Poveștile FA Cup | „Am fost întrebat dacă aduc muncitorii să construiască un zid în poartă!” Boreham Wood, revelația din optimi! Patronul și-a ipotecat casa pentru a finanța clubul 

FA Cup Anglia Boreham Wood Bournemouth Fotbal extern
Ana-Maria Popescu
Data publicarii: Marti 08 Februarie 2022, 09:40
Data actualizarii: Marti 08 Februarie 2022, 09:37

Boreham Wood a eliminat-o pe Bournemouth din șaisprezecimile FA Cup, 1-0, asigurându-și prezența în faza următoare! 

„Câțiva dintre managerii din primele patru ligi ale Angliei cu care am vorbit, m-au întrebat dacă voi aduce muncitorii să construiască un zid în poartă pentru meciul cu Everton”. Gluma lui Luke Garrard, managerul lui Boreham Wood, a stârnit râsete în platourile Sky Sports, după ce echipa din liga a cincea a devenit prima din ultimii șase ani care se califică în optimile FA Cup, deși nu face parte din piramida fotbalului profesionist englez.

Victoria de duminică seara cu Bournemouth, 1-0, a fost, cu siguranță, una dintre cele mai mari surprize ale turului 4 al FA Cup, rivalizând cu succesul la penalty-uri obținut de Middlesbrough în fața lui Manchester United. Dar cum a ajuns Boreham Wood, locul 5 din National League, liga a cincea engleză, să se califice în optimile FA Cup, fără gol primit în 5 tururi?

Cel mai tânăr manager din Anglia

Totul se leagă strâns de Garrard (36 de ani), jucător care a crescut în academia lui Tottenham, dar nu a jucat niciodată mai sus de liga a treia engleză. Ca fotbalist, a ajuns la Boreham Wood în 2010, fiind împrumutat de AFC Wimbledon, dar a renunțat la fotbal cinci ani mai târziu. Imediat, a fost numit managerul echipei de unde s-a retras, fiind cel mai tânăr antrenor din primele cinci ligi engleze în acel moment.

Rezultatele au fost din ce în ce mai bune, culminând cu poziția a patra în National League în sezonul 2017/18, dar și cu eliminarea lui Bournemouth de duminică. „Pentru noi, parcursul din FA Cup e despre momente și amintiri. Adevărata performanță ar fi să ajungem în Football League, să promovăm în liga a patra”, a spus Garrard pentru ”The Times”, înainte de accederea în optimile FA Cup, acolo unde Boreham Wood va juca împotriva lui Everton.

Însă drumul până aici nu a fost deloc unul ușor. Bugetul echipei e undeva la 800.000 de lire sterline pe an, iar patronul și președintele Danny Hunter a făcut sacrificii enorme pentru a ține echipa sus. În ultimii doi ani, Boreham Wood a ajuns în play-off-ul de promovare în League Two, însă de fiecare dată a pierdut în fața unor adversari mai puternici.

„Cred că doar noi și încă două echipe ne plătim salariile în proporție de 100% în aceste momente. Iar în primul lockdown, patronul s-a asigurat că staff-ul și jucătorii primesc tot ce își doresc acasă pentru a nu merge la supermarket”, spune Garrard. Mai mult, Hunter și-a ipotecat casa pentru a asigura finanțarea clubului, iar jucătorii sunt o adevărată familie, înțelegând eforturile făcute.

Atacanții reabilitați

Boreham Wood are, așadar, o alură de pasăre Phoenix, care își ajută angajații să revină pe linia de plutire. Legătura și chimia dintre jucători e dovedită și prin rezultate, dar și prin faptul că nicio echipă nu a primit mai puține goluri în acest sezon din National League. Pe locul 5, la 5 puncte de liderul Stockport, dar cu trei meciuri mai puțin jucate, Boreham Wood a primit doar 15 goluri în 23 de partide în actuala stagiune, pierzând doar două meciuri.

Cu o medie de vârstă de 30 de ani, formația lui Garrard este și una dintre cele mai experimentate din divizie, dar are și jucători care au evoluat în ligile puternice din Insulă. Doi dintre ei sunt Nile Ranger și Adrian Clifton. Ranger, un atacant de 30 de ani, a semnat în acest sezon cu Boreham Wood, după o cădere pronunțată. Lansat de Newcastle în 2009, cu trei goluri în 62 de partide, a făcut 3 luni de închisoare pentru înșelăciune. Colegul său din atac, Adrian Clifton, care și-a făcut junioratul la Arsenal, a făcut cinci ani de închisoare pentru diverse delicte, fiind reabilitat cu ajutorul lui Ian Wright, fostul mare atacant al ”tunarilor”.

Până acum, orașul Borehamwood (cunoscut și sub numele echipei, Boreham Wood) era cunoscut mai mult pentru industria filmului, succese mari de box office precum Doctor Zhivago, Star Wars, Moby Dick sau The Shining fiind turnate la fosturile studiouri, demolate în anii 1980 pentru construirea unui supermarket. Acum, fanii fotbalului din Insulă au un nou ”giant killer” preferat, o echipă care țintește sus, dar care nu are mijloacele financiare necesare pentru a se bate cu granzii. În optimi, Everton va fi clar favorită, mai ales că noul manager, Frank Lampard, vrea să ducă echipa cât mai sus, imediat după preluarea ei de la Rafael Benitez. Însă pentru Boreham Wood, doar parcursul excelent de până acum e suficient.

VIDEO - Golul cu care Boreham Wood s-a calificat în optimile FA Cup 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!