Jocurile Olimpice

Laurel Hubbard, prima sportivă transgen din istoria JO, a luat o decizie dificilă. "Vârsta m-a ajuns"

Haltere, Jocurile Olimpice

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 04 August 2021, 17:56
Data actualizarii: Miercuri 04 August 2021, 18:03

Halterofila neozeelandeză Laurel Hubbard, care a scris, luni la Tokyo, o pagină de istorie devenind prima sportivă transgen care a participat la Jocurile Olimpice, a anunţat, miercuri, că se retrage din activitatea sportivă, informează AFP.

"Vârsta m-a ajuns. De fapt, ca să fiu onestă, vârsta m-a ajuns de ceva vreme deja", a declarat Hubbard care, la vârsta de 43 de ani, are cu peste 20 de ani mai mult decât rivalele sale.

Laurel Hubbard se retrage

"Faptul că sunt mereu în competiţie se datorează probabil, între altele, unei cantităţi astronomice de antiinflamatoare, iar acum a sosit vremea să mă dedic altor lucruri din viaţa mea", a explicat neozeelandeza.

Luni, Laurel Hubbard nu a putut ridica haltera la categoria 87 kg, eşuând prima oară la 120 kg şi apoi a doua şi a treia oară la 125 kg.

Născută bărbat, Hubbard a luat parte la competiţii la categoriile masculine înainte de a începe un proces de tranziţie pentru a deveni femeie spre vârsta de 30 de ani.

Laurel Hubbard le-a mulțumit oficialilor Comitetului Olimpic

Halterofila a ţinut să mulţumească CIO pentru rolul său de pionier pe care l-a jucat, permiţându-i să participe la Jocurile Olimpice.

"Nu ştiu dacă pot fi un model sau o inspiraţie pentru alţii, dar sper că prezenţa mea şi existenţa mea pot constitui o formă de încurajare", a explicat sportiva presei.

Prezenţa lui Hubbard la Jocuri, care pentru a fi selecţionată a îndeplinit criteriile Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) referitor la sportivii transgen, a provocat ample dezbateri privind chestiuni de bioetică, drepturi ale omului, ştiinţă, echitate şi identitate în sport.

Suporterii săi consideră că această calificare la JO reprezintă o victorie pentru drepturile persoanelor transgen, în timp ce alţii consideră că este un avantaj incorect faţă de rivalele sale din cauza capacităţilor fizice moştenite la naştere în calitate de bărbat.

Agerpres

CITESTE SI
STIRILE ZILEI


Modifică setările cookies