Se cutremura Liga I? Iorgulescu acuza "interesele meschine", jumatate dintre cluburi vor schimbarea sistemului competitional

Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 31 Octombrie 2014, 09:40
Data actualizarii: Vineri 31 Octombrie 2014, 14:04

Liga I si-a ales in urma cu aproape un an de zile noua conducere, dar si noua organigrama, cluburile de pe prima scena a fotbalului romanesc votand pentru schimbarea sistemului competitional si pentru trecerea de la 18 la 14 echipe.

Instalat in functia de presedinte in luna noiembrie a anului trecut, Gino Iorgulescu a vandut drepturile de televizare ale campionatului intern pentru urmatorii cinci ani si a obtinut o suma importanta - circa 27 de milioane de euro (fara TVA) pentru fiecare sezon competitional.

La mai putin de un an de la acel moment, totul poate lua insa o turnura neasteptata. Daca la acea vreme, majoritatea cluburilor din Liga I isi dadeau acordul pentru schimbarea sistemului competitional, acceptand introducerea play off-ului si a play out-ului, dar si retrogradarea a nu mai putin de 6 echipe la finalul actualei stagiuni, acum votul s-a schimbat la 180 de grade, noteaza Prosport.ro

Potrivit sursei citate, jumatate dintre cluburile din Liga 1 urmaresc in acest moment anularea actualului sistem competitional, lucru care poate arunca Liga Profesionista de Fotbal intr-o criza fara precedent, o criza in care nu e vorba doar de fotbal, dar si de zeci de milioane de euro.

10 contra lui Gino. Denunta contractul cu Intel Sky Broadcasting?

LPF a semnat la inceputul acestui an un acord valabil pe cinci sezoane cu Intel Sky Boardcasting, companie cu sediul in Malta, acord care ar trebui sa aduca in vistieria Ligii cate 27 de milioane de euro (fara TVA) in fiecare sezon competitional.

Semnarea contractului dintre LPF si compania offshore din Malta, cea care transmite partidele de fotbal din Liga I prin intermediul posturilor Look TV si Look Plus, a fost conditionata de trecerea la un sistem competitional cu 14 echipe si Play Off/Play Out, sistem care, spunea conducerea LPF la acea vreme, ar creste competitivitatea si nivelul campionatului intern.

Cu toate aceastea, lunile scurse par sa le fi schimbat parerea presedintilor si patronilor cluburilor din Liga I, cei care par sa se fi razgandit. Miza? Una financiara, desigur, dar si una sportiva - retrogradarea a 6 echipe la finalul sezonului.

Unul dintre primii presedinti care s-au razgandit a fost Cristian Tanase, seful Concordiei Chiajna, cel care a spus pentru Prosport ca: "Gino Iorgulescu jigneste prin comunicatul sau (n.r comunicatul redat partial mai jos). Suntem acuzati de rea-credinta, ca atentam la drepturile financiare ale altor cluburi. Domnule, nu stiu de ce au folosit tonul acesta, pentru ca noi am venit doar cu o propunere. Ce, cand eram la Dinamo era bine daca faceam acest lucru, iar acum, cand suntem la un club mai mic, nu mai e bine?".

Cristian Tanase a facut referire in declaratia sa la propunerea de a supune din nou la vot schimbarea sistemului competitional, dar si la comunicatul emis de LPF in urma cu doua zile, prin care conducerea Ligii acuza faptul ca unii inalti functionari si antrenori vor sa saboteze contractul de vanzare a drepturilor TV.

Tanase a gasit sprijin si la alti conducatori ai cluburilor din Liga I, dar si o portita in regulamentul LPF (ROAF), care spune ca formula de organizare a campionatelor poate fi schimbata in orice perioada: "Articolul 9, formula de organizare a campionatelor. La aliniatul 2 se spune ca modificarea formulei competitionale si a sistemului de promovare - retrogradare pentru Liga I, a II-a si a III-a va fi aprobata de CEx al FRF. Deci nu se spune daca in timpul sau dupa terminarea competitiei", a spus presedintele Concordiei pentru Prosport.ro

Demersul conducatorilor din Liga I a luat amploare in ultima perioada, acestia argumentand si faptul ca echipele vor avea un calendar plin dupa schimbarea sistemului competitional, calendar care nu ar mai lasa deloc timp liber pentru meciurile echipei nationale, dar si ca implementarea Play Off-ului si a Play Out-ului la nivelul ligii secunde s-a dovedit a fi un esec.

