natiunea. Asta este cea mai mare prioritate. Iar salvarea natiunii incepe cu al mic de doi ani, trei ani, care nu trebuie sa faca sport, ci sa invete sa mearga corect, sa alerge ca lumea, sa se dea peste cap ca lumea... iar abia apoi, din semanatul asta de milioane de copii, sa cernem si noi la sport si sa ne iasa o Nadia, o Lipa, un Nastase. Suntem o natiune talentata, dar nu ajunge. Este nevoie de o generatie tanara si sanatoasa", a spus Tiriac, prezent marti la forumul "Sportul - disciplina cheie pentru dezvoltarea personala".

Tiriac a afirmat ca este nevoie de un plan strategic, asemanator celui implementat de premierul Ungariei, Viktor Orban, care sa fie initiat de actualul Guvern, dar continuat si de urmatoarele. "Sa ne uitam peste granita (n.r. - la Ungaria), ce a facut Orban? A facut din sport numarul unu ca urgenta pe care o are. si dupa cinci ani se vad deja rezultatele. Ce ar fi la noi un program de genul 3 miliarde de euro pentru o natiune? Se ia un miliard de la invatamant, unul de la sanatate si unul de la sport, le bagi intr-un mixer si pregatesti un astfel de program, un astfel de plan. si trebuie asezat la masa si Guvernul asta, dar si opozitia, pentru ca este nevoie de continuitate. Am fost la domnul presedinte al tarii si i-am spus sa faca ceva si pentru sport ca ne ducem in jos. Foarte logic, el a spus: 'Da, dar fara un plan cincinal la care toata lumea sa participe, Guvern, opozitie, toata lumea, ca sa il ducem mai departe, nu ajungem niciunde'. Trebuie ceva amestecat, nici nu l-as numi sport, ci pregatire fizica. Ceva care sa creeze intr-un copil, inca de cand nu e constient, dragostea pentru sport si miscare", a precizat Ion Tiriac.

In opinia fostului presedinte al COSR este nevoie de vointa politica pentru ca sportul sa beneficieze de infrastructura de care are nevoie. "Dupa 27 de ani turneul masculin de tenis nu mai are loc in Romania pentru ca nu avem unde sa-l tinem. Nu exista un club de tenis care sa aiba o arena suficient de mare, asa cum spune ATP. si s-a pierdut un eveniment sportiv transmis de televiziune in peste 60 de tari. Orban stiti ce a facut dupa ce ATP-ul a decis ca turneul sa mearga la Budapesta? in aceeasi zi, din fondul primului ministru, a acordat 16 milioane de euro pentru refacerea bazei pe care eu castigam in '61-'62 titlul de campion mondial universitar. Deci exista sistemul, dar trebuie sa existe si vointa. Suntem singura tara care a trebuit sa jucam Cupa Davis intr-o sala, undeva in provincie (n.r. - Cluj-Napoca), pentru ca nu exista nimic la doamna Firea (n.r. - la Bucuresti). Apoi, slava Domnului ca federatia internationala ne-a lasat sa mutam Campionatele Europene de gimnastica de la Bucuresti la Cluj. La Cluj unde e o sala functionala construita cu 18-20 de milioane. Domnule vicepremier (n.r. - Vasile Dincu), va rog frumos, dati-i doamnei Firea vreo 100 de milioane sa iesim si noi din anonimat", a precizat el.

De asemenea, Ion Tiriac i-a facut vicepremierului Vasile Dincu, prezent la forum, o invitatie pentru a investi in Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport, care, in opinia sa, functioneaza in prezent "in niste grajduri". "Domnule vicepremier, eu maine dimineata pun 50 de milioane de euro pe masa, dati si dumneavoastra 50 de milioane sa incepem ceea ce inseamna marketing sportiv, sa facem facultatea aia sa nu mai continue in grajd. E facultatea mea de cultura fizica si sport (n.r. - UNEFS), ea m-a ajutat mult, iar acum functioneaza in niste grajduri si nu putem sa avansam deloc. Nu o duc nici la Monte Carlo, nicaieri, o las aici pentru viitorii sportivi", a adaugat fostul tenisman.

Ion Tiriac a fost prezent luni la forumul "Sportul - disciplina cheie pentru dezvoltarea personala", care a avut loc la Palatul Parlamentului. La eveniment au mai participat Vasile Dincu (viceprim-ministru), Mircea Dumitru (ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii stiintifice), Elisabeta Lipa (ministrul Tineretului si Sportului), Gabriela Firea (primarul general al Capitalei), Alin Petrache (presedintele COSR), Camelia Potec (presedinta Federatiei Romane de Natatie si Pentatlon Modern), Nicu Vlad (presedintele Federatiei Romane de Haltere), George Cosac (presedintele Federatiei Romane de Tenis), dar si fosti mari sportivi precum Ilie Nastase sau Andreea Raducan.

VIDEO PROTVPLUS.RO

Momente de groază la EURO 2020, după ce danezul Eriksen s-a prăbuşit pe teren. UEFA a anunțat că starea sa este stabilă
BRAT
Modifică setările cookies