Părere suprinzătoare a unui fost selecționer. "Antrenorii români nu pot doar lua, trebuie să mai și aducă bani în club!"

Mircea Radulescu antrenor Echipa Nationala de Fotbal fc voluntari scoala de antrenori Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 20 Decembrie 2021, 14:05
Data actualizarii: Miercuri 22 Decembrie 2021, 11:38

Într-o vreme când mulți antrenori din Liga 1 se plâng că problemele financiare ale cluburilor le afectează activitatea, un fost selecționer crede că aceștia pot avea un rol important în rezolvarea problemei. 

Mircea Rădulescu (80 ani) a fost selecționer U21 (1988-1990) și de seniori al României (1991-1992), a pregătit Egiptul, Siria și Algeria, a fost "secund" al "tricolorilor" (1981-1985) și principal al reprezentativei olimpice (1980-1981) și a antrenat echipele de club Sportul Studențesc, Universitatea Craiova, Rapid, Club Africain Tunis și FC Voluntari. Fost director al Școlii de Antrenori din cadrul FRF, între 2001 și 2014, cel alintat "Riciu" sau "Domn profesor" a fost ultima dată șeful centrului de copii și juniori de la FC Voluntari. Tehnicianul spune că antrenorii români ar trebui să se se concentreze și asupra obligațiilor profesionale, nu doar pe drepturile salariale. 

"Au apărut stadioane moderne în Liga 1, ceea ce credeam că ar fi un vis frumos, în trecut. Dar e mai ușor să construiești un stadion decât un club de fotbal. Dacă ai banii, proiectul și aprobările, un stadion mare poate fi construit într-un an sau doi. O echipă, care să fie competitivă, care să dea și jucători la nivel de echipe naționale, să facă față la nivel de cupe europene, să aducă bani, asta e foarte greu de realizat. 

La fotbal, performanța e de natură sportivă și financiară. Fotbalul profesionist trebuie să aducă bani. Eu le spuneam antrenorilor, celor care erau în bănci la cursurile pentru obținerea licenței PRO, când eram directorul Școlii de Antrenori, un lucru care li se părea suprinzător. 'Nu puteți doar să luați bani, aveți obligația să mai și aduceți bani în club!'. Se uitam un pic cam speriați la mine. Nu înțelegeau, în prima fază credeau că trebuie să muncească gratis și să aducă bani de acasă. 

Un antrenor trebuie să încerce să aducă bani clubului prin clasarea pe un loc bun în Liga 1, pentru că vin bani în funcție de locul din clasament, printr-un joc frumos, care să atragă spectatorii, prin calificarea în cupele europene, unde să plătește fiecare punct. Prin promovarea, formarea, lansarea și vânzarea unui jucător tânăr, care poate aduce clubului milioane de euro în cont. La fel cum bastonul de mareşal se află în ranița fiecărui soldat, fiecare antrenor trebuie să fie un potențial manager, să știe în amănunt angreajul clubului, pentru că există detalii care îl pot ajuta sau încurca în activitate.    

Mă uit pe lista echipelor din Liga 1, dar nu știu care este vreuna dintre ele și o afacere bună. Prin afacere bună înțeleg acoperirea cheltuielilor echipei - salarii, deplasări, cazări, pregătire, finanțarea academiei, transferuri, întreținerea stadionului - și să existe și un profit. Nu știu dacă există vreo echipă în România care să se laude cu așa ceva", a declarat Mircea Rădulescu pentru Sport.ro.         

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!