Cutremur in sportul lui Patzaichin! Romania, 34 medalii la JO, suspendata un an din competitiile internationale la kaiac-canoe din cauza dopajului! Ratam JO Rio

Veste groaznica primita astazi de sportul din Romania.

SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 16 Iulie 2016, 15:02
Data actualizarii: Sambata 16 Iulie 2016, 21:36

Federatia Romana de Kaiac-Canoe (FRKC) a fost suspendata de Federatia Internationala pe o perioada de un an din competitii, din cauza numeroaselor cazuri de dopaj, si va rata astfel participarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (5-21 august).

34 de medalii a strans lotul de kaiac-canoe al Romaniei in istorie la Jocurile Olimpice. 10 de aur, 10 de argint si 14 de bronz

"Federatia mondiala (ICF) a suspendat echipele (de seniori, n. red.) Romaniei si Belarus cu efect imediat, dupa probele aditionale prezentate la sedinta Comitetului sau Executiv din 13 iulie, la Cracovia. Probele prezentate au facut dovada unui dopaj sistematic în echipa Romaniei, 11 sportivi furnizand probe pozitive în urma unui test în afara competitiei în aprilie 2016", se arata pe site-ul forului mondial.

Majoritatea cazurilor sunt legate de folosirea substantei meldonium, dupa ce aceasta fost pusa pe lista interzisa de catre Agentia Mondiala Antidoping (AMA-WADA), pe 31 decembrie 2015.

"Ca parte a federatiei nationale, echipa de canoe sprint seniori a Romaniei si anturajul sau vor avea o suspendare de un an din competitiile internationale, inclusiv Jocurile Olimpice. De asemenea, persoanele în cauza pot face obiectul unor amenzi pentru actiunile lor sau al unor amenzi dure daca vor fi descoperite noi dovezi", se mai anunta în comunicat, care precizeaza ca Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD) va decide soarta fiecarui sportiv separat.

Romania avea doua echipaje calificate la JO 2016 dupa descoperirea cazurilor de dopaj, Valentin Cameneschi, Aurelian Madalin Ciocan, Cosmin Lulciuc, Razvan Oltean (K4 - 1.000 m), Iuliana Andreea taran, Irina Lauric (K2 - 500 m).

Leonid Carp si Andrei Stefan Strat, calificati la C1 - 1.000 metri (Leonid Carp) si C2 - 1.000 metri, au fost exonerati de catre ANAD deoarece aveau concentratii mici la meldonium si se încadrau în marja acceptata de WADA.

CITESTE SI

Modifică setările cookies