Cand esecul e o victorie! De ce Romania zambeste dupa infrangerea cu Norvegia. Patru concluzii dupa semifinala pierduta dramatic

Handbal
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 19 Decembrie 2015, 02:05
Data actualizarii: Sambata 19 Decembrie 2015, 08:17

Romania a pierdut calificarea in finala dupa prelungiri cu Norvegia! 

8,3 milioane de romani sunt pe Facebook. Esantionul e unul reprezentativ, chiar daca, uneori, exagerarile sunt masive. Sportiv, “galeriile” sunt prezente. La fel si ironiile sau criticile aspre, din topor, atunci cand rezultatul nu e unul pozitiv. Iar rezultatul de vineri seara de la Herning, din semifinala Mondialului de handbal feminin, nu a fost unul pozitiv. Era clar ca urmeaza o avalansa de critici, asezonate cu injuraturi si impanate cu adjective peiorative la adresa lui Tomas Ryde si a echipei nationale. Ei bine, nu s-a intamplat asa! Chiar daca am pierdut, 35-33, cu Norvegia, fetele au devenit adevarate eroine.

With only 9 minutes left, Romania are up by one against Norway in the Semi-Finals: NOR 23:24 ROU. Who will meet the Netherlands in the final match?#Denmark2015 #heartofhandball

Posted by IHF on Friday, 18 December 2015

Pentru ca ceea ce s-a intamplat pe teren in orasul danez in care echipele romane au lasat sudoare, dar si esecuri, a fost de-a dreptul fascinant. Am vazut o echipa gata sa se „tavaleasca” cu cea mai buna echipa din lume la ora actuala. Am vazut niste fete care au fost la cateva secunde sa ajunga in finala mondiala pentru a doua oara in ultimii zece ani. Am vazut dorinta, spirit de echipa si adaptabilitate. Pentru ca apararea nu a mers in prima repriza, dar a functionat fabulos in cea de-a doua. Ce am vazut, insa, pe terenul de la Herning merita reluat in vestiarul oricarei echipe de cadete, junioare sau de tineret a Romaniei. Nici macar o secunda, fetele nu au cedat si au demonstrat ca isi doresc sa castige meciul. Ca n-a fost sa fie? Perfect adevarat. Dar cresterea e uriasa fata de esecul din grupe.

Adaptabilitate si dorinta de victorie

  • In prima repriza, Romania a primit 17 goluri. Dupa o discutie in vestiar, tricolorele nu au mai incasat decat 10 goluri in repriza a doua

Pare plictisitor, pentru ca am mai remarcat acest lucru si in precedentele doua dati, dar forta Romaniei de la acest turneu final e data de unitatea de grup existenta in acest moment. In prima faza, am criticat „absenta” lui Tomas Ryde de la timeout-urile fetelor, insa leadership-ul Cristinei Neagu si al Valentinei Elisei e remarcabil. De mult nu a existat o voce puternica in vestiar, menita sa fie ascultata si respectata. Iar acum avem doua! Nu stim ce s-a discutat la pauza intre fete, insa cert e ca in repriza a doua, pe teren, am avut o alta Romanie. Spatiile s-au inchis, culoarele pentru norvegience au fost reduse, iar Paula a continuat sa puna caramida peste caramida in zidul din poarta.

Am avut o echipa, cu adevarat, capabila sa se bata de la egal la egal cu cea mai puternica nationala, cel putin pe hartie, de la acest turneu mondial. Am avut o defensiva de fier, care le-a frustrat in permanenta pe norvegience, miscarea browniana a adversarelor fiind blocata de un brat al lui Perianu, un pas in fata al lui Neagu sau de un blocaj dur al Micai Bradeanu. „Defensiva castiga titluri”, e dictonul enervant de repetitiv pe care americanii il folosesc in baschet sau fotbal american. Se aplica si in handbal. Pacat ca vineri, la Herning, defensiva Romaniei n-a mai avut inca un strop de energie pentru a rezista si in cele 10 minute de prelungire. Unde Norvegia a facut diferenta exact prin Mork sau Loke, cele mai valoroase jucatoare.

