EXCLUSIV Răzvan Raț: „Pe Messi îl poți anihila doar dacă îl legi de picioare!”. Ce i s-a întâmplat în meciurile cu starul argentinian

Razvan Rat Lionel Messi Fotbal intern
Florin Caramavrov
Data publicarii: Marti 30 Aprilie 2024, 08:25
Data actualizarii: Marti 30 Aprilie 2024, 08:34

Răzvan Raț a vorbit cu Sport.ro despre câțiva adversari de top pe care i-a avut în carieră. 

Răzvan Raț a jucat 113 meciuri pentru naționala României, cu care a participat la două turnee finale de Campionat European (2008 și 2016) și a câștigat Cupa UEFA cu Șahtior Donețk în 2009. A întâlnit în carieră cei mai mari jucători ai lumii, de la Zidane, Ronaldinho și Beckham, la Messi și Cristiano Ronaldo. 

„Am avut ocazia și norocul să joc împotriva unor jucători imenși, începând cu Zidane, la debutul meu la națională. Deci i-am prins un pic și pe cei din generația anterioară, pe Ronaldinho, Beckham... Eu aveam 19-20 de ani, ei erau spre sfârșitul carierei.

Am jucat și împotriva lui Giggs, un fotbalist care îmi plăcea foarte mult. I-am prins și pe Șevcenko, pe Seedorf, pe Zanetti, pe Recoba. Iar apoi am jucat contra lui Rooney, a lui Cristiano, a lui Messi”, rememorează fostul internațional. 

Messi i-a fost chiar adversar direct în mai multe rânduri, atunci când Șahtior a întâlnit-o pe Barcelona în grupele Champions League. L-am rugat pe Raț să ne spună cum poate fi marcat cu eficiență argentinianul, de 8 ori câștigător al Balonului de Aur, trofeul acordat de France Football  pentru cel mai bun jucător din lume.

„Îl poți marca doar dacă-l legi de picioare. E un fotbalist incredibil. Cred că Guardiola, parcă și Zlatan au spus că trebuie să-l vezi pe Messi la antrenamente, ce face acolo, ceva fantastic. Spuneau că e cu mult peste ceea ce reușește la un meci. E ca atunci când nu știi să numeri zerourile, cam așa ceva.

Messi are o inteligență în joc fantastică. Sunt discuțiile acelea că merge pe teren și că nu se implică pe faza defensivă. Dar, dacă ești antrenor sau suporter, ce preferi? Pe Messi să dea două goluri și să-ți rezolve meciul cu două pase geniale, iar apoi să meargă pe teren, ori îl vrei să alerge 13 kilometri, dar să nu-ți dea goluri și pase decisive?”, explică și întreabă retoric Răzvan Raț. 

„Dumnezeu i-a dat toate calitățile lui Messi”

Există în lumea fotbalului dilema „Cine este mai bun, Messi sau Ronaldo?”. Raț crede că cei doi nu pot fi comparați: „Eu l-am avut pe Messi adversar direct, nu și pe Ronaldo, care era număr 9 sau juca în partea cealaltă. Messi a jucat mai mereu în partea dreaptă, fiind adversarul meu direct. Ronaldo a reușit cu mai puțin talent decât Messi să realizeze aproape aceleași performanțe. El este cea mai mare dovadă și cel mai bun exemplu că munca poate să bată talentul sau poate să fie la același nivel.

La Messi, e ca în Povești nemuritoare, când Dumnezeu a împărțit însușirile, calitățile oamenilor, i le-a dat pe toate lui. Toate calitățile de fotbalist i le-a dat lui. Și-atunci, la ceilalți nu prea a mai rămas. Pentru mine, definiția talentului în fotbal este capacitatea de a înțelege fenomenul și de a lua decizii corecte în criză de spațiu și timp. Talentul nu e atunci când dai gol din spatele porții sau tot felul de mingicării de genul ăsta.

Talentul reprezintă capacitatea ta de a înțelege fenomenul și de a fi eficient. Nu e neapărat să driblezi trei jucători unul după altul, este irelevant. Relevante sunt soluțiile pe care le alegi în momente de criză”. 

Messi a câștigat Cupa Mondială cu Argentina în 2022, iar la nivel de club a luat de patru ori trofeul Champions League cu Barcelona

Cristiano Ronaldo a devenit campion european cu Portugalia în 2016 și a câștigat Champions League de 5 ori (de patru ori cu Real Madrd și o dată cu Manchester United). El a primit de 5 ori Balonul de Aur.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!