Roberto Dinamite, cel mai bun marcator din istoria campionatului Braziliei, a murit la 68 de ani

Roberto Dinamite Vasco da Gama Fotbal extern
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 08 Ianuarie 2023, 21:48
Data actualizarii: Duminica 08 Ianuarie 2023, 21:48

Roberto Dinamite, cel mai bun marcator din istoria campionatului de fotbal al Braziliei, a decedat duminică la vârsta de 68 de ani în urma unui cancer intestinal, a anunţat clubul Vasco da Gama, unde el era idolul absolut, informează AFP.

"Cu mare durere Vasco da Gama a aflat că cel mai mare dintre toţi ne-a părăsit duminică. Carlos Roberto de Oliveira, alias Dinamite, a dedicat clubului 29 din cei 68 de ani ai săi, ca jucător şi preşedinte. Odihneşte-te în pace", a postat pe Twitter clubul din Rio de Janeiro, care i-a ridicat o statuie în faţa stadionului Sao Januario.

Roberto Dinamite a murit la 68 de ani!

El a înscris nu mai puţin de 708 de goluri pentru echipa din Rio şi încă deţine recordul de goluri marcate în campionatul său naţional (190), cu mult înaintea lui Fred, fostul atacant al lui Lyon (158, în special cu Fluminense).

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a salutat pe reţelele de socializare memoria unui "gigant din istoria lui Vasco da Gama şi a fotbalului brazilian".

"Am admirat foarte mult fotbalul său de atac, cu un şut atât de puternică cu piciorul stâng încât i-a adus porecla", a adăugat şeful statului.

Născut în Duque de Caxias, o suburbie săracă a oraşului Rio, atacantul a fost supranumit Dinamite la vârsta de 17 ani, după ce a marcat primul său gol la prima echipă a lui Vasco, pe legendarul stadion Maracana, împotriva lui Internacional, pe 25 noiembrie 1971.

Roberto Dinamite a câştigat campionatul Braziliei în 1974, iar cel al statului Rio de cinci ori (1977, 1982, 1987, 1988 şi 1992). A fost marele rival al lui Zico, vedeta lui Flamengo.

El a reuşit 20 de goluri în 38 de meciuri la naţională, cu care a participat la Mondialele din 1978 şi 1982, marcând trei goluri la prima dintre aceste competiţii.

Atacantul a semnat cu FC Barcelona în 1979, dar nu a reuşit să se impună în Europa şi s-a întors după un an în Brazilia.

După ce a agăţat ghetele în cui, Roberto Dinamite a făcut carieră în conducerea lui Vasco, fiind de mai multe ori preşedintele clubului, dar şi în politică, cu cinci mandate de deputat al statului Rio.

Pe 29 decembrie, el a publicat un tweet ca omagiu pentru Pele, "idolul său etern", care a murit în acea zi, tot de cancer.

Agerpres.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!