Conducerea LPF a reactionat vehement printr-un comunicat, spunand ca cei care doresc sa schimbe din nou sistemul, desi acesta nici nu a fost inca implementat, au interese "meschine, specifice celor incapabili sa produca performante si, implicit, progres".

Chiar daca lucrurile par in acest moment deschise oricarui deznodamant, miza conflictului este una care poate cutremura Liga I. Rascoala cluburilor care vor revenirea la sistemul cu 18 echipe poate duce la denuntarea contractului dintre LPF si Sky Intel Broadcasting, companie care a stipulat clar in contract conditia trecerii la sistem Play Off/Play Out. In cazul in care conducatorii vor vota de aceasta data contra lui Gino Iorgulescu si a conducerii, Sky Intel Broadcasting va putea rupe unilateral contractul.

Forteaza competitia slabirea relatilor dintre LPF si Sky Intel Boardcasting?

Miza actualei rascoale a cluburilor din Liga I este una cu multe implicatii, iar interesele celor doua tabere sunt divergente.

LPF se afla in acest moment alaturi de compania care a achizitionat drepturile de televizare, insa care nu a scos nici macar jumatate din banii investiti. Concret, Sky Intel Broadcasting investeste circa 32 de milioane de euro (bani trimisi catre LPF + bani cheltuiti pe productia partidelor) anual, insa a reusit sa acopere doar jumatate din cheltuieli (circa 16 milioane de euro) prin contractele semnate cu UPC si Telekom pentru retransmisia Look TV si Look Plus.

In aceste conditii, principala competitoare pe piata drepturilor TV, totodata si fosta detinatoare a acestora, RCS/RDS asteapta cu nerabdare ca revolta cluburilor sa aiba succes, moment in care ar putea prelua drepturile de transmisie ale partidelor din Liga I la un pret mult mai mic, dar si mai apropiat de valoarea reala de piata.

Cluburile consimt scaderea valorii de piata pentru a se salva de la retrogradare

In acest moment, balanta nu este inclinata, iar orice scenariu este posibil. Cu toate acestea, presedintele Gino Iorgulescu a transmis clar ca nu este deschis niciunui compromis.

Pozitia presedintelui LPF este una clara, insa una opusa dorintei majoritatii. Cluburile se tem de retrogradare, motiv pentru care tind sa mearga in directia opusa sefului LPF. De asemenea, fiecare conducator de club are si alte argumente, fie ca acestea sunt legate de nivelul competitivitatii sau de faptul ca "Romania e o tara care are nevoie de echipe de fotbal care sa creeze o baza solida pentru echipa nationala", dupa cum spunea Gica Hagi.

Zotta: "Murim daca revenim la vechiul sistem"

Contantin Zotta, presedintele lui FC Brasov, se afla in barca lui Gino Iorgulescu in acest moment. Acesta a vorbit IN DIRECT la Ora Exacta in Sport, spunand ca o revenire la vechiul sistem si posibila rupere a contractului cu LPF ar putea insemna finalul multor cluburi din Liga I.

"Revenirea la vechiul sistem inseamna moarte. Nu putem face asa ceva, pentru ca situatia financiara este una grea pentru toate cluburile din Romania, iar nevoia de bani este una foarte mare", a spus Costel Zotta.

In acest moment 9 +- echipe s-au aratat dispuse sa voteze "pentru", in timp ce alte 7 si-au manifestat refuzul clar.

Daca cele doua nehotarate vor fi convinse (Petrolul si U Cluj, dupa cum noteaza Prosport.ro), sistemul poate fi schimbat pana la finalul stagiunii.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!