Perfectiunea poarta numele lui: Singurul care a avut curajul sa gandeasca INVERS si a infruntat 300 de ani de istorie! 

True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 05 Ianuarie 2013, 08:06
Data actualizarii: Sambata 05 Ianuarie 2013, 08:05

Acest om a invetat propriul sau stil si a revolutionat totul. Pentru asta, istoria nu il va uita niciodata. 

Seamana cu matematica daca o inregistrezi cu senzori de miscare, dar are si elemente din fizica. Nu este o materie pe care o inveti pe bancile scolii, ci o proba extrem de dificila din atletism, in care e nevoie de mii si mii de incercari pentru a ajunge la perfectiune. Armonia si echilibrul celui care este in fata incercarii sunt esentiale. Conteaza tehnica, moralul, inaltimea, postura, forta desprinderii si fizicul adaptat acestei miscari, pe care un atlet il dobandeste in ani de munca.

Saritura in inaltime este o lupta crancena cu centimetri, care are in spate sute de ani de istorie. Cercetarile spun ca are originea in jocurile Tailteann, o veche traditie a celtilor. Saritura in inaltime moderna a pornit insa in Germania, in jurul anului 1700. La vremea aceea era considerat un bun exercitiu pentru dezvoltarea copiilor.

O suta de ani mai tarziu, aceasta saritura avea sa devina sport cu acte in regula in Anglia, iar in scurt timp, Canada si America au inceput si ele sa sustina competitii oficiale.

Din 1800 si pana in vremurile noastre, tehnica pentru aceasta saritura a evoluat intr-un mod spectaculos. Proba a fost introdusa oficial la Jocurile Olimpice de vara din 1896. Acela a fost anul in care Pierre de Coubertin a revolutionat sportul si a organizat prima editie a Jocurilor Olimpice moderne, iar aceasta proba a fost una dintre cele nou introduse.

Evolutia sariturii in inaltime este spectaculoasa, iar omul care a schimbat-o si a adus-o la perfectiune a gandit diferit. Ce inseamna diferit? Diferit inseamna invers decat au gandit toti care au sarit inaintea lui.

Inainte sa apara Dick Fosbury, omul care a schimbat TOTUL, atletii incercasera o multime de stiluri si stabilisera recorduri care parea imposibil de daramat. 

Stilul foarfeca

Eastern cut-off

Western roll

Straddle

Revolutia Fosbury
Toate aceste stiluri au avut importanta lor in evolutia sariturii in inaltime. Ce s-a intamplat insa pe 20 octombrie 1968 depaseste orice imaginatie. Un pusti de 21 de ani din Oregon a aratat lumii un stil nou, la care nimeni nu se gandise inainte. Dick Fosbury a batut recordul mondial in Mexico City, cu o saritura de 224 cm. 

“A fost ca si cand un barbat cade dintr-un camion”, a notat un jurnalist al vremii. 

Fosbury invatase acest stil in liceu si il perfectionase de unul singur. L-a descoperit din intamplare, cand a vazut ca niciunul din stilurile enumerate mai sus nu i se potrivea. “Avantajul acestui stil este viteza. Atletul poate trece peste stacheta in viteza mai mare, iar arcuindu-se spatele pastreaza centrul de greutate sub nivelul obstacolului sau la acelasi nivel, fiind mult mai eficient"

"Cred ca o sa fie multi copii care sa adopte acest stil. Eu nu il recomand nimanui. Pot sa spun doar ca daca nu te acomodezi cu stilul straddle poti incerca stilul meu”, explica atunci Fosbury.

Dick Fosbury a ramas cu o singura medalie internationala, insa inventia sa i-a adus celebritatea si l-a transferat in cartile de istorie ale atletismului.

Cel mai vechi record din istoria probei
Stilul Fosbury a fost incetul cu incetul adoptat de toti atletii de la inaltime, iar restul stilurilor au disparut. Studiile de acum arata ca, in functie de atlet, tehnica perfecta este Fosbury sau Straddle. Al doilea stil este insa disparut complet. Motivul? 

Recordul la saritura in inaltime este cel mai vechi din istoria acestei probe. El a fost stabilit de cubanezul Javier Sotomayor, in 1993, cu o saritura de 245 cm.

Iolanda, Romania
Romania are performante uriase in aceasta proba. Sorin Matei a sarit 240 cm, in 1990, la Bratislava. Aceasta este a 4-a saritura inregistrata vreodata.

Iolanda Balas, sportiva care a dominat aceasta proba, reusind sa castige 150 de competitii consecutive intre 1957 si 1966. Cele doua medalii de aur la Olimpiada din Roma 1960 si Tokyo 1964 au adus numele Romaniei pe buzele tuturor.

Recordul mondial l-a stabilit tot ea, initial cu o saritura de 175 cm, dar l-a imbunatatit de 14 ori, pana la 191 cm. A fost tinut acest record pana in 1961.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!