Gabi Giurgiu, capitanul lui "U" Cluj: "Mai am un singur dor, Centenarul clubului in primul esalon”

U Cluj gabi giurgiu Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 28 Iunie 2018, 15:59
Data actualizarii: Joi 28 Iunie 2018, 16:06

Gabriel Chirea //
[email protected]

Gabriel Giurgiu, fost campion al Romaniei cu Otelul, poarta banderola de capitan al lui "U" Cluj inca din Liga 4 si spune ca vrea, in anul Centenarului, sa duca clubul ardelean in Liga 1 si sa mai poarte tricoul "alb-negru" macar la un meci din prima divizie.
 
Toata lumea a spus ca sunteti nebuni sa va intoarceti la o echipa din Liga a 4-a. Cum v-au convins sa va alaturati proiectului?
Eu sunt din Cluj, am crescut aici si am facut junioratul la Universitatea. Am fost contactat de catre domnul Nelutu Sabau, care era o garantie a seriozitatii noului proiect, si am decis sa ma intorc, impreuna cu alti colegi de-ai mei, care si ei au crescut la "U" sau au jucat aici la un moment dat. Am vrut sa punem umarul si sa ajutam clubul si suporterii intr-un moment mai greu, sa revina acolo unde ii era locul. Am reusit doua promovari, mai avem una si sper sa ajungem in Liga 1 la finalul acestui sezon.
 
Multi jucatori si antrenori se declara fani ai unor echipe, dar nu ar face ce ati facut voi. Multi vin doar cand e vorba de primele doua divizii, dupa promovari...
Asa este. Noi am decis sa venim sa ajutam chiar de jos. Trebuie sa recunosc ca diferenta a fost destul de mare, la fel si impactul asupra noastra. La Liga a 4-a joci pe anumite terenuri, care de fapt nici nu sunt terenuri. E o atmosfera mai campeneasca, dar am venit cu sufletul deschis si cu un obiectiv clar in minte, ceea ce ne-a ajutat sa fim concentrati pe pregatire si pe mentinerea unui standard, pentru a rezolva problema cat mai repede.
 
Se stie ca la Liga a 4-a mai pasc vacute langa teren, vine lumea cu caruta la stadion, portile sunt mai mici si terenul e tusat mai stramb. Vi s-a intamplat si voua?
Da, sigur! Terenurile sunt destul de rele, ca la tara. Unele au fost mai bune, se putea juca, de exemplu, la Dej, la Gherla... Noi am avut noroc ca am jucat si in Liga a 4-a pe Cluj Arena, iar meciurile de acasa au fost la un nivel bun de organizare, nu au existat probleme. Chiar si unele partide pe care trebuia sa le jucam in deplasare s-au disputat tot aici, la noi. Unii si-au dat seama ca o data in viata pot sa joace pe Cluj Arena si au fost de acord sa vina aici, au constientizat ca toata lumea avea de castigat.
 
Ce ne poti spune despre proiectul de la "U" Cluj?
Proiectul este in grafic, pentru ca se voia revenirea in Liga 1 pana in 2019, cand se va sarbatori Centenarul clubului. Este un club de mare traditie si cu o istorie extraordinara si ar fi frumos sa sarbatorim la finalul acestui sezon promovarea. Stadionul este nou si de foarte buna calitate, se vrea construirea unui cantonament si a unei Academii puternice. Pentru Academie se discuta unde sa se faca baza de pregatire. Stiu ca s-a cumparat sau s-a concesionat o baza sportiva in Cluj, pentru toate grupele de juniori si pentru cei care vor participa in Elite (n.r. - Liga Elitelor, cele mai puternice campionate de juniori din Romania, rezervate echipelor U19 si U17). Se va investi in tineri, pentru ca "U" Cluj a avut mereu grupe bune de juniori si a format fotbalisti de calitate. As vrea sa las banderola de capitan pe mana unui fost junior al clubului. Cred ca s-au pus bazele unui proiect solid, gandit pe termen lung, care sa nu se mai bazeze pe o singura sursa de venit. Din moment ce am patit o data ce am patit, cred ca am invatat din greseli. Nu e usor sa o iei din nou de la zero, dar cred ca clubul si suporterii au gandit un plan de lunga durata.
 
