Talibanii nu vor să recunoască cele trei femei care vor reprezenta Afganistanul la Jocurile Olimpice din Franța

Jocurile Olimpice JO Paris Jocurile Olimpice Jocurile Olimpice de la Paris / Getty Images
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 09 Iulie 2024, 12:11
Data actualizarii: Marti 09 Iulie 2024, 12:14

Guvernul taliban din Afganistan nu recunoaște cele trei atlete care vor reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Paris din această lună, potrivit unor declarații făcute de purtătorul de cuvânt al departamentului lor sportiv.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a invitat la Jocurile Olimpice de la Paris o echipă de șase sportivi afgani - trei femei și trei bărbați - în urma unei consultări cu comitetul olimpic național al Afganistanului, aflat în mare parte în exil.

"Doar trei sportivi reprezintă Afganistanul", a spus Atal Mashwani, purtătorul de cuvânt al directoratului sportului din guvernul taliban. "În prezent, în Afganistan sportul feminin a fost oprit. Când sportul feminin nu este practicat, cum pot ele să intre în echipa națională?" a spus el pentru AFP, potrivit France24.

Toate cele trei femei și doi dintre sportivii bărbați locuiesc în afara Afganistanului. Singurul care se antrenează în țară este un judoka, în timp ce colegii săi de echipă vor participa la atletism și înot. Femeile vor concura la atletism și ciclism.

CIO a spus că nu a consultat oficialii talibani cu privire la echipă și nu au fost invitați la jocuri.

Sportivii din Afganistan vor participa sub alt steag

Participanții vor concura sub steagul negru, roșu și verde al vechiului guvern susținut de Occident, care s-a prăbușit după retragerea trupelor americane de acum trei ani.

De când a revenit la putere în 2021, guvernul taliban a impus restricții care le îndepărtează pe femei de sport, precum și de școlile secundare și universități.

CIO a interzis Afganistanului să participe la JO în 1999, în timpul primei perioade de conducere talibană între 1996 și 2001, când femeilor le era interzis și sportul.

Afganistanul a fost repus în drepturi după ce talibanii au fost înlăturați de la putere în urma invaziei din 2001, dar Jocurile de la Paris marchează primele Jocuri Olimpice de vară de la revenirea lor.

De această dată, CIO a adoptat o abordare diferită - aprobând echipa afgană în cadrul unui sistem care asigură reprezentarea tuturor celor 206 națiuni, în cazurile în care sportivii nu s-ar califica altfel.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!