Formula 1 Bernie Ecclestone F 1

Suma incredibilă pe care o are de plătit Bernie Ecclestone, în urma verdictului din procesul de fraudă

Bernie Ecclestone, fostul conducător al Formulei 1, a fost condamnat la 17 luni de închisoare cu suspendare pentru fraudă fiscală la Londra, pentru că a omis să declare peste 400 de milioane de lire sterline în active deţinute în Singapore, între 2013 şi 2016.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 12 Octombrie 2023, 18:22
Data actualizarii: Joi 12 Octombrie 2023, 18:31

Bernie Ecclestone (93 de ani) a pledat iniţial nevinovat în august 2022, dar a recunoscut în cele din urmă faptele care îi sunt reproşate în timpul unei audieri desfăşurate joi la Londra, cu ceva mai mult de o lună înaintea procesului său, care urma să înceapă pe 16 noiembrie şi ar fi durat până la şase săptămâni.

De asemenea, el a acceptat să plătească peste 652 de milioane de lire sterline pentru a soluţiona litigiul său cu fiscul britanic. "Pledez vinovat", a declarat miliardarul britanic în faţa Southwark Crown Court din Londra.

Potrivit procurorului Richard Wright, Bernie Ecclestone a dat un răspuns "fals sau înşelător", susţinând că nu are trusturi nedeclarate, nici în Marea Britanie, nici în străinătate. "Acum recunoaşte că trebuie plătite nişte impozite", a adăugat procurorul.

Nu este prima oară când Bernie Ecclestone are probleme cu justiţia

În 2014, a obţinut întreruperea procesului pentru corupţie în Germania, plătind 100 de milioane de dolari. Bernie Ecclestone fusese atunci urmărit penal pentru că a plătit 44 de milioane de dolari în 2006 şi 2007 bancherului german Gerhard Gribkowsky, care lucra pentru banca publică Bayern LB, în vederea încheierii vânzării drepturilor Formulei 1 fondului de investiţii CVC Capital Partners.

Bernie Ecclestone a condus timp de aproape 40 de ani Formula 1, până în ianuarie 2017, când a fost îndepărtat de noul deţinător al drepturilor comerciale, grupul american Liberty Media.

Pilot de curse la sfârşitul anilor 1950, apoi patron al echipei Brabham, omul de afaceri britanic, cu o avere estimată de revista Forbes la peste 2,5 miliarde de lire sterline, este considerat artizanul transformării F1, care a devenit o activitate profitabilă sub conducerea sa.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!