Cat de dificila va fi promovarea in Liga 1?
Va fi greu, pentru ca sunt multe echipe de traditie si cu pretentii care se vor lupta pentru putinele locuri care duc in Liga 1. Suntem noi, Petrolul, Farul, UTA, echipele din Timisoara (n.r. - ACS Poli, ASU Poli si Ripensia), Chindia... Mai sunt cele care au fost si anul acesta, care au jucat la un nivel bun. Cu o serie de 20 de echipe, vor fi si multe meciuri, deplasari multe si lungi, conteaza si cum ne vom doza efortul, cat de bine pregatita va fi echipa, cat de mare va fi lotul... O sa fie greu, dar interesant. Avem un cantonament in Italia, incepand cu 11 iulie, speram sa lucram bine acolo si sa avem sezonul bun pe care ni-l dorim.
 
Esti cel mai varstnic jucator din lot?
Cred ca veteranul e Calin Albut, e nascut in 1981, eu sunt in 1982. Cand am debutat la seniori, la 17 ani, nu ma gandeam ca o sa joc pana la aproape 36 de ani si ca o sa mai am chef in continuare. Cel mai important e sa te simti dorit si sa ai tragere de inima. M-a motivat si faptul ca s-a dorit promovarea an de an si s-a si reusit. Ne-am mobilizat altfel, cand am vazut atata lume pe stadion, chiar si la meciurile din deplasare, si cand am vazut cat de iubita e echipa. Poate ca avem o varsta in buletin, dar am uitat complet de ea cand am simtit ca facem parte dintr-un proiect important si atata lume isi pune sperantele in noi. La "U" Cluj, atmosfera a fost de Liga 1 si ma bucur ca am reusit sa vin si sa ajut echipa cand a avut mai mare nevoie.
 
Ai castigat titlul, ai jucat la echipa nationala... Care este acum obiectivul tau personal?

Vreau sa promovam in Liga 1. Sunt crescut la "U" Cluj, am evoluat la echipa de seniori atatia ani, dar nu am apucat sa joc nici macar un meci in Liga 1 cu acest club. Vreau din tot sufletul sa joc cel putin un meci in Liga 1 in tricoul alb si negru. Au fost momente mai grele de-a lungul acestor 2 sezoane, dar nu a fost presiune sau tensiune, iar cele mai frumoase au fost promovarile, care au sters cu buretele tot efortul si toate sacrificiile.
 
Jucatorii mai tineri de la echipa cum iti zic? "Gabi", "Nea Gabi", "Domnu’ Giurgiu"?
Nuuu! Cum sa imi zica asa (rade)? Pai, ce, sunt pensionar? Imi zic "Gabi"... Daca mi-ar zice vreunul "nea", m-as simti eu foarte batran. Chiar daca am varsta dubla fata de unii dintre colegi, am simtit ca ma respecta si nu ma menajeaza, in acelasi timp. Noi, cei mai experimentati, incercam sa ii ajutam cat mai mult, sa vorbim cu tinerii din lot, sa le explicam diverse lucruri, sa fim alaturi de ei...
 
Noua generatie de fotbalisti cum e? Pentru ca toata lumea spune despre ea ca e crescuta in puf si trebuie sa ai grija cum lucrezi cu ei...

Asa e. Ei nu au prins terenurile cu zgura si ciment, tenesii chinezesti, diverse lipsuri... Si jucatorii mai in varsta erau pe vremuri diferiti fata de noi, erau mult mai duri. Nu stateau sa iti explice, trebuia sa furi meserie de la ei. Noi incercam sa ii ajutam cat de mult putem, pentru ca stim prin ce am trecut si ii putem ajuta sa evite anumite greseli. Vrem sa reuseasca in fotbal si sa aiba un drum cat mai usor.
 
Gabriel Giurgiu

Data nasterii: 3 septembrie 1982
Locul nasterii: Cluj-Napoca
Post: mijlocas central
Echipe: "U" Cluj (1999-2006, 2016-prezent), Otelul Galati (2007, 2008, 2009-2014), Rubin Kazan (2007, 2008), Maccabi Netanya (2014-2015), Concordia Chiajna (2015-2016)
Palmares: campion in Liga 1 (2010-2011), Supercupa Romaniei (2011), castigator Liga 2 (2006-2007)
Echipa nationala: Romania (2011-2012 / 2 meciuri)
Meciuri: Liga 1 (228m /18g), Liga 2 (151m/11g), Liga Campionilor (6m/0g), Prima Liga Rusa (4m), Liga ha’Al (Israel 1 / 26m / 1g)
 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!