Noul format UEFA Champions League: ce se întâmplă cu campioana României, se va juca și joi + apare sistemul din tenis

uefa champions league format liga campionilor Liga Campionilor UEFA Liga Campionilor
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 12 Martie 2024, 20:27
Data actualizarii: Marti 12 Martie 2024, 20:35

UEFA a decis să schimbe formatul din Champions League începând cu sezonul 2024/2025. Forul de la Nyon a oferit toate detaliile pentru competiția care va începe în septembrie și va fi precedată de tururile preliminare.

36 de echipe în loc de 32

Din sezonul următor, UEFA a decis să crească numărul echipelor participante. Cele patru locuri suplimentare pentru League Stage (fosta fază a grupelor) vor fi acordate astfel

  • două locuri în plus pentru țările cu cel mai bun coeficient UEFA în precedentul sezon. La momentul actual, Italia și Germania sunt primele două clasate în ierarhia bazată pe performanță, astfel că ocupantele pozițiilor 5 din Serie A și Bundesliga ar urma să se califice direct în Champions League.
  • un loc pentru clubul care se va clasa pe locul 3 în clasamentul din campionatul aflat pe poziția a cincea în ierarhia coeficienților UEFA realizată pe ultimele cinci sezoane. La momentul actual, Ligue 1.
  • un loc pentru o campioană din Europa prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică prin ruta campioanelor.

Se renunță la grupe: un singur clasament, 8 meciuri de fiecare, fără tur-retur

UEFA a decis să renunțe la grupe, astfel că va exista o singură ligă, cu un singur clasament. Totuși, nu vor exista dueluri între toate echipele. Fiecare formație va juca opt meciuri (în loc de șase, cum e cazul în formatul actual, cu grupe), patru pe teren propriu și patru în deplasare.

Pe baza coeficientului, cele 36 de formații vor fi împărțite în 4 urne valorice, fiecare cu câte 9 cluburi. Fiecare echipă va înfrunta câte două adversare din fiecare urnă valorică, în total 8 oponenți diferiți, renunțându-se astfel la meciurile tur-retur cu care eram obișnuiți.

Meciuri marți, miercuri și joi în Champions League

The Athletic scrie că în septembrie va exista și o "săptămână exclusiv Champions League" în care meciurile se vor disputa marți, miercuri - așa cum se întâmpla și până acum - dar și joi! Același concept de "săptămână blocată" va exista și pentru celelalte două competiții europene, Europa League și Conference League.

O altă modificare are legătură cu programul. În vechiul format, grupele se încheiau în decembrie, iar din februarie luau startul meciurile din fazele eliminatorii. Situația se schimbă acum: jocurile din League Stage încep în septembrie și se încheie la finalul lunii ianuarie. În februarie se dispută meciurile tur-retur din play-off (cunoscute și ca 16-imi), iar din martie încep optimile de finală.

Ultima fază din League Stage, care ar urma să se dispute într-o zi de miercuri, 29 ianuarie 2025, va programa toate meciurile la aceeași oră.

Programul din UEFA Champions League / League Stage

  • Etapa 1: 17-19 septembrie
  • Etapa 2: 1-2 octombrie
  • Etapa 3: 22-23 octombrie
  • Etapa 4: 5-6 noiembrie
  • Etapa 5: 26-27 noiembrie
  • Etapa 6: 10-11 decembrie
  • Etapa 7: 21-22 ianuarie 2025
  • Etapa 8: 29 ianuarie 2025

Programul din UEFA Champions League / Fazele eliminatorii

  • Play-off pentru optimi: 11-12 februarie (turul) / 18-19 februarie (returul)
  • Optimile de finală: 4-5 martie (turul) / 11-12 martie (returul)
  • Sferturile de finală: 8-9 aprilie (turul) / 15-16 aprilie (returul)
  • Semifinale: 29-30 aprilie (turul) / 6-7 mai (returul)
  • Finala: 31 mai (Munchen, Allianz Arena)

Campioana României începe din turul 1 preliminar

Până la eventuala prezență în League Stage, campioana României va trebui să treacă de trei tururi preliminare și de play-off, la fel ca până acum.

Campioana României va începe competiția din turul 1 preliminar al Ligii Campionilor, meciurile fiind programate pe 9-10 iulie (turul), respectiv 16-17 iulie (returul). Urmează turul 2 (23/24 iulie, 30/31 iulie), turul 3 (6/7 august, 13 august) și play-off-ul (20/21 august, 27-28 august).

Cum se califică echipele în fazele eliminatorii: 8 direct în optimi, 16 dau baraj, 12 sunt eliminate

Primele opt clasate din League Stage se vor califica automat în optimile de finală Champions League. Locurile 9-24 vor disputa un baraj tur-retur pentru optimi, în timp ce formațiile care încheie pe pozițiile 25-36 vor fi eliminate din competițiile UEFA și nu vor mai coborî în Europa League, așa cum s-a întâmplat până acum.

The Athletic susține că echipele clasate pe locurile 9-16 vor fi capi de serie și vor fi repartizate în barajul pentru optimi cuntra formațiile care au încheiat pe locurile 17-24, prin tragere la sorți. Capii de serie vor avea avantajul de a juca pe teren propriu manșa retur.

Primele două clasate din League Stage se pot întâlni doar în finală, sistem preluat din tenis

The Times adaugă că în Champions League va fi adoptat sistemul din tenis prin care principalii doi favoriți de la un turneu nu se pot întâlni decât în finală.

Astfel, formația care încheie pe locul 1 în League Stage va fi repartizată în partea superioară a tabloului în fazele eliminatorii, iar echipa de pe locul 2 în partea inferioară, un eventual duel între ele fiind posibil exclusiv în finală.

UEFA renunță la tragerea la sorți manuală. Un computer va stabili meciurile din Champions League

Cum se va face tragerea la sorți? ESPN scrie că UEFA este practic obligată să renunțe la sistemul clasic cu bile, aproape întreg procesul urmând să fie automatizat cu ajutorul unui computer. 

"UEFA spune că tragerea la sorți manuală, așa cum era cazul în vechiul format, în care erau invitați foști mari fotbaliști, ar fi durat până la patru ore din cauza anumitor amănunte complexe ale noului format de la tragerea la sorți.

Cluburile din aceeași țară nu se vor putea întâlni, însă pot exista excepții dacă într-o urnă există prea multe echipe din aceeași țară. Aici sunt vizate campionatele care vor da patru sau mai multe echipe în competiție, însă UEFA consideră că va putea evita în sezonul următor duelurile între echipele din aceeași țară.

Singurul aspect manual al tragerii la sorți va rămâne cel în care se stabilește programul cărei echipe urmează să fie decis. Computerul va aloca ulterior adversari pentru echipa respectivă, trăgând automat câte două echipe din fiecare urnă și hotărând ce meciuri se joacă acasă și ce meciuri se joacă în deplasare.

Spre exemplu, să spunem că în prima urnă avem Manchester City, Sevilla, Barcelona, Napoli, Bayern, PSG, Benfica, Feyenoord și Real Madrid. UEFA va alege o echipă, spre exemplu Barcelona, iar calculatorul va afișa ulterior adversarii, unul câte unul", explică ESPN.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!