Tragedie in Nepal, in urma cutremurului devastator de azi-noapte! Tabara alpinistilor de pe Everest, afectata; un roman e acolo

Everest Alex Gavan Himalaya Nepal Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 25 Aprilie 2015, 15:38
Data actualizarii: Sambata 25 Aprilie 2015, 16:48

Tragedie in Nepal, in urma cutremurului masiv care a afectat intreaga tara. Alpinistii care planuiau sa urce pe Everest au fost prinsi sub o avalansa, tabara de baza de la poalele varfului a fost afectata.

Avalansa declansata de cutremurul puternic inregistrat sambata in Nepal a ingropat o parte din tabara de baza folosita de alpinistii care urca pe Muntele Everest, provocand moartea a cel putin opt persoane, a anuntat Ministerul nepalez al Turismului, citat de Reuters.

"Bilantul ar putea creste si ar putea include atat straini, cat si ghizi serpa", a declarat Gyanendra Shrestha, un oficial din Ministerul Turismului.

Anterior, politia nepaleza a anuntat ca seismul puternic produs sambata in Nepal a provocat moartea a 450 de persoane si pagube importante. Cel mai grav seism înregistrat in Nepal in ultimii 81 de ani a cauzat prabusirea a numeroase cladiri si a provocat de asemenea pagube in statele invecinate India si Bangladesh.

Epicentrul seismului cu magnitudinea 7,9 a fost localizat la 80 de kilometri est de Pokhara, al doilea oras ca marime din Nepal. Hipocentrul seismului a fost localizat la o adancime mica, de numai doi kilometri.

Seismul a provocat o avalansa pe Muntele Everest, potrivit unor alpinisti din zona, generand temeri pentru cei aflati pe cel mai inalt varf din lume, la un an dupa ce o avalansa a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi.

Alpinistul roman Alex Gavan a scris pe Twitter ca a fost o "avalansa uriasa" si ca multe persoane se aflau pe munte. "Tabara de baza de pe Everest, cutremur urias si apoi avalansa de pe Pumori", a scris alpinistul roman. "Alergand pentru viata din cortul meu. Nevatamat. Multe multe persoane se afla pe munte", a adaugat Gavan.

Alpinistul americano-britanic Daniel Mazur a anuntat ca tabara de baza a fost "grav avariata" si echipa sa este blocata. "Va rog, rugati-va pentru toata lumea", a scris el pe Twitter.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!