Cand adversarul din fata e fabulos, indiferent de nume

  • Norvegia si-a pierdut nucleul care a adus atatea medalii, dar "plombele au intrat perfect in echipa"

Daca doresti sa gasesti cate un argument impotriva Romaniei, poti spune oricand ca Brazilia e o echipa aflata pe o panta descendenta, cu jucatoare trecute de prima tinerete, iar Danemarca n-a castigat niciodata cu aceasta generatie care a spulberat aproape tot in cale la nivel de junioare si tineret. Insa un meci contra Norvegiei e intotdeauna o provocare speciala. Nationala nordica e una dintre putinele care, la un simplu search pe Google, ofera echipa feminina in fata celei masculine. Motivul? Rezultatele fabuloase din ultimii 20 de ani. Doua medalii olimpice de aur, doua medalii mondiale de aur si sase medalii europene de aur. Iar cea mai slaba pozitie a nordicelor din turneele finale amintite e un loc 9 la Mondialul din 2005, cand Romania pierdea finala cu Rusia.

Insa in 2015, Norvegia s-a aflat intr-un punct critic. A venit in Danemarca cu o echipa care a pierdut piese foarte importante, precum Katrine Lunde Haraldsen, Karoline Dyhre Breivang, Tonje Larsen sau Anja Edin. Si chiar daca media de varsta a fost de 27,9 ani, nordicele au avut cateva jucatoare cu experienta minora in aceste turnee. „Un mare avantaj al Norvegiei e ca jucatoarele experiementate stiu cum sa le creasca pe cele tinere si sa formeze o echipa. Pentru a fi in nationala, trebuie sa muncesti foarte, foarte mult. Altfel nu ai nicio sansa”, explica Ane Eidem, interul dreapta norvegian care a jucat pana in aceasta toamna la SCM Craiova.

Totusi, tineretea si lipsa experientei nu s-au vazut cu adevarat la nationala Norvegiei. La doar 24 de ani, Stine Oftedal, care joaca la Issy Paris, o echipa care nu joaca nici macar in Liga Campionilor, a facut un meci foarte bun in atac, cu sase goluri din opt aruncari si alte sase pase decisive, destabilizand complet defensiva romana in momente cheie prin schimbarile sale de directie sau pasele decisive date catre coechipiere. Tot la 24 de ani, Nora Mork se anunta a fi unul dintre starurile handbalului feminin in urmatorii ani. Desi are doar 1,69m si a inceput ca extrema dreapta, Mork a ajuns si in inter stanga si a terminat meciul cu 8 goluri, trei dintre care au venit de la linia de 9 metri. Abila, tehnica, cu o viteza remarcabila, dar si cu o aruncare foarte puternica, Mork a punctat in momentele grele pentru Norvegia si a facut diferenta, la fel cum a „distrus-o” si pe HCM Baia Mare, careia i-a marcat 20 de goluri in doua meciuri in acest sezon.

Ce a lipsit cu adevarat Romaniei: un inter lucid langa Neagu

  • Bradeanu sau Buceschi nu au mai replicat jocurile extraordinare din aceasta saptamana, iar Geiger nu a putut fi vioara doi langa Neagu

In meciurile cu Danemarca sau Brazilia, victoriile au venit datorita aparitiilor la finalizare ale Elizei Buceschi sau Micai Bradeanu. De data asta, insa, linia de 9 metri n-a mai functionat la acelasi nivel. Neagu a terminat partida cu 8 goluri din 17 aruncari si are sansa de a deveni pentru a doua oara golghetera la un turneu final, dupa Euro 2010. Insa prestatia din final a fost, macar o idee, dezamagitoare. A devenit clar ca superstarul nationalei e principala gura de foc a Romaniei, iar norvegiencele s-au pregatit pentru acest lucru. N-a fost nevoie chiar de o aparare om la om, insa Neagu a resimtit „marcajul” dur facut de nordice. N-a marcat deloc in prelungiri, de fapt, n-a inscris niciunul din ultimele 10 goluri ale Romaniei.

Iar de data asta, Bradeanu si Buceschi nu au mai replicat jocul superb facut in aceasta saptamana. Poate obosita, Mica n-a mai prins „decat” 60 de minute in acest meci, fata de cele 70 in cel cu Danemarca, si nu a marcat decat o singura data, in prelungiri. De partea cealalta, Buceschi a avut patru reusite, insa a comis trei fortari, fiind pacalita de defensiva norvegiana. La rampa a iesit, de data aceasta, Melinda Geiger, cu trei goluri din cinci aruncari, insa efectul Geiger n-a putut stopa defensiva norvegiana.

Problema Romaniei a fost si una de lipsa a unor solutii care sa vina de pe banca de rezerve. Ada Nechita sau Valentina Elisei au jucat tot meciul. La fel si Neagu. E imposibil, indiferent de nume, ca oboseala sa nu existe dupa sapte meciuri extrem de dificile, ba chiar unul incheiat dupa prelungiri. Evident, nu e o scuza, dar e un semn de intrebare pe care Ryde, cerebral cum a demonstrat pana acum, si l-a pus. Pentru ca, poate, ca nationala noastra a fost usor prea predictibila. Dar, si asa, Romania s-a apropiat mai mult ca niciodata de o victorie fabuloasa impotriva Norvegiei, pe care o invingea doar in amicale, la Cupa Mondiala, pierzand categoric, ulterior, in turneele finale.

Focus pe Polonia. Apoi pe turneul preolimpic

  • Pentru prima oara dupa meciul cu Kazahstan, al doilea de la Mondial, Romania e favorita. In finala mica, impotriva Poloniei, care ne-a batut in optimi la CM 2013, 31-29

Ce urmeaza acum? Un meci cu Polonia, care ne-a invins surprinzator la Mondialul din 2013, 31-29, dupa ce am avut meciul in mana, dar in fata careia ne-am luat revansa, 24-19, la Europeanul de anul trecut. Antrenorul danez al Poloniei, dar si al lui CSM Bucuresti, Kim Rasmussen, are avantajul de a cunoaste bine nationala noastra. Polonia nu e „world beater”, dar e o echipa solida, asezata, cu o defensiva foarte puternica. Va fi foarte interesant cum va aborda Romania un meci in care e favorita, dupa trei in care a pornit cu sansa a doua de fiecare data. Teoretic, insa, tricolorele ar trebui sa castige meciul si sa isi treaca in cont o noua medalie, a treia din ultimii 10 ani, dupa argintul de la CM 2005 si bronzul de la Euro 2010, dar si dupa ratarea uriasa de la CM 2007, cand am pierdut bronzul in fata Germaniei, desi conduceam cu sapte goluri in repriza secunda.

Urmeaza, insa, un turneu preolimpic extrem de dificil, din care doar doua echipe se califica la Rio. In cazul in care Romania termina pe 3, tricolorele vor juca cu echipa care termina pe 6 (Danemarca/Rusia), Uruguay si una dintre Suedia, Muntenegru, Franta sau Ungaria, cu dreptul de organizare al turneului in Romania. Ori spiritul si dorinta de victorie trebuie translatate cateva luni mai tarziu, in aprilie, la Cluj sau Bucuresti, acolo unde va avea loc turneul preolimpic. Pana atunci, insa, ramane sa ne bucuram de rezultatele de la Mondialul din Danemarca. Cu toate ca ultimul a fost un esec. Pentru ca atunci cand felicitarile curg de la un esantion atat de mare, precum cei 8,3 milioane de romani de pe Facebook, e clar ca nu e loc de pacaleala. Fetele au demonstrat, cu adevarat, ca vor. Iar asta e primul pas catre victorie.

Romania - Norvegia 33-35 (14-17, 27-27)

Romania:
Ungureanu 11 interventii, Munteanu - Neagu 8/17, Nechita 6/8, Manea 6/7, Buceschi 4/8, Geiger 3/5, Elisei 3/4, Perianu 2/2, Bradeanu 1/5, Marin, Szucs.

Norvegia:
Grimsbo 8 interventii, Solberg 3 interventii - Mork 8/14, Oftedal 6/8, Kristiansen 6/9, Loke 5/6, Herrem 4/5, Skogrand 2/3, Alstad 2/2, Solberg 1/1, Kurtovic 1/4, Molid, Wibe.

Text: Adrian Costeiu

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!