Putea Rapid să piardă meciul cu FCSB la "masa verde"? A rămas fără jucător U21 pe teren, după eliminarea lui Sefer

Rapid - FCSB eliminare antonio sefer Liga 1 regula u21 rezultat masa verde Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 19 August 2021, 11:15
Data actualizarii: Joi 19 August 2021, 16:14

Rapidul a jucat fără jucător U21, dar oficialii FCSB nu au fost pe fază și nu mai pot contesta rezultatul final. 

Duminica trecută, Rapid a învins rivala FCSB, în etapa a cincea a Ligii 1, cu scorul de 1-0, după autogolul lui Paulo Vinicius, din minutul 39. Meciul a fost unul foarte disputat, cu o atmosfera încinsă în tribune șli cu orgolii mari pe teren. În vâltoarea meciului, s-a întâmplat un episod care a rămas neobservat de oficiali, de spectatori și de presă. 

În tensiunea meciului, Rapidul a rămas fără jucător U21 pe teren

În minutul 62, antrenorul rapidist Mihai Iosif l-a înlocuit pe Ștefan Pănoiu, singurul fotbalist U21 aflat în primul "11" al echipei sale, cu Antonio Sefer, un alt jucător născut după 1 ianuarie 2000 și care este eligibil pentru convocarea la naționala de tineret. În minutul 85, după un meleu în fața tribunei II, în care jucătorii și-au băgat mâna în gât, s-au împins și s-au lovit, centralul Marian Barbu i-a eliminat pe rapidistul Antonio Sefer și pe fecesebistul Sorin Șerban. 

După ce spiritele s-au liniștit, staff-ul giuleștenilor i-a introdus în teren pe Alexandru Dandea și Petre Goge, dar echipa a rămas fără jucătorul U21 cerut de regulament pe teren pe întreaga durată a partidei și nu a rezolvat situația până la fluierul final al meciului. Deși regula e că ai voie fără junior în teren, dacă acesta a fost eliminat și nu mai dispui de schimbări, situația e ambiguă, pentru că Rapid efectuase doar patru schimbări și mai avea una la dispoziție, iar pe banca de rezerve se aflau Luca Florică și Rareș Ilie, jucători care se încadrau în regula U21. 

Ce spune regulamentul și ce s-a schimbat față de sezonul trecut

"Începând din sezonul viitor, cluburile au obligativitatea de a avea în permanență pe teren un jucător U21", preciza comunicatul oficial al FRF, dat pe 27 iunie 2021. Pentru sezonul 2021-2022, după o revoltă a cluburilor din Liga 1, FRF a renunțat la regula cu doi jucători U21 pe teren la începutul meciului, dar echipele trebuie să aibă, în continuare, un jucător eligibil pentru naționala de tineret pe întreaga durată a celor 90 de minute jucate.

În schimbul concesiei, Federația le cere cluburilor să investească 5% din buget în academii în 2022, 6.5% în 2023 și 7.5% în 2024. Mai mult, academiile vor trebui să obțină 75 de puncte la clasificarea academiilor, altfel riscă amenzi de 100.000 de lei. Se introduc și criterii de transparență financiară și auditare a cheltuielilor la nivelul academiilor. Toate cluburile care doresc să evolueze în Liga 1, din 2022 trebuie să realizeze un audit al cheltuielilor și să publice rezultatele.

FCSB își ia propriul medicament. Trebuia să nu joace finala Cupei, dar Dinamo a făcut plângerea prea târziu

Gafa rapidiștilor nu a fost speculată rapid de oficialii FCSB, care nu au înaintat o plângere oficială către brigada de arbitri și către oficialii partidei, imediat după finalul întâlnirii, pentru a putea câștiga duelul la "masa verde", cu 3-0. FCSB chiar a fost beneficiara unei plângeri tardive efectuate de Dinamo, după meciul tur din semifinala Cupei României, din iulie 2020.

Dinamoviștii au acuzat că portarul Andrei Vlad fusese pe teren, deși era în stare de suspendare pentru întâlnirea respectivă. Ulterior, Comisia de Disciplină și Comisia de Recurs din cadrul FRF au respins plângerea lui Dinamo ca fiind tardivă, iar sesizarea făcută prin intermediul lui Radu Vișan, secretarul general FRF, ca fiind nefondată. FCSB a jucat finala și a câștigat trofeul, după o finală cu Sepsi, deși Dinamo amenințase că merge la TAS.     

A făcut "Mache" o nouă gafă în dauna FSCB?

Team managerul FCSB, Mihai Ianuli, alias "Mache", cel care ar trebui teoretic să se ocupe de aceste chestiuni regulamentare, a mai avut scăpări în trecut. În 2009, nepotul lui Gigi Becali le-a dat mai multe informații greșite antrenorilor Marius Lăcătuș și Cristiano Bergodi, primul criticându-l public. În 2015, Sulley Muniru a fost scos din lot cu câteva minute înaintea partidei cu Astra, deși Mirel Radoi voia să îl titularizeze, pentru că legitimația jucătorului nu fusese actualizată la FRF și el figura ca fiind încă jucător lui CFR Cluj.

În 2018, el nu l-a anunțat pe antrenorul Nicolae Nică că Mihai Pintilii era suspendat pentru returul cu Lazio, din "16"-imile Europa League, acesta fiind prevenit de presă la conferința oficială de jurnaliști. În 2020, "roș-albaștrii" l-au folosit pe Andrei Vlad, în meciul tur al semifinalei Cupei României, contra lui Dinamo, deși se afla în stare de suspendare, după ce clubul a consultat un alt regulament decât cel luat în considerare pentru acea competiție. Gafa putea să o coste pe FCSB jucarea finalei și trofeul. 

Jucătorii folosiți de Rapid în meciul cu FCSB:

Primul "11" -  Horațiu Moldovan (23 ani) - Claudiu Belu-Iordache (27 ani), Cristian Săpunaru (37 ani), Dragoș Grigore (34 ani), Junior Morais (35 ani) - Ștefan Pănoiu (18 ani / U21), Alexandru Albu (28 ani), Ljuban Crepulja (27 ani) - Cătălin Hlistei (26 ani), Adrian Bălan (31 ani), Nicolae Cârnaț (23 ani)

Rezerve utilizate -  Antonio Sefer (21 ani, U21 / 62, în locul lui Pănoiu), Romario Moise (25 ani / 62, în locul lui Hlistei), Alexandru Dandea (33 ani / 88, în locul lui Bălan), Petre Goge (29 ani / 88, în locul lui Cârnaț)

Rezerve neutilizate -  Virgil Draghia (31 ani) - Younes Bnou Marzouk (25 ani), Saifeddine Alami (28 ani), Luca Florică (18 ani), Rareș Ilie (18 ani)

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!