Juventus Torino Benfica Lisabona Champions League Liga Campionilor

"Acum doi ani eram zidar!" De la construcții la Champions League. Povestea inedită a lui Federico Gatti, fotbalistul lui Juventus

Federico Gatti (24 ani) și-a făcut debutul în cea mai importantă compețitie intercluburi, în meciul disputat pe Da Luz împotriva lui Benfica Lisabona, la doar 4 ani după ce italianul muncea ca zidar.
Andrei Ionescu
Data publicarii: Miercuri 26 Octombrie 2022, 07:45
Data actualizarii: Miercuri 26 Octombrie 2022, 10:00

Fundașul lui Juventus avea doar 17 ani când tatăl său și-a pierdut locul de muncă, iar acest fapt l-a forțat să-și înceteze studiile pentru a lucra și a contribui financiar la întreținerea familiei sale. Deși se antrena cu formația din primele eșaloane ale campionatului italian, Alessandria, el a fost nevoit să se alăture echipelor de amatori Pavarolo Calcio și Verbania pentru a putea avea timp atât pentru un loc de muncă, cât și pentru a își urma visul de a ajunge fotbalist, participând la antrenamente seara după ce își termina programul.

"Acum 2 ani eram zidar și instalam geamuri, seara mă antrenam în noroi și frig".

Împingându-se la extreme, Federico Gatti a reușit să scape de activitățile din domeniul construcțiilor în care era angrenat, iar în cele din urmă s-a alăturat echipei Pro Patria în Serie D în septembrie 2020. Atunci, la vârsta de 22 de ani, se bucura la momentul semnării sale, postând pe Instagram: "Acum 2 ani eram zidar și instalam geamuri, seara mă antrenam în noroi și frig. Am trăit multe experiențe pozitive și negative și azi semnez primul contract de profesionist, pentru că aș fi fost gata să fac orice ca să ajung aici, să renunț la tot, să lupt împotriva tuturor".

Primul sezon la Pro Patria a fost un real succes pentru Gatti, iar din sezonul următor s-a alăturat lui Frosinone, ca mai apoi, la începutul acestui an, să semneze cu cel mai titrat club din Italia, Juventus Torino. În actualul sezon Federico Gatti a bifat două meciuri ca titular în Serie A pentru "Bătrâna Doamnă" și a debutat la echipa națională, în meciul împotriva Angliei din Nations League, ajutând-o pe Squadra Azurra să nu primească gol în acel meci.

Deși este doar a treia variantă pentru defensiva torinezilor, după Bremer si Leonardo Bonucci, Gatti poate fi unul dintre jucătorii care vor aduce o contribuție importantă în procesul de reconstrucție al lui Juventus, iar oportunitatea de a juca la un asemenea nivel și să interacționeze cu jucători precum Angel Di Maria, Paul Pogba sau Cuadrado este benefică pentru cariera sa.

Modifică setările